Texte: Brenac & Gonzalez & Associés
Text intro: Ștefan Tuchilă, Ștefan Ghenciulescu
Foto: Ștefan Tuchilă, Sergio Grazia
În acest articol vorbim ceva mai puțin despre clădiri în general și mai mult despre fațade. Pielea construcției – solidă, opacă, poroasă, deschisă, transparentă, cu goluri mari sau mici, cu loggii, cu structură sau foarte autonomă, cu balcoane, logii, verande și obloane – a fost dintotdeauna un element arhitectural fundamental. Astăzi este probabil piesa principală a conceptului de sustenabilitate.
Am ales ca studii de caz trei proiecte ale biroului Brenac & Gonzalez & Associés. Acum câțiva ani, partenerii se numărau printre inițiatorii unui „Anuar de arhitectură optimistă”: o selecție de arhitectură franceză nouă, care își asumă spectacolul, veselia, tehnologia și, în general, un caracter pozitiv pe care, zic ei, profesia nu ar trebui să îl piardă. E o veselie serioasă totuși pentru că nu e vorba despre decorații și efecte superficiale, ci despre arhitectură de calitate, urbană și responsabilă.
Fațadele proiectelor dezvoltate de biroul parizian in ultimii ani au o serie de puncte comune:
– o protecţie solară exterioară;
– o izolație foarte performantă, de obicei la exterior (între timp, cu noile tehnologii, așezarea la interior începe să fie și ea interesantă);
– o așezare optimizată a ferestrelor. Există două mari tipuri de soluții, ambele distribuind în mod cât mai uniform o cantitate cât mai mare de lumină: fereastra orizontală continuă sau repetiţia de goluri verticale. La locuințe, aceasta din urmă e cea mai bună, pentru că permite o mobilare mai eficientă și mai variată, mărește optic înălțimea spațiilor, dă scară umană etc.
– etanșeitatea la aer: un parametru extrem de important, dar invizibil; dar și o mare dificultate pentru clădirile concepute astfel, căci volumul interior se transformă într-un termos și orice aport caloric este foarte greu de evacuat, de unde importanța protecțiilor solare exterioare.
– sisteme inteligente, clasic fiind controlul centralizat al protecţiilor solare (storuri), ce pot urca și coborî de 4–5 ori pe zi în funcţie de vreme.
Locuințe colective, MAC DONALD _ LOT S2, Entrepôts MacDonald Calberson, Paris
Proiectul face parte din operația globală de reconversie a depozitelor Calberson, piatra de temelie a proiectului de reînnoire urbană din partea nord-estică a Parisului. La început separate, cele două clădiri au devenit gemene siameze, întinse de-a lungul părții sudice a terenului deasupra unui soclu de spații dedicate afacerilor și magazinelor. Planul o rupe cu rigiditatea obișnuită a arhitecturii de bloc. Separarea celor două corpuri atenuează problemele de intimitate în locuințele ce se apropie prea tare și crește expunerea frontului la lumina zilei și către peisajul înconjurător.
Fațadele sunt construite folosind un sistem de izolație exterioară, dublat de o piele din aluminiu anodizat, realizată din panouri fixe și mobile, ce acoperă atât ferestrele individuale, cât și balcoanele liniare.
*Secțiune verticală și secțiune orizontală prin zona cu balcoane
Clădire de birouri în Quai Ouest, Boulogne-Billancourt
Învelișul clădirii este prezent și absent în același timp, o piele evanescentă din tuburi de aluminiu verticale. Volumul virtual poate fi văzut și ca un ecran pixelizat, creând adâncime și nuanțe și schimbându-se constant în funcție de poziția privitorului.
Un sistem de ferestre verticale la fiecare nivel optimizează accesul la lumină, indiferent de orientare. Astfel, consumul de energie este considerabil redus. Toate panourile ferestrelor pot fi deschise în timpul zilei, permițând ventilarea naturală a spațiilor de birouri.
Între geam și învelișul exterior se află jaluzelele textile, controlate digital, pentru protecția solară. Izolarea ermetică a fațadei a reprezentat o provocare tehnică considerabilă, deoarece aceasta este o construcție din cadru metalic, iar modulele de fațadă, inclusiv balustrada, sunt în întregime prefabricate.
*în stânga – secțiune verticală prin zona de cornișă; în dreapta – detaliu al colțului vitrat
Clădire de birouri, Be Open – Ilot A11, Paris
Reabilitarea masivă a clădirii existente a inclus și fațada: dincolo de oferirea unei protecții solare și a unui strat izolator, s-a urmărit și imaginea elegantă și clară a unui cristal care strălucește în soare.
Fațada dublă, ventilată produce aerisirea naturală, acționând ca un strat termoizolant în timpul iernii. Storurile cu lamă orizontală orientabilă, controlate digital, se mișcă între geamurile interioare duble și geamurile simple din exterior, fiind astfel protejate împotriva intemperiilor.
*Secțiuni verticale. Stânga, prin chesonul vitrat (elementul fix). Dreapta, prin panoul metalic (elementul mobil)
În cadrul unui modul de bază, partea exterioară a pieii duble este compusă din două triunghiuri de sticlă care creează o unitate 3D și desenează diagonale care se întind de-a lungul întregii înălțimi a învelișului de sticlă. Geamurile sunt fixe, în timp ce panourile metalice verticale (mai bine etanșate) pot fi deschise.
DE PROIECTE