revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Co-creație la Armeniș: WeWilder, primul campus de coworking rural-urban din țară

WWF, alături de comunitatea locală din Armeniș și inovatori în arhitectură sustenabilă, a început lucrările la primul campus de colaboare urban-rural din România, WeWilder. Centrul își propune să fie locul de întâlnire pentru freelanceri, echipe din companii, artiști, antreprenori și localnici, totul pentru a forma o rețea de economie circulară amplasată în inima naturii.

O soluție care e suma sumei talentului oamenilor părtași – WILDER dar mai ales WE

Text: Oana Mondoc
Foto: Răzvan Dima, Bogdan Comănescu, WWF Romania

Când eram mică, voiam să mă fac arhitectă și era o opțiune foarte pe placul mamei mele. În liceu, am instigat la formarea unui ONG de tineri, ce vroiau sa aducă viță și creativitate în Brașov și am pus bazele unui festival național de teatru pentru liceeni și m-am simțit bine în acțiune, deci am ajuns să fac campaigning la WWF, iar directoarea noastră îmi spune că reprezint departamentul nostru de research&development. În Armeniș, unde zimbri cutreieră liberi, am pus mâna serios pe șantiere – renovând Centrul de vizitare, câteva case și organizând tabăra de arhitectură Camposaz, a cărei proiect, TARA, a câștigat câteva premii de arhitectură. Dar adevărata „facultate” de arhitectură mi-am făcut-o pe Whatsapp, când am început proiectul campusului We Wilder.

 

 

De ce am ajuns noi să folosim instrumentul co-creării pentru a realiza campusul WeWilder și cum facem de fapt? Poate că pare un „hot word” la modă, co-creation și co-de toate, dar în cazul acțiunilor de dezvoltare a comunității pe care le întreprindem în Armeniș, este un instrument care ne ajută să facem treabă. Dacă creăm orice într-o bulă, departe de firul ierbii, orice iese de acolo o să fie străin. Când empatia e linia directoare și obiectul poate să capete suflet.

Trăim în vremurile acestea în care schimbarea e rapidă și e nevoie de multă agilitate, mai ales în condițiile în care suntem un ONG cu resurse limitate și cu proiecte operative cu bugete numărate. Totuși, credem că misiunile noastre sunt importante la nivel de societate și mulți oameni vor să se implice și la fel, multe companii își oferă know-how-ul sau resursele în cadrul unor parteneriate.

Am început să lucrăm acum câțiva ani cu echipe multidisciplinare sub umbrela Panda Labs și am făcut diverse workshop-uri la a căror facilitare ne-a ajutat Tudor Juravlea de la Design Thinking Society.

 

 

În cadrul unuia din ateliere, la care au participat studenți străini și localnici, a reieșit că există nevoia unui spațiu care să focalizeze colaborările dintre localnici și specialiști din toată lumea și de asemenea, să fie un loc care să primească oaspeți și unde se poate prepara și servi mâncare.

Cu acest vis, am câștigat o finanțare de la compania globală FLEX în valoare de 100 000 de dolari și la începutul anului am chemat oamenii la un atelier pe care l-am numit noi de Inception. Au participat, Matius ca arhitect, Mihai, cofondator EfDEN, pentru sustenabilitate energetică, Andreea și soțul ei Tako, fondatorii hubului cultural Ambasada din Timișoara reprezentând suflul unui loc orășenesc cu idealuri congruente, la fel și Ana-Maria de la MKBT, pe domeniul planificarii urbanistice, Zoltan Bereczki și Sonia Oprean mentori nostri pe anteprenoriat, de la Synerb, Matei Miculescu, ranger si ghid de wildlife in Măgura Zimbrilor, pe lângă alți profesioniști in comunicare, marketing, tehnologie, UX, design de lumini, chiar și mountain biking – Cătălina Bănuleasa, Marin Preda și Liviu Bota. După vizite, mese și istorisiri prin casele localnicilor și prin natura din Măgura Zimbrilor, după o zi de workshop de la răsărit la apus, am ajuns la sfârșitul zilei la prototipul We Wilder, pe care l-am prezentat spre validare localnicilor. Am ajuns atât la niște principii de folosire a materialelor ecologice și responsabile față de natură, cât și la o serie de activități conexe We Wilder, care ar angrena comunitatea locală într-o serie de servicii. Pe lângă hrană provenită local din ingrediente naturale, ne-am gândit cum se pot implica în activități de ospitalitate, transport și experiențe, precum pregătirea balmoșului (mămăligă fiartă în caș), învățarea cositului sau deplasarea cu calul.

