Roata de la Copenhaga

„Roata de la Copenhaga” este un proiect realizat pentru Kobenhavns Kommune si finantat de Ministerul Mediului din Danemarca. Controlata cu ajutorul telefonului smart, roata de bicicleta devine o extensie naturala a vietii cotidiene. Puteti folosi mobilul pentru a va bloca si debloca bicicleta, schimba vitezele si selecta gradul de motorizare de care aveti nevoie. Pe masura ce pedalati, senzorul rotii înregistreaza de asemenea nivelul de efort depus si informatii despre mediu. Aceste date pot fi accesate de pe telefon sau internet si le puteti folosi pentru a planifica ulterior un traseu mai convenabil pentru deplasarile cu bicicleta, pentru a va atinge obiectivele privind conditia fizica si pentru a va întalni cu prietenii aflati în miscare. Puteti comunica de asemenea aceste date prietenilor sau autoritatilor – sub protectia anonimatului daca doriti –, contribuind în acest fel la formarea unei baze de date amanuntite cu informatii despre mediu, la care va avea acces toata lumea.

Roata va transforma rapid si simplu bicicleta pe care o detineti într-una electrica, avand capacitate de regenerare a energiei si de înregistrare în timp real a datelor referitoare la mediu. Ea colecteaza energia pe care o folositi atunci cand franati si cand pedalati si o stocheaza astfel încat aceasta sa poata fi utilizata atunci cand e nevoie. În acelasi timp senzorii din roata colecteaza informatii despre aer si nivelul de poluare sonora, ambuteiaje si starea drumului.

Aceasta roata se deosebeste de cea a altor biciclete electrice prin faptul ca toate componentele sale sunt elegant incluse în butuc. Nu exista cabluri exterioare sau baterii voluminoase, astfel încat acest pachet poate fi usor integrat în orice bicicleta. Pachetul din interiorul butucului include un motor, un schimbator de viteza cu trei trepte, un senzor de cuplu,  GPRS si un pachet de senzori care monitorizeaza nivelul gazelor din atmosfera, nivelul de zgomot (db), umiditatea relativa si temperatura. În viitor veti putea sa va configurati roata în functie de obiceiurile si nevoile dvs.

cph_wheelweb

Credite & info:

Loc: Copenhaga, Danemarca
Perioada: decembrie 2009
Autorii proiectului: Carlo Ratti – director,  Assaf  Biderman – director asociat, Eric Baczuk – sef de proiect, Christine Outram – sef de proiect în prima faza
Membrii echipei: Giovanni Alli – inginer,  Leigh Christie – inginer,  Otto Ng – arhitect,  Pierfrancesco Spagnol – inginer,  James Simard – analist GIS, Rex Britter, Andrea Cassi, Xiaoji Chen, Jennifer  Dunnam, Paula Echeverri, Myshkin Ingawale, Ari Kardasis, E Roon Kang, David Lee, Vincenzo Manzoni, Sey Min , Max Tomasinelli, Mark Yen
Beneficiar: Kobenhavns Kommune
Partener pe partea tehnica: Ducati Energia
Finantare: Ministry for the Environment
Bicicleta: Cinelli – “Mystic”

Sari la conținut