Cutia cu articole

Re-restaurarea conacului Benedek

Un proiect și apoi alt proiect: în anii ’90, a avut loc o restaurare a conacului, ce practic a salvat clădirea de la dispariție, sacrificând însă o bună parte a substanței istorice. În cadrul operației de acum, am păstrat tot ce s-a putut.

Proiect: LARIX STUDIO
Text: Köllő Miklós
Foto: Szigeti Vajk-István, Köllő Miklós, Szász Adorján

Recuperând şi restaurând cu grijă elementele originale, punând în practică metode inovative, s-a ajuns la un rezultat care ar fi putut fi atins mai uşor şi mai ieftin cu ocazia primei restaurări. Cumva, întregul proces arată, în oglindă, cum s-a schimbat modul de intervenţie pe un monument istoric în ultimii douăzeci de ani.  

Astfel, stâlpul original din poziţia secundară din pod a ajuns la locul lui firesc;

szvi-4

zona unde, în 1996, nu s-a distrus tencuiala a fost decopertată şi s-a restaurat pictura ornamentală de epocă şi aşa mai departe.

szvi-16

szvi-13

Este o restaurare complexă, cu problematica specifică a construcţiilor de lemn.

Am stabilit două principii foarte clare: păstrăm tot ceea ce se poate şi acceptăm că nu se poate face o restaurare „ideală”, din lipsă de fonduri. Bugetul a fost unul minimal pentru o asemenea investiţie – de cca 80.000 de euro –, însă am încercat să transformăm acest inconvenient într-un avantaj. De exemplu, s-a păstrat o singură fereastră originală, de la mijlocul secolului al XIX-lea. În mod normal, având în vedere situaţia, am fi optat pentru înlocuirea ferestrelor apărute ulterior. Însă ne era clar că, din punct de vedere financiar, nu ne puteam permite acest lucru, astfel încât le-am păstrat pe cele transformate, realizând astfel o expoziţie in situ despre modificarea timp de 150 de ani a ferestrelor unei clădiri.

 szvi-8

Am avut şansa ca la majoritatea intervenţiilor să se păstreze tot ce era funcţional din tâmplăria veche. Întâi de toate, tencuiala originală de pe timpan a fost fixată la o distanță față de suportul de scândură. Era o măsură necesară, deoarece structura de lemn transmite foarte bine vibraţiile, şi riscam ca la o lovitură de ciocan mai serioasă să rămânem fără singura zonă de tencuială originală de pe faţadă.

img_1277

În prima etapă, fixarea s-a realizat prin proptirea cu grijă a tencuielii şi „coaserea” dinspre exterior cu ancore metalice din holşuruburi. În etapa a doua, prin injectare prin fantele dintre scândurile suportului, s-a realizat desprăfuirea prin spălare, respectiv fixarea cu un mortar aproape fluid. După această operaţiune a urmat refacerea logicii structurale a şarpantei. Problemă după problemă… plan

Credite, info

Autori: LARIX STUDIO / Köllő Miklós, Györfy László-Miklós, Siklódi Róbert,
Colaboratori: Madaras Péter, Kelemen Szabolcs,Huszár Csilla Anna, Zsigmond Katalin
Specialităţi: LARIX STUDIO / Gurzó Levente, Kercsó Zoltán, Erőss Zsolt ,respectiv Mihálydeákpál Gábor P.F.A., Kaldera Proiect s.r.l.
Client: Municipiul Gheorgheni
Constructor: Hurom Buda s.r.l.
Restaurare: Restauro Bt.
Loc: Gheorgheni
Perioadă: 2015 – 2016
Fotografii: Szigeti Vajk-István, Köllő Miklós, Szász Adorján
Proiect nominalizat la arhitectura.6, 2016

img_1260

 

* De același autor:

Ce să faci cu o moară stricată? Noua poveste a vechii mori din Suseni

Larix Studio: Adăpost pentru joagăr – sat Izvoare, comuna Zetea, jud. Harghita

Restaurarea capelei Sf. Ana

Autori: