Un bloc modernist foarte obișnuit pentru Bucureștiul interbelic, dintre cele care sunt azi demolate sau masacrate fără probleme. Aici este restaurat și pus în valoare cu grijă și respect. Apoi clădirea nouă, articulată în raport cu cea veche, dar nu în mod radical, demonstrativ, ci printr-o coasere subtilă. Această clădire nouă este mare, multă, rentabilă, se supune unor condiționări implacabile. Și, în sfârșit, ar mai fi grădina, de fapt grădinile – comune sau individuale, la parter sau în chip de terase generoase la etaje. E unul dintre foarte puținele proiecte Starh cu buget mic, și deci cu atât mai meritoriu. Nu e ușor să gândești locuire de calitate, scară umană, locuri private exterioare și în general arhitectură de calitate, când te lupți nu doar cu metrii pătrați, ci și cu mijloacele reduse. Nu totul a ieșit foarte bine, dar rezultatul e bun, e civilizat, e arhitectură și urbanitate, are poezie. E un proiect care demolează discursul conform căruia nu se poate reuși calitate, dacă ieși din segmentul de lux. E, credem noi, un proiect-model. (Ștefan Ghenciulescu)
Bucuria surprinzătorului
Text: Florian Stanciu
Foto: Laurfian Ghinițoiu, Vlad Pătru
Aș vrea să vorbesc aici despre lucrurile bune pe care le are acest proiect. În primul rând a rezistat construcția modernistă interbelică de la bulevard și ne bucurăm că frontul stradal de pe partea asta n-a fost bruscat în vreun fel, cu soiul acela de apariție abnormă și stridentă cum se întâmplă de obicei.
Acesta este un lucru bun și liniștitor, ceva despovărător pentru noi îndărătul ei, și cu măsura spatelui acestei case mai degrabă modeste începe și proiectul nostru.
Adevărul este că nu deseori poți restaura un bloculeț modernist de această factură; biroul nostru, despre care se spune că s-ar ocupa de restaurări, este la prima experiență de soiul ăsta de casă și, faptul că nu am pierdut proporțiile profilaturilor, glafurilor, că tâmplăria a fost refăcută din lemn de brad după profilaturile originale și că rulourile din lemn au fost restaurate și parțial înlocuite întocmai, a fost un alt lucru bun.
*Legătura dintre blocul modernist dinspre stradă (ce va adăposti birouri) și clădirea nouă. Vechea scară de serviciu a trebuit eliminată pentru a face loc căii de rulare. Scara balansată și balcoanele rotunde sunt noi – o interpretare contemporană a stilului internațional.
Apoi noi spunem că un lucrul izbutit ar fi felul apartamentelor din corpul nou din spate, care, credem noi, nu prezintă licențele de simplificare funcționale cunoscute și nici nu le acoperă prin diversiunea designului, ci sunt mai degrabă clasice și cu limite binecunoscute până mai de curând și mai aproape de calitatea apartamentelor mai de dinainte decât de modelul zilei.
*Grădina interioară și accesul principal în inima parcelei
*Privind către clădirea existentă. Montanții balustradelor sunt atât de apropiați, încât din majoritatea unghiurilor acestea sunt percepute drept un fel de panouri pline, puternic profilate
*Privind din capătul grădinii către intrarea principală. Bancheta-jardinieră treflată devine un centru simbolic al spațiului comun
*Grădină privată la parter
Au hol de acces, bucătărie închisă, living rezonabil, dormitor cu baie precedat de un al doilea hol rezonabil și el, adică sunt surprinzător de generoase în aparenta lor banalitate. Acum profit de fisura dată de acest surprinzător, pentru a spune că – și e important – istoria acestui proiect de locuințe de pe bdul Mărășești, așa cum o resimțim noi, cred, în birou, ar trebui împărțită în trei camere, incinte, care, cel puțin așa mi se pare mie, par îndepărtate între ele, din evuri diferite, fără o firească legătură: prima incintă este cea a desenelor incipiente și a propunerilor succesive, variante etc., urmată, după o vreme, de încercări obstinate, de respingerea lor radicală și de deschiderea cu aer dezolat, a unui capitol de lucru, trebuie știut, la impuse așa zicând: biroul a trebuit să admită lucrul cu un apartament tip, generic, care ar fi trebuit înșirat și organizat neștirbit în teren și cu o formă rezultată implacabil, soporific, din retragerile offset, din indicii urbanistici etc. Cu alte cuvinte proiectul este obiectivat, obiectiv, rezultat, o linie aparent foarte îngustă rămăsese și pentru noi, pentru inexplicabil și imprevizibil. A doua incintă a fost lucrul la proiectul tehnic, încăpățânarea de a face și a avea detalii, planșe complete, mersul pe șantier (cu îndoiala mare în suflet) și, în sfârșit, al treilea locus, moment, când, spus direct, cu toții am asistat la un soi de neașteptat reviriment al proiectului, un soi de apariție a obiectivatului (ușor mustrător), un eveniment al expresiei a aceea ce a fost reglementat și impus. Adică a trebuit să admitem, cu mâinile la spate și mutând greutatea de pe un picior pe altul, neașteptatul bun; a trebuit să admitem că lucrurile sunt totuși în regulă, că intrarea (de fapt, intervalul rămas între casa existentă și vecin), grădina, curțile, toate acestea, care nu spuneau și nu promiteau nimic, sunt, de fapt, reușite, o bună măsură a rezonabilului, a celor neștiute. Poate tocmai de aceea nu este dificil și nici prea insolent să începi un text cu partea cea bună a unui proiect, din moment ce datorăm atât de mult surprinzătorului.
*Hol. Luminatorul din placa superioară și golurile din planșee reiau forma treflată a banchetei de la intrare. Lumina străpunge clădirea până la parter
Aș mai adăuga în linia acestor lucruri izbutite un lucru observat senin, că acest imobil cu apartamente are ceva generos în el: holul central (construcția stă pe o centralitate și, nu pe o înșiruire), intrarea, amploarea teraselor care sunt locuite deja; apartamentele, așa cum am încercat să le descriu, au ceva decent și măsurat. Poate ar fi meritat ca unele detalii să fie mai elaborate, mai apăsat prezente, iar noi ceva mai insistenți și mai profitori de pe urma neașteptatei revanșe a acestui proiect.
Detalii. Schițe de șantier de Florian Stanciu
Planuri
*1: Plan de situație / 2: Plan subsol 1 / 3: Plan parter / 4: Plan etaj 1-3 / 5: Plan etaj 4 / 6: Plan etaj 5 / 7-8: Secțiuni / 9: Fațadă sud (către stradă) / 10: Detaliu travee restaurare clădire existentă / 11: Detaliu banchetă intrare principală
Info & credite
Arhitectură: STARH A.C.D. – Florian Stanciu, Iulia Stanciu, Cosmin O. Gălățianu, Cristian Beșliu, Octavian Bîrsan, Cosmin Georgescu, Roberta Frumușelu, Eduard Untaru, Andrei Theodor Ioniță, Oana Grămadă, Cezara Lorenț
Dezvoltator: Prima Centtal Apartments
Structură: Solidis Structuri de Rezistență
Instalații: Arc engineering
Amenajare peisagistică: Poteca Studio
DE PROIECTE