concert regal caritabil - top

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Anatomia unei relocări: Facerea și desfacerea fostelor locuințe muncitorești

În timp ce în alte părți ale Europei subiectul locuirii poate face diferența în alegerile electorale, în România subiectul este aproape inexistent pe agenda dezbaterilor politice. De peste 30 de ani, asistăm la o retragere abruptă și profundă a statului din a-și asuma responsabilitatea asigurării unui drept fundamental al oricărui cetățean: accesul la o locuință decentă.

Expo, Cameră Obscură și Wetplate la Muzeul de Artă din Brașov

Muzeul de Artă și parcul Nicolae Titulescu din Brașov au fost transformate în spații publice interactive, oferind vizitatorilor ocazia să exploreze tehnici din evoluția fotografiei, de la originile sale din secolul al XIX-lea până în prezent.

Recuperare prin meșteșug. RE.(H)ABI(LI)TARE – casă tradițională în Viscri

Acum ceva vreme, arhitectul era mai degrabă meșterul principal, cel care coordona proiectul. Astăzi, meșterii au dispărut în mare parte. Acest proiect este îndeosebi rezultatul unui respect profund din partea arhitecților pentru casa veche, dar și pentru meșterii excepționali cu care au lucrat. (Zeppelin)

Arsmonitor. Când galeriștii creează spațiul

Cum faci o galerie de artă fără să apelezi la un arhitect, cum ai grijă de artiștii pe care îi expui și cum faci ca oamenii să se gândească singuri la ce văd? Și, mai ales, cum spargi bula „lumii artei“?

Călătorie într-o sobă care arde albastru – o instalație imersivă la Brukenthal

Plecând inițial de la serii de fotografie artistică ce surprind ancestralul fragil al caselor de pământ, romantismul ruinei, masa aglomerată a unui deal de lut și albastrul cursiv al orizontului, Anca Coller și invitatul său Iulian Gospodin și-au extins parametrii de cercetare vizuală, ajungând să clădească instalația imersivă „Călătorie într-o sobă care arde albastru”.

Artă și ecologie la malul mării: Adrian Preda – între wildlife și capitalocen

Adrian Preda (n. 1985) trăiește și lucrează în București. A absolvit UNARTE – București: în 2008 licența la secția Grafică, în 2010 masteratul iar în 2023 doctoratul în arte vizuale. Principala sa preocupare artistică este legătura dintre om și celelalte specii ale regnului animal, relație esențială pentru dezvoltarea „animalului uman”, de la crearea uneltelor și armelor de vânătoare până la manifestările spirituale și artistice.

Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de inovare comunitară din Mila 23, Delta Dunării

În inima Deltei, pe brațul Dunărea Veche, la Mila 23 – un mic sat de pescari, accesibil doar pe calea apei, în care s-a născut multiplul campion Ivan Patzaichin – a avut loc pe 23 mai 2024, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, inaugurarea Muzeului Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară, un veritabil nucleu de revitalizare locală, menit să încurajeze și alte comunități să își valorifice patrimoniul local și să promoveze sustenabilitatea prin inițiative similare.

De vorbă cu Andrei Șerbescu, arhitect și curator al secțiunii de arhitectură a RDW

„Dacă am putea privi orașul prin prisma plusurilor pe care le are, am putea contura mai bine bogăția și specificul Bucureștiului și ne-am preocupa să le protejăm și să le punem în valoare”

Pavilioanele Expoflora: fantome care primesc o nouă viață

Pavilioanele Expoflora din parcul Herăstrău, construite în 1970, s-au deschis pentru prima dată după douăzeci de ani de inactivitate. 

5 x 2. cra-de.studio: CASA TRSA, Mogoșoaia

Casa din Mogoșoaia este situată într-o zonă predominant rezidențială de densitate medie, cu locuințe individuale de joasă înălțime. Parcela casei, de dimensiune dreptunghiulară, cu laturile scurte orientate nord-sud, este amplasata între pădurea și lacul Mogoșoaia, în vecinătatea bazei sportive cu același nume.

Loading Beta: cover me softly. Cum ni se dezvăluie o bienală chiar în timp ce se lucrează la ea

Beta – bienala timișoreană de arhitectură e un proiect cultural al Filialei Timiș a Ordinului Arhitecților din România, organizat de o echipă dedicată. 

Portret al arhitecților la tinerețe. Maria și Ștefan Cocioabă: cartierul Hipodrom din Brăila (1965-1969)

Text: Cristian Bădescu, Vlad Dumitrescu
Foto: Vlad Dumitrescu, Marius Vasile, Cristian Bădescu, arhiva fam. Cocioabă

Tinerețea orașului nostru1

Sari la conținut