Camposaz in the wild. Observatorul din Măgura Zimbrilor – Munții Țarcu

Text: Mara Cazacu
Foto: Bogdan Comănescu, Maria Cazacu, Sebastian Apostol

În perioada 17-28 august, WWF-România și Camposaz au organizat un atelier „design and build” multi-cultural la finalul căruia a fost contruit un observator al peisajului și naturii sălbatice din Măgura Zimbrilor, Munții Țarcu. Atelierul s-a derulat în cadrul proiectului LIFE-Bison, prin care WWF-România și Rewilding Europe depun eforturi pentru refacerea populației de zimbri liberi din sud-vestul țării, cu sprijin din partea Programului LIFE al Uniunii Europene. Cu acest nou observator, care este unic în regiune și în țară, infrastructura de vizitare din situl de reintroducere a zimbrului se mărește, oferind turiștilor și localnicilor o nouă modalitate de explorare și cunoaștere a zonei și, de asemenea, un loc de popas în traseele turistice de aici.

Zece zile de creație și construcție în mijlocul naturii din Munții Țarcu

Atelierul s-a desfășurat într-un amplasament izolat, în incinta unui sălaș neutilizat aparținând unei familii din Armeniș.

Cei aproape 30 de participanți veniți din Italia, Olanda și România au stat la cort, în grădina sălașului, timp de 10 zile, și au lucrat zi de zi la proiectarea și construcția observatorului.

Atelierul a urmat un proces pregătit dinainte, prin care s-a trecut gradual de la faza de cunoaștere a amplasamentului, cu caracteristicile lui naturale, la faza de ideație, pentru transformarea impresiilor reieșite din faza de explorare în posibile idei de proiectare, apoi la design și conceptualizare, urmând faza de construcție și finisare.

Coordonarea tehnică a atelierului și lucrărilor a fost asigurată de Camposaz, o organizație din Italia ce reunește arhitecți și designeri angajați în misiuni de activare și punere în valoare a unor spații publice cu însemnătate din orașe și localități din toată lumea. Colectivul aplică o abordare relativ nouă în arhitectură, cea de „design and build”, care are similitudini cu un flashmob.

În această abordare, apărută ca reacție la abordarea clasică, scolastică și mai rigidă, un colectiv restrâns de arhitecți și designeri propun sau sunt convocați de diverse entități să organizeze ateliere practice multi-culturale în care tema proiectului este discutată în comun cu participanții la atelier și soluția tehnică este creată și pusă în aplicare tot împreună, la fața locului. Această metodă permite integrarea unor perspective diferite în crearea soluției tehnice și integrarea construcției în peisaj până la cele mai fine detalii, dar și crearea sentimentului de apartenență la proiect și la cauza pe care o servește.

În cazul observatorului din Măgura Zimbrilor, proiectarea a pornit de la gândurile generate de experimentarea prin cele 5 simțuri a mediului înconjurător.

Impresiile care s-au repetat s-au referit într-un fel sau altul la zona de trecere dintre pădure și câmpul deschis/deal, lucru ce face trimitere la mișcarea perpetuă a zimbrilor între aceste două tipuri de habitate și astfel la rolul lor în natură, de formare și menținere a unor ochiuri de pădure și de fertilizare a pajiștilor.

Această caracteristică importantă a speciei, surprinsă în mod spontan de participanți, a fost inclusă în tema proiectului, devenind unul dintre criteriile de validare a soluției tehnice finale. În echipe s-a trecut apoi la proiectarea unor prototipuri de structuri care apoi s-au analizat în „plen” și s-au ales din fiecare elementele ce urmau să formeze soluția câștigătoare.

Construcția a început efectiv în cea de-a cincea zi și s-a finalizat duminică, 27 august.

Pe parcursul săptămânii, participanții au dezvoltat și montat în interiorul construcției și câteva piese din lemn, cu rol informativ, cum ar fi istoricul reîntoarcerii zimbrului, începând cu 2014 (anul primului transport de zimbri și cel mai mare din Europa de până acum), o hartă interactivă a peisajului ce se poate vedea din observator, o masă modulară cu simbolurile elementelor ce compun inițiativa de reintroducere a zimbrilor (comunitatea locală, produsele locale, turiștii, și sălbăticia reprezentată prin zimbri), și o mică instalație ce „vorbește” despre impactul zimbrilor în natură și relația dintre pădure și pajiște pe care ei o realizează.

Structura astfel realizată răspunde la nevoia de a avea un spațiu adăpostit de unde se pot observa zimbrii și peisajul din Munții Țarcu, un spațiu care să poată găzdui discuții cu grupuri de turiști și tineri de-ai locului sau tineri călători, și un spațiu care să pună în valoare zona de tranziție dintre pădure și spațiul deschis.

Structura este formată din mai multe module cu formă triunghiulară, între care și unul rezervat observării peisajului prin telescop, iar acoperișul în mai multe ape redă linia acoperișului unui sălaș tradițional din zonă, sugerând astfel respectul pentru cultura locală.

Modul de realizare a pereților și acoperișului, cu scânduri depărtate, facilitează integrarea structurii în natură și creează un joc de lumini spectaculos, sugerând astfel respectul pentru natură și peisaj.

Un mod de lucru inclusiv, pentru soluții ingenioase și de durată

Alegerea în favoarea construirii observatorului în formulă colectivă iar nu a contractării unei firme ilustrează preferința echipei WWF pentru atragerea de talent și know-how din partea celor mai diverse cercuri și domenii de specialitate. Aducerea împreună și implicarea celor mai diverși oameni decurge din complexitatea misiunii de reintroducere a zimbrilor în mediul natural, cu toate componentele acestei inițiative – educație, cercetare și monitorizare, dezvoltare locală, gestionarea conflictelor om-animale sălbatice, îmbunătățirea legislației, conservarea naturii.

Spiritul inclusiv decurge și din dorința de a împuternici și capacita comunitățile locale și organizațiile mai mici sau în dezvoltare, pe de-o parte, și de a genera sau întări schimbări de paradigmă în rândul celor bine stabiliți pe piață, pe de altă parte, dar și din limitări de buget ce „obligă” la creativitate și gândire alternativă.

Această filosofie ne-a motivat atât pe noi, cât și organizația Camposaz, să facem apel, pentru proiectul observatorului, la firme de diverse dimensiuni care să contribuie cu produse și obiecte de trebuință. Mulțumim pe această cale Makita și rothoblaas pentru instrumentele de lucru profesionale, Sabio pentru cosmeticele 100% naturale fabricate în România, Susai pentru lemnul recoltat responsabil, Three Happy Brewers, Catleya Wines și Olivo Coffee Roasters pentru savoarea deosebită pe care au dat-o meselor noastre, care au fost pregătite cu destoinicie de doamne din comunitate cu cele mai bune și proaspete ingrediente de la peste 10 producători locali.

Mulțumim și oamenilor din comunitate care și-au oferit ajutorul pentru transportarea participanților, materialelor și alimentelor în și din tabăra localizată la circa o oră de cel mai apropiat sat, Feneș (comuna Armeniș). Fără contribuțiile tuturor acestor oameni, construcția observatorului în această formulă multi-culturală și în acest amplasament nu ar fi fost posibilă.

life-bison.com / wwf.ro / camposaz.com

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:
BIBLIOTECA
DE PROIECTE

Articole conexe:

Eliberare de zimbri în Carpații Meridionali

Observatorul Naturii Sălbatice – Măgura Zimbrilor. Workshop design + build

Sari la conținut