Articol revista # 98

 

Trei câte trei: Turnul E.I.O.5, Barcelona – Roldán + Berengué arqts

 

Un proiect de locuinţe sociale din Barcelona poate servi ca dovadă pentru menţinerea creativităţii arhitecturale în cadrul constrângerilor severe economice, constructive, ecologice şi urbane.

Text: Roldán + Berengué arqts. / Foto: Jordi Surroca

Torre_Europa_0180

 

Turnul E.I.O.5 – un proiect de locuinţe sociale promovate de INCASOL – este situat într-o zonă centrală nouă din Barcelona, cunoscută sub numele de Plaça Europa (Piaţa Europa). Această piaţă, conform proiectului realizat de Albert Viaplana, este concepută ca un ultim gol în direcţia Llobregat, din succesiunea de scuaruri ce marchează Gran Via de les Corts Catalanes aproape la fiecare kilometru. 

Modelul urban al pieţei Europa Square este un spaţiu public generos, deschis către fiecare latură a arterei Gran Via. Aici, împreună cu alte clădiri, 26 de turnuri cu utilizări terţiare şi rezidenţiale, concentrează funcţiuni publice şi private pe o înălţime cuprinsă între 15 şi 20 de etaje. Turnul #5 este amplasat pe inelul urban cel mai îndepărtat faţă de Gran Via, desfăşurat în subteran pe aproximativ jumătate din lungimea sa. Pentru toate clădirile amplasate pe acest ultim inel (cele mai multe dintre ele fiind ansambluri de locuinţe promovate de diferiţi clienţi) reglementările privind dispunerea imobilelor din cadrul planului urbanistic general fixează o dimensiune maximă de etaj (24 x 24 m), precum şi înălţimea primului etaj şi, de asemenea, vârful turnurilor.

1A_Torre_Europa_0688

Imobilul pe care l-am construit a făcut obiectul unui concurs public desfăşurat în februarie 2005. În propunerea noastră, am căutat să redimensionăm turnul conform poziţiei sale, asemenea unei piese adăugate ţesăturii compacte a oraşului Hospitalet, încercând să reprezentăm prin construcţie circulaţia dintre Piaţa Europa şi blocurile de cinci etaje din vecinătate.

 4B_Torre_Europa_0113

Grupând etajele trei câte trei, imaginea turnului, percepută într-un fel de încadratură cinematografică, ar putea fi aproximată ca având înălţimea unei clădiri de cinci etaje. Prin urmare, dimensiunile ferestrelor, urmând această regulă a grupării, se transformă în cadre de zece metri înălţime cu grosimi diferite. Pentru o mai mare precizie, faţada şi ferestrele – acestea din urmă înşiruite şi modulate în piese de dimensiuni similare unei uşi (0,8 x 2,10 m) – se succed în planuri diferite, având o adâncime variabilă, de la 50 cm la 1,2 m, accentuând conceptul de tribune/logii mari, răsturnate. În fiecare secţiune a turnului, primul etaj de la fiecare serie de trei formează un balcon.

3A_Torre_Europa_Pan_59_60

Într-unele dintre fotografiile de „prim-plan” pe care le-am făcut pentru concurs apărem şi noi, demonstrând că aceste cadre nu provoacă ameţeală, între interiorul şi exteriorul apartamentului existând mereu elementul intermediar: balcoanele, glafurile sau buiandrugii. În alegerea elementelor de asamblare necesare pentru faţadă am acordat atenţie unui studiu comparativ al mai multor soluţii constructive, care evalua originea materialelor deja reciclate, provenienţa acestora, precum şi capacitatea fiecăruia de a fi reciclat la încheierea duratei sale de viaţă utilă. De asemenea, s-a evaluat consumul de energie în timpul procesului de fabricaţie şi politica de recuperare a surplusului de energie generat în timpul procesului de producţie.

Concret, faţada este construită din panouri HPL cu o grosime de 8 mm, agăţate de structura disimulată a profilelor de aluminiu reciclat. Cadrele de culoare neagră sunt realizate din panouri de aluminiu compozit cu grosimea de 4 mm, care conferă o rezistenţă egală la o greutate mai mică pe mp a oricărui alt material având aceleaşi caracteristici. Sintetizând, toate materialele utilizate la construcţia turnului sunt 100% reciclabile. Cu precădere, cele utilizate pentru faţadă provin din materiale reciclate deja în proporţie de 65% şi 100%.

În planul de nivel se recunosc două părţi verticale legate între ele printr-un coridor de circulaţie în formă de T şi două scări la extremităţi. Fiecare turn cuprinde câte două apartamente cu suprafaţa de 69 mp, situate la extermităţi şi un altul cu suprafaţa de 56 mp, amplasat în poziţie centrală. În total, imobilul cuprinde 75 de locuinţe.

În cadrul acestui proiect, dispunerea apartamentelor începe la etajul 14 şi descreşte treptat, astfel încât volumul rezidenţial compactat să facă loc la intrare unui spaţiu având o înălţime pe trei niveluri, cu formă planimetrică în T. Această structură, generoasă ca volum şi „sobră” în ceea ce priveşte dimensiunile şi materialele de finisaj folosite, se termină direct în stradă pe latura cea mai lungă, oferind accese la extremităţi şi un hol la intrare cu dimensiuni neobişnuite prin comparaţie cu blocurile de locuinţe obişnuite.

6B_Torre_Europa_Pan_745_747

În opinia noastră, cadrele generoase ale faţadelor, precum şi mărimea holului de la intrare, joacă rolul unor spaţii intermediare de relaţionare, configurând o dimensiune comunitară aflată la confluenţa dintre cea individual-privată a locuinţelor şi dimensiunea publică a oraşului.

1