concert regal caritabil - top

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Zeppelin înseamnă…

…o revistă de arhitectură și cultură urbană, acum și o revistă on-line, dar și o platformă de reflexie și intervenție asupra orașului, un atelier de proiectare, mai multe cărți, câteva zeci de expoziții, sute de conferințe și alte evenimente.

De fapt, Zeppelin a apărut cu mult timp înainte de-a se numi așa. La sfârșitul anilor ’90, mai mulți arhitecți foarte tineri au început să lucreze împreună la publicații print sau online. Echipa actuală a fost fondată în 2000 de Cosmina Goagea, Constantin Goagea şi Ştefan Ghenciulescu. Criticii de arhitectură i s-au adăugat apoi proiectele de cercetare, organizarea de evenimente și intervențiile urbane (vezi secțiunea Programe culturale) și atelierul pentru arhitectură și design.

Numele a apărut în 2008. Ne-am gândit la avangardele inter- și postbelice, când dirijabilul începea să fie asociat cu imaginea oraşelor care creşteau pe înălţime, simbolizând saltul de la utopie la tehnologiile cele mai îndrăzneţe cu putinţă; în egală măsură, zeppelin-ul prilejuieşte un zbor lin peste oraş, permiţând o privire de ansamblu, observarea şi compararea evoluţiilor arhitecturale și sociale. Şi o critică liberă și pe îndelete.

În 2011, după 11 ani de editare ai revistei Arhitectura, am ales să continuăm proiectul editorial și, de fapt, să ne așezăm cea mai mare parte a activității sub numele de Zeppelin.

Am rămas la fel de obsedați de arhitectură, design, orașe, de oamenii care le produc și folosesc. În 2016, am transformat site-ul nostru într-o publicație on-line în toată puterea cuvântului. În ziua de azi, găsești o grămadă de arhitectură pe net (de obicei, înaintea publicațiilor de tip clasic) însă foarte rar o selecție potrivită și articole veritabile, adică o analiză critică și o poveste și nu doar date despre o casă. E-zeppelin este o publicație on-line consistentă, în care apar în timp real articole originale despre cele mai noi și valoroase lucrări, cu precădere din România, dar și din practica internațională de excepție, despre concursuri, probleme majore, idei deștepte, evenimente care chiar merită urmărite. e-zeppelin reacționează la actualitatea imediată, dar reprezintă și (probabil singura) arhivă on-line de arhitectură contemporană românească și regională.

e-zeppelin funcționează în mod integrat cu publicația în format tipărit. Revista Zeppelin a devenit tot în 2016 un bookazine – un produs periodic ce apare de patru ori pe an și care are dimensiunile și calitatea unui album de arhitectură; o publicație cu imagini de mari dimensiuni, texte critice,reportaje, desene și informații tehnice, pe care o răsfoiești cu o plăcere pe care nici un articol virtual nu ți-o poate da, și pe care o păstrezi cu grijă în bibliotecă.

zepp_143

Proiectele Zeppelin au fost posibile datorită unui echipaj de care suntem mândri, așa cum suntem mândri și de colaboratorii și partenerii noștri, dintr-o rețea care merge de la Belgrad și până în Chile și de un public care crește și ne-a susținut prin toate crizele și transformările.

Stefan Ghenciulescu - Cosmina Goagea - Constantin Goagea

*De  la stânga la dreapta: Ștefan Ghenciulescu, Cosmina Goagea, Constantin Goagea

Revista, publicațiile și proiectele echipei Zeppelin au câștigat până acum 6 premii și 7 nominalizări la Anuala de arhitectură București, o medalie și trei nominalizări la Bienala Națională de Arhitectură, o nominalizare la premiile ˮEuropean Public Space of the Year 2011ˮ pentru proiectul ˮMagic Blocksˮ, premiul I la concursul național și realizarea Pavilionului României la Bienala de Arhitectură de la Veneția, 2006.

Sari la conținut