 

 

Pentru a ține în viață și hrăni sămânța plantată împreună, am creat câteva grupuri de Whatsapp. Grupul de lucru la orice oră a fost numit Stupina WeWilder, căci noi ne simțim adesea ca niste albinuțe și acolo a continuat punerea în practică. Echipa de design & build, formată din arhitecții Matius Ichim, Krisztina Bokos, Miodrag Stoianov, Sandu Blănaru, urbanistul și meseriașul în lemn Ioan Moldovan, eu, în calitate de lipici între idealiștii din această inițiativă și Alina Floroi, ca mâna noastră dreaptă și stângă, am pornit ideația și creația pornind de la Chillya pentru sfinți urbani concepută de Matius – o căsuță minimalistă, pe care visăm să o implantăm în natura salbatică de 3 ani, de când ne-am cunoscut. Am folosit foarte mult referințe de imagini, pe care desenam cu toții ba cu mark-up pe telefon, ba pe hartie când Krisztinei lui Ioan sau lui Miodrag li se făcea dor de linere, să ne putem apropia de idealul arhitecturii invizibile – să ai senzația înăuntru că eșți în natura ce ne înconjoară, să putem să arătăm respectul față de peisajul construit de aici, să emanăm spiritul nostru de privitori în viitor.

 

 

Din cauza pandemiei și a distanței dintre noi, am ținut destul de multe Zoom-uri în care ne-am pus de acord cu detaliile tehnice. Fiecare dintre noi transmitea de undeva interesant: eu de cele mai multe ori din din mașină, Ioan Moldovan, șeful construcțiilor de lemn din atelierul său, Daniel Androne, mentorul pe management de șantier de la el de pe balcon.

E nevoie de ore înșir de povestit dar mai ales de ascultat, de spontaneitate și curajul să împărtășeși cu ceilalți atunci când ai o sclipire și este o provocare și un premiu să îți lași ego-ul deoparte și aduci aportul din perspectiva super-puterii tale și a unei pălării formale pe care o porți – o soluție care e suma sumei talentului oamenilor părtași e si și WILDER dar mai ales WE. Suntem bucuroși când ajungem la o idee ce luminează fața tuturor – asta rămâne fundație în co-creație. Apoi urmează o altă rundă de discuții, ideație de exemplu pentru învelitoare sau scara interioară, pe care o vom realiza cu Christian Rummel, meșter tâmplar ce a fost ani de zile calfe călătoare, o raritate în zilele noastre. La fel procedăm și pe comunicare, unde am lucrăm cu Șerban Alexandrescu, Wanda Hutira și Simina Zidaru, iar call-urile noastre se transformă în cascade de râsete.

Deja avem în picioare trei căsuțe, noua generație de Chilii autonome și urmează să începem lucrările la Zâna, corpul central, care va adăposti un co-working space, o bucătărie comunitară și o bibliotecă.

 

 

Grădina mai sălbatică din jur este și ea în decurs de realizare și va fi un exemplu în practici sustenabile și vegetație indigenă, o grădină proprie, o grădină de permacultură cu plante alese de specialistul Tiberiu Chiricheș de la EcoSpatii Verzi, menite să atragă mai multă biodiversitate pe sit.

 

 

Crezul în co-creație și colaborare nu avea cum să se oprească aici și atunci când a venit momentul să aducem conceptele și desenele în viața reală, soluțiile tehnice nu erau întocmai plug+play. M-am întrebat cum oare să facem, să construim, un loc de referință pentru a reinventa lumea și m-am hotarât să îi intreb pe cei mai buni. Cu șuruburile Rothoblaas am lucrat și la TARA, observatorul premiat și pe ei i-am atras in co-creație pe Whatsapp primii. Și tot așa, companii dedicate lucrurlui care să dăiunuie și se însemne ceva în societatea asta, s-au alăturat în chat-uri și în echipa de creatori ai WeWilder. Tehnica Schweiz, Welde, Festool, structuriștii de la SDAC și Saint Gobain Glass, Selmiwood – am încredere că pe măsură ce evoluează șantierul, iar voi citiți asta noi vom crește în prieteni și parteneri.

