revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Acest articol se regăsește în: 2013, Serile zeppelin

Serile Zeppelin 50 / Smart Systems – o conferință Connected

Marți, 5 noiembrie 2013, 10.00 am – 6.30 pm
Aula Magna a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I“, București

O conferință din cadrul proiectului european Connnected*, dezvoltat de Zeppelin, ce urmărește prezentarea celor mai noi inovații tehnologice și a rolului lor în crearea unor orașe durabile, competitive și inteligente.

Dezvoltarea accelerată a tehnologiilor la care asistăm de câțiva ani a dus la o nouă paradigmă urbană. Felul în care înțelegem și folosim orașele s-a transformat radical, în paralel cu instrumentele pe care le folosim pentru a le proiecta și gestiona.

Am construit un super-line-up de pioneri ai unei noi realități:

cafea & inregistrare 10.00 – 10.30

Sesiunea 1: 10.30 – 13.00

MIGUEL ROLDAN (Roldan + Berengue arqts, Spania)
Despre reabilitarea unui monument istoric, în care întregul proiect – de la pardoseli până la mobilier și sistemul de iluminat – s-a realizat dintr-o singură bobină de oțel.

JUAN TRIAS DE BES (TDB Studio, Spania)
Despre felul în care a ajuns, de la un proiect de casă, la inventarea unui nou sistem constructiv care îmbină o structură metalică aparentă cu zidăria de cărămidă.

MIHAI STREZA (BMW, Germania)
Despre transformarea industriei auto de la un furnizor de produse la un creator de soluții de mobilitate integrate, inteligente, adaptate pentru marile aglomerații urbane moderne.

Pauza pranz: 13.00 – 14.00

Sesiunea 2: 14.00 – 18.15

NEREA CALVILLO (c-arquitectos, Spania / UK)
Despre cum pot fi folosite „big urban data” (informațiile captate de milioane de senzori distribuiți prin tot mediul înconjurător) în orașele inteligente.

CARLO RATTI (SenseableCity Lab (MIT), USA / Italia)
Video-conferință life despre propriile experimente dezvoltate în cadrul laboratorului de inovație urbană de la MIT. Revista Wired l-a trecut pe „Smart List 2012: 50 de oameni care vor schimba lumea”.

pauza cafea: 16.00 – 16.20

DORIN ȘTEFAN (DSBA, România)
Despre impactul instrumentelor digitale în cadrul proiectării de arhitectură.

Electric Signs by ALICE ARNOLD (SUA)
Un film despre ecrane electronice, arhitectură media și spațiu public în metropola contemporană.

 

Miguel Roldan – Roldan + Berengue arqts, Spania

Biroul lui Miguel Roldan se susține doar din concursuri de arhitectură, printre distincțiile câștigate aflându-se și o nominalizare la premiul Mies van der Rohe. Alături de alte proiecte în care încorporează inovații de ultimă oră, prezintă reabilitarea unei biserici monument istoric în Vic. Întregul proiect, de la pardoseli până la mobilier și sistemul de iluminat s-a realizat dintr-o singură bobină de oțel. În revista Zeppelin #98 v-am prezentat un proiect de locuinţe sociale din Barcelona care probează menţinerea creativităţii arhitecturale în cadrul constrângerilor severe economice, constructive, ecologice şi urbane: Turnul E.I.O.5

 Torre_Europa_0180

 

Mihai Streza – consultant Accenture, Germania
Consultant internațional de strategie pentru companii high-tech și clean-tech și co-fondator al producătorului german de autovehicule electrice eRockIT. În prezent consultant al BMW Group in dezvoltarea de soluții moderne de mobilitate. Va vorbi despre transformarea industriei automobile de la furnizor de produse la creator de soluții integrate, inteligente pentru marile aglomerații urbane moderne.

 

Carlo Ratti – director SenseableCity Lab (MIT), USA / Italia / Singapore

Arhitect și inginer, programele pe care le inițiază se află în prima linie a inovării – nu doar a mediului construit, ci a dezvoltării științifice în general. Carlo Ratti a apărut în revista Forbes în 2011 ca unul dintre „Numele pe care trebuie să le știi”, iar Fast Company l-a numărat printre „50 dintre cei mai influenți designeri din America”. Revista Wired l-a trecut pe „Smart List 2012: 50 de oameni care vor schimba lumea”. În revista Zeppelin #108 ați aflat despre un proiect în care a fost implicat ca autor și director, faimosul Copenhagen Wheel.

 cph_wheelweb

 

Juan Trias de Bes – TDB Studio, Spania

Juan Trias de Bes a creat în 2012 platforma „by architects” ca o scenă pentru proiectele de cea mai mare complexitate tehnologică, prezentate în concursurile internaționale. În cel mai recent proiect de locuință în Catalunia, a îmbinat o structură metalică aparentă cu o zidărie din cărămizi fabricate special pentru acest proiect, inventând un nou sistem constructiv.

 

Nerea Calvillo – c-arquitectos, Spania / UK

Arhitect specializat în folosirea noilor tehnologii ca instrumente de proiectare. Alături de lucrări și expoziții de artă contemporană digitală, dezvoltă proiecte de cercetare în domeniul vizualizării și cartografierii datelor (big urban data) în universități și centre de noi tehnologii, printre care se numără și proiectul său recent „In the Air”, realizat în cadrul Medialab – Prado.

P1320094small

 

Dorin Stefan – DSBA, profesor UAUIMB, România

Profesor carismatic și arhitect ce trage înainte producția românească, Dorin Ștefan lucrează cu aceeași bucurie la proiecte de mari dimensiuni și la design interior de ultimă generație. Entuziasmat de tehnologie și de modurile de sublimare ale acesteia, este printre foarte puținii profesioniști români câștigători ai unor mari concursuri internaționale. Unul dintre acestea este Taiwan Tower în Taichung, despre care am discutat în revista Zeppelin #91: Floating Observatories.

„Floating Observatories”, proiectul câştigător propus de DSBA + Upgrade Studio pentru concursul Taiwan Tower în Taichung

 

Proiecție de film: Electric Signs by Alice Arnold / USA

Un documentar poetic excepțional despre semne, ecrane și mediul urban, explorând relațiile dintre lumină, percepție și cultura atracțiilor în metropola contemporană.

 SS_Poster_700

FB Event – aici

Organizator: Zeppelin
Cu sprijinul: BMW
În Parteneriat cu: Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“și Biblioteca Centrală Universitară „Carol I“
Parteneri: Reynaers, Rockwool, Legrand
Sponsor: Lafarge

Eveniment în cadrul proiectului de cooperare europeană „Connected. Things about Future, Cities and People”, co-finanțat prin programul Cultura (2007-2013).

Sari la conținut