Intervenția se așază ca gest modest, dar capabil să schimbe întreaga atmosferă a bisericii. Restaurarea reintegrează în circuitul vieții din Curciu și împrejurimi un obiect care odinioară era baza comunității.
revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X
Intervenția se așază ca gest modest, dar capabil să schimbe întreaga atmosferă a bisericii. Restaurarea reintegrează în circuitul vieții din Curciu și împrejurimi un obiect care odinioară era baza comunității.
Workshop Zeppelin de scriere despre arhitectură și oraș @ FAST / Episodul 1
Acesta este primul dintr-o serie de articole scrise de studenți la arhitectură din România în timpul workshop-ului Zeppelin de la FAST (Festival for Architecture Schools of Tomorrow), 2023.
“Trecutul lasă urme adânci în noi și uneori suntem nostalgici după vremurile în care oamenii își povesteau viețile în compartimentele de tren”, spune Elise Wilk, una dintre cele zece scriitoare care au creionat ipostaze feminine în cadrul expoziției digitale IdentitAR Feminin.
Reportaj: Ilinca Pop
Fotografii: Gabriel Amza, boredin.tm, David Dumitrescu, Cosmin Georgescu, Ilinca Pop, Marius Vasile
Fotografia din titlu: Thread, Akane Moriyama, fotografie de boredin.tm
Păstrând nostalgia unei lumi analog, Ioana Nicoară examineză frânturi de realitate, pe care le reinterpretează în spații virtuale – construite din sunete, muzică, lumini, voci sau animații 3D în realitatea augmentată.
În timp ce în alte părți ale Europei subiectul locuirii poate face diferența în alegerile electorale, în România subiectul este aproape inexistent pe agenda dezbaterilor politice. De peste 30 de ani, asistăm la o retragere abruptă și profundă a statului din a-și asuma responsabilitatea asigurării unui drept fundamental al oricărui cetățean: accesul la o locuință decentă.
Muzeul de Artă și parcul Nicolae Titulescu din Brașov au fost transformate în spații publice interactive, oferind vizitatorilor ocazia să exploreze tehnici din evoluția fotografiei, de la originile sale din secolul al XIX-lea până în prezent.
Acum ceva vreme, arhitectul era mai degrabă meșterul principal, cel care coordona proiectul. Astăzi, meșterii au dispărut în mare parte. Acest proiect este îndeosebi rezultatul unui respect profund din partea arhitecților pentru casa veche, dar și pentru meșterii excepționali cu care au lucrat. (Zeppelin)
Cum faci o galerie de artă fără să apelezi la un arhitect, cum ai grijă de artiștii pe care îi expui și cum faci ca oamenii să se gândească singuri la ce văd? Și, mai ales, cum spargi bula „lumii artei“?
Plecând inițial de la serii de fotografie artistică ce surprind ancestralul fragil al caselor de pământ, romantismul ruinei, masa aglomerată a unui deal de lut și albastrul cursiv al orizontului, Anca Coller și invitatul său Iulian Gospodin și-au extins parametrii de cercetare vizuală, ajungând să clădească instalația imersivă „Călătorie într-o sobă care arde albastru”.
Adrian Preda (n. 1985) trăiește și lucrează în București. A absolvit UNARTE – București: în 2008 licența la secția Grafică, în 2010 masteratul iar în 2023 doctoratul în arte vizuale. Principala sa preocupare artistică este legătura dintre om și celelalte specii ale regnului animal, relație esențială pentru dezvoltarea „animalului uman”, de la crearea uneltelor și armelor de vânătoare până la manifestările spirituale și artistice.
În inima Deltei, pe brațul Dunărea Veche, la Mila 23 – un mic sat de pescari, accesibil doar pe calea apei, în care s-a născut multiplul campion Ivan Patzaichin – a avut loc pe 23 mai 2024, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, inaugurarea Muzeului Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară, un veritabil nucleu de revitalizare locală, menit să încurajeze și alte comunități să își valorifice patrimoniul local și să promoveze sustenabilitatea prin inițiative similare.