Bucuria cea mare este când stăm cu toții la aceeași masă pe Dealu Mare și putem să ciocnim un pahar de răchie de prună de vară, jur, cea mai bună din țară. De altfel, vă așteptăm la Open Day We Wilder, brunch-ul Jam & Gem care are loc pe sit în 18 octombrie 2020. Urmăriți pagina noastră de facebook pentru update-uri.

Oana Mondoc este specialistă în inovație și dezvoltarea comunităților la WWF România. Ea lucrează de 5 ani în Măgura Zimbrilor, Armeniș, despre care se spune că este locul de unde schimbăm lumea.

 

Proiectul WWF. Un centru de inovație pentru o rețea de economie circulară

Viziunea noastră pentru WeWilder este să dăm naștere unui centru de inovație în antreprenoriat pentru natură. Ca freelancer poți să lucrezi de aici, să te încarci, să mănânci bine și în schimb să pui umărul la nașterea unor idei și proiecte cu viziune de lungă durată. Companiilor le propunem să ofere echipelor o experiență într-o zonă cu natură sălbatică, unde WWF desfășoră proiecte de conservare. Aceste locuri pot fi cea mai bună sursă de inspirație pentru sustenabilitate și inovație în business. Puntea pentru toate astea este campusul WeWilder și, odată validat modelul, intenția echipei este să învățăm, rafinăm și multiplicăm în alte zone prioritare de conservare din regiune. Ce înseamnă economie verde și circulară la scara unei societăți? Vom creiona idei și rețete împreună cu partenerii ce se alătură acestui loc,” a spus Orieta Hulea, director WWF- România.

WeWilder este un prototip al Panda Labs divizia de inovație a WWF, dezvoltat ca răspuns la nevoia comunității rurale de a se dezvolta substanțial și sustenabil de pe urma naturii sălbatice în jurul căreia locuiește. Cu o finanțare câștigată de la compania globală Flex, cu sediu și în Timișoara, în valoare de 100 de mii de dolari, WeWilder își propune să fie un exemplu în ceea ce privește arhitectura verde și un model pentru punerea în practică a unei micro-economii verzi, cu ecou în întreaga regiune.

Anul acesta, campusul WeWilder se va compune din trei căsuțe din lemn, numite Chilii și un spațiu central, denumit Zâna, care adăpostește o zonă de coworking, o bucătărie comunitară și o bibliotecă. Campusul s-a adaptat la realitatea actuală afectată de pandemia COVID-19. Căsuțele au fost gândite ca spații autonome prevăzute cu o chicinetă și spațiu de lucru pentru laptop, astfel încât un om sau doi pot lucra fără să intre în contact cu alte persoane.

Spațiul urmărește filosofia arhitecturii invizibile, adică integrarea construcțiilor în natură atât ca aspect, materiale, cât și ca experiență din interior prin fațadele de sticlă cu deschidere către panorama Munților Țarcu și dealurile spectaculoase din jur. Materialele alese pentru construcție respectă viziunea de dezvoltare durabilă în spiritul respectării naturii, lucru ce nu ar fi fost posibil fără expertiza partenerilor tehnici: Tukuma Works, Tehnica Schweiz, Rothoblaas, Welde, Festool și Saint-Gobain Glass. Construcțiile sunt realizate din lemn cu origine trasabilă, iar izolațiile sunt din fibră de lemn reutilizată.

 

 

Lucrările vor evolua cu rapiditate datorită designului modular realizat de o echipă de arhitecți din care fac parte Matius Ichim, Krisztina Bokos, Alexandru Blănaru, Miodrag Stoianov și urbanistul Ioan Moldovan. Din echipa de design fac parte și Christof Krattiger, Zsolt Bogdan și Mihai Toader Pasti ce au contribuit în ceea ce privește structura, gradul de pasivitate al clădirilor şi soluțiile tehnice ce fac posibilă o arhitectură invizibilă.

