Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Zeppelin #172 – CEHIA. Despre dosar, selecție și lecția cehească

Edito + Intro (I). Arhitectură nouă şi regenerare urbană în Cehia

Text: Ștefan Ghenciulescu

Cehia e una dintre acele fericite țări, în care calitatea arhitecturii și cea a spațiului public par invers proporționale cu mărimea teritoriului și a populației.

Ce șanse are design-ul. Discuție cu Norbert Petrovici despre bunuri intermediare și finite, (dez)echilibru și start-up-urile locale

Reporter: Ștefan Ghenciulescu
Foto fabrici: Marius Vasile

Introducere. Trei discuții despre design, industrie și strategii

O casă și o familie. Adolf Loos, Villa Winternitz, Praga

O familie evreiască din Praga anilor ’30. Un mare arhitect. O tragedie istorică. Apoi încă una. O descoperire ca într-un roman de aventuri. O regăsire și o refacere cu propriile mâini. Azi, o casă vie.

Nominalizare EU Mies Award: „Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara”

În 2023, Timișoara a fost capitală culturală europeană. Programul a avut mai multe componente principale, printre care și „Locuri” – legat de spațiile orașului –, noi și vechi, regenerare urbană, punerea în discuție a viitorului urban. Una dintre intervențiile principale ale acestui capitol, dar, de fapt, a întregului program a fost Pepiniera

Edito: Mies, Corbu, țânțari

Plasele de țânțari strică transparența, reduc iluminatul natural și ventilația, îngroașă vizual tâmplăria. Însă e nevoie de ele, ca de multe lucruri care ne deranjează în design și care pentru oameni sunt importante. Iată două povești în acest sens.

Exoschelet și curte locuită. Attila Kim Architects: Locuință cu beton aparent, București

O fostă mahala din nordul Bucureștiului, în care cam toate căsuțele vechi au lăsat loc vilelor post-socialiste (mai ales din anii ’90).

Edito: Distopia nu e (doar) vina noastră

Circulă pe net o reclamă pentru un ansamblu reziden­ţial în lucru din Bucureşti: o incintă de blocuri mai în­alte şi mai urâte, şi mai înghesuite decât în ultimii ani ai lui Ceauşescu, şi, în mijlocul său, o parcare multi­etajată deschisă, foarte apropiată de apartamente. Nu v‑o putem arăta (copyrigh, deh), dar o găsiţi sigur. Hint: Maniu.

Lacaton & Vassal: Rezidență pentru persoane în vârstă, Rixheim

La fel și deloc la fel

Text: Ștefan Ghenciulescu

Există birouri (cu nume sonore!) care evoluează frenetic. La bază stau dorința de a fi în pas cu vremurile și de a răspunde noilor situații și mijloace, frica legitimă de a se cantona într-un stil însă, de multe ori, și obsesia de a rămâne vizibil și relevant, la modă, de a nu-și pierde locul pe podium.

Dar există și extrema cealaltă

Grădină verticală și seră pe acoperiș. Kuehn Malvezzi: Clădire administrativă, Oberhausen

Un ansamblu funcţional complex care aduce energie în centrul istoric al oraşului post‑industrial german Oberhausen şi unde se combină agricultura urbană, birourile şi un traseu.

Masiv, decupaje, colaj. ADN BA: Ansamblu de apartamente, strada Sfinții Voievozi, București

Sfinții Voievozi este o stradă liniștită din zona centrală a Bucureștiului, ascunsă într-un patrulater definit de bulevarde importante: Calea Victoriei, bulevardul Buzești-Berzei, Calea Griviței și bulevardul Dacia.

Edito: Mai au cei săraci și clasa de mijloc loc în oraș?

Text, foto: Ștefan Ghenciulescu

Henley & Partners este o companie ce oferă consultanță în migrarea investițională (investment migration consultancy). Lucrează atât cu clienți individuali bogați, cât și cu companii și chiar cu guverne, pe care îi sfătuiesc cu privire la programe de tip golden visa, adică obținerea rapidă și ușoară a cetățeniei dacă investești în țara respectivă, oportunități pentru cumpărarea de proprietăți etc.

Opt case mari. ADN BA: Imobil de apartamente, Brașov

Text: Ștefan Ghenciulescu
Foto: Vlad Pătru, Sabin Prodan

Ca în toate orașele mari (și multe dintre cele mici) din România, și la Brașov au explodat construcțiile după 2000. Situația sa particulară a dus la câteva tipuri foarte diferite de creștere: limitată în centrul istoric; extensivă la margini

Sari la conținut