 

WeWilder este amplasat într-o grădină înconjurată de arbori, care va fi transformată de peisagistul Tiberiu Cherecheș într-un colț de rai cu specii locale ce sporesc biodiversitatea. Pe lângă plantarea unor păduri în miniatură lângă fiecare căsuță cu paltin, frasin, va exista și o pădure mixtă lângă Zâna, clădirea principală. WeWilder va găzdui și o grădină de legume și o zonă pentru permacultură, precum și un loc dedicat învățării cositului tradițional, esențial pentru biodiversitatea pajiștilor.

Campusul WeWilder aflat în construcție este completat de o rețea de sălașe, adică locuințe în sat sau în mijlocul naturii, care sunt renovate alături de săteni, care primesc deja oaspeți și căsuța MuMA Hut, o experiență de locuire în livada a unui localnic, nominalizată anul acesta la Beta – bienala de arhitectură de la Timișoara. În plus, un număr de localnici oferă deja bucate locale în completarea șederii sau ca experiențe culinare în natură.

 

Conceptul locului s-a creionat în urma unor workshop-uri alături de Design Thinking Society, experți și localnici la aceeași masă, ce au subliniat nevoia extinderii co-creației între domenii și pături diverse ale societății și mobilizarea a antreprenoriatului social. Campusul a apărut ca cea mai naturală soluție, o trambulină pentru dezvoltarea unei comunități-model în sud-vestul Carpaților. WeWilder este un loc de întâlnire între orășeni și săteni, în care să învățăm unii de la alții. Aici creăm noi idei prin care să trăim mai aproape de natură. Ne place să spunem ca e locul de unde putem reinventa lumea”, spune Oana Mondoc, project manager al WeWilder și responsabilă cu inovația și dezvoltarea comunitară la WWF în Măgura Zimbrilor.

 

 

WeWilder își propune să ajute comunitățile locale să treacă de la un model economic bazat pe utilizarea resurselor naturale ca materie primă, la unul care pune accent pe valoarea adăugată resurselor naturale. În plus, campusul va încuraja un model de „sharing economy” al rezidențelor WeWilder, care presupune că specialiști în diverse domenii să ofere cunoștințe comunității în schimbul unei experiențe de locuire ca într-o vacanță cu scop. Programele anteprenoriale de aici, sunt concepute alături de partenerii de la Synerb Venture Catalizer.

Bucătăria comunitară va fi de asemenea un catalizator al economiei locale. Localnicii vor oferi aici ingrediente locale de calitate, care vor fi servite în cadrul brunch-urilor, experiențelor culinare pentru oaspeții veniți să colaboreze cu localnicii și va produce snack-uri din superfructe pentru drumeții sau pentru întâlniri de lucru și workshopuri.

Echipa WeWilder, alături de partenerii săi, a creat mai multe programe și experiențe imersive în natură. Pe lângă cea mai căutată experiență de a merge pe urmele zimbrilor, oaspeții pot învăța să cosească sau pot închiria biciclete sau e-bike-uri și pot alege dintre atelierele gastronomice.

 

 

Anul următor, după finalizarea primei etape, WeWilder își propune să completeze campusul cu alte 4 căsuțe. Până la acest moment, pe lângă Flex, o serie de parteneri co-echipieri cu expertiză sau materiale la completarea investiției totale care se cifrează la peste 200 de mii de euro. WeWilder este un proiect în continuă evoluție, iar WWF lansează o invitație deschisă celor vor să se alăture acestei inițiative de referință.

 

Info & credite

 

 

Proiectant general: Matius Ichim
Co-autori: Arh. Matius Ichim, Krisztina Bokos, Ioan Moldovan, Miodrag Stoianov, Alexandru Blănaruu
Constructor: Tukuma Works
Structuri: Zsolt Bogdan
Fundație: Suruburi Krinner
Structuri din lemn masiv incleiat : Tehnica Schweiz
Suruburi și folii de protecție: Rothoblaas
Structura interioară: Placi de lemn multi strat Welde România
Fațade: sticlă tripan Saint Gobain Glass, tâmplărie din lemn Selmiwood
Învelitori: șindrilă realizată manual de meșterii echipei Adoptă o Casă la Rosia Montană; fag termotratat de la Tecade Termoizolatii și astereala termoizolantă: fibra de lemn Schneider Best Wood Atelier mobil tâmplărie: Festool

WeWilder

 

Articole conexe:

Camposaz in the wild. Observatorul din Măgura Zimbrilor – Munții Țarcu

Eliberare de zimbri în Carpații Meridionali

Sari la conținut