hansgrohe.ro

Cutia cu articole

Eco Chilia. Centru de reintegrare în Deltă

_eco-chilia-centru-de-reintegrare-in-delta-dunarii

Ansamblul de clădiri ecologice face parte din proiectul „Înfiinţarea unui mecanism de reintegrare ecologică pentru deţinuţi”, care se adresează deţinuţilor ce provin dintr un mediu defavorizat şi cu un nivel scăzut de educaţie, şi are ca scop facilitarea accesului acestora la programele de reabilitare şi reintegrarea lor în societate. Proiectul le oferă ocazia de a învăţa noi meserii şi meşteşuguri de nişă, cum ar fi construcţiile de tip tradiţional, tâmplărie, construcţia bărcilor din lemn, împletitul nuielelor şi ceramica.

 

Proiect, text: Beros & Abdul Architects – Esenghiul Abdul, Claudia Trufas, Christian Beros
Foto: Christian Beros (color), Nicu Ilfoveanu (alb-negru)

 

Împreună cu Ivan Patzaichin/Fundaţia Mila 23 ne am alăturat unei echipe extinse de experţi, coordonată de către Ministerul Justiţiei, în parteneriat cu serviciile corecţionale norvegiene, care lucrează la un proiect pilot pentru sistemul de recluziune românesc. Proiectul urmăreşte activitatea închisorii Bastoy din Norvegia şi introduce un concept complet nou de reintegrare în societate, unde deţinuţii trebuie să lucreze şi să îşi satisfacă propriile necesităţi, ca într o microsocietate bazată pe învăţare şi respect. Programul le oferă instrumentele necesare şi sprijin pentru a se dezvolta, în scopul de a reduce recidiva către un comportament criminal.

 

ba_1-site-plan

*Plan de situație: 1. curte ansamblu. 2. casa constructorului. 3. ateliere olărit+împletituri. 4. ateliere marangozerie+eco agricultură. 5. anexa tehnică

 

Prima etapă a acestui proiect a fost construirea atelierelor de pe Grindul Tătaru, care aparţine închisorii Tulcea—secţiunea exterioară Chilia, care va găzdui mai târziu cursurile de calificare.

 

chilia-eos-1-tura3_538

 

Sarcina a fost de a configura ateliere mari folosind tehnologii locale şi ecologice, dar luând în considerare restricţiile de buget, logistica şi aptitudinile forţei de muncă.

 

chilia-veche-t2-s062

 

Clădirile au fost realizate în cea mai mare parte cu materiale locale, cu un impact redus asupra mediului înconjurător, precum şi cu tehnici de construcţie inspirate din cele locale, aceasta fiind, de asemenea, singura opţiune viabilă din punct de vedere financiar, reducând costurile de achiziţie şi materialele de transport.

 

chilia-eos1-tura3_459

 

Având în vedere faptul că întreaga forţă de muncă a fost asigurată de muncitori necalificaţi, complexitatea detaliilor trebuia să fie controlată, pentru ca totul să fie simplu şi uşor de executat. În ceea ce priveşte arhitectura, provocarea a fost cum să fie luate în calcul toate restricţiile, alături de necesitatea utilizării viitoare a clădirilor, cum ar fi nevoia de zone mari, deschise, flexibile şi structuri uşoare, mai ales pentru construcţia ambarcaţiunilor din lemn.

 

02_a_chilia6

 

Acest exerciţiu vizează să fie un model pentru construcţiile locale şi acoperă o arie largă de tehnici şi materiale, prin urmare, fiecare dintre clădiri a utilizat o compoziţie diferită de materiale care au cuprins ramele de lemn, pentru a asigura condiţii adecvate de viaţă:  un sistem amestecat de cărămizi de chirpici aşezate în două straturi, cu snopuri de stuf între ele, sau pereţi din lemn umpluţi cu lână de oaie ori stuf, acoperişurile fiind toate realizate, în mod tradiţional, din stuf. 

ba_8_details-i

 

chilia15

 

03_a_chilia16

 

Pentru noi, importanţa arhitecturală în acest proiect atât de special nu e dată atât de clădirea în sine, cât de modul în care arhitectura poate contribui la realizarea unei societăţi mai sănătoase, mai respectuoase şi mai ecologice.

 

chilia18

 

Ecologia trebuie percepută nu ca o preconcepţie cu fixaţie către „verde”, ci într o viziune mai largă, în care suntem, ca fiinţe umane, o parte dintr un sistem complex, al cărui echilibru fragil trebuie menţinut cu grijă.

 

chilia3

 

Prin urmare, conceptul de arhitectură ecologică depăşeşte pragul de semnificaţie al clădirii prin încorporarea ecologiei umane ca mijloc de a înţelege relaţia dintre societate, natură şi mediul construit.

 

chilia-veche-t2-s093

 

Info, credite

Client: Asociaţia Ivan Patzaichin—Mila 23, în parteneriat cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor România, Biroul Regional de Sud—Închisoarea Bastoy din Norvegia şi Asociaţia RomanoButiQ, finanţat printr un grant norvegian prin intermediul mecanismului financiar norvegian 2009–2014
Anii: 2014–2016
Loc: Tătaru—Chilia Veche, Rezervaţia Biosferei Delta Dunării
Arhitecţi: Beros & Abdul Architects – Esenghiul Abdul, Claudia Trufas, Christian Beros
Arie desfăşurată: 581 m2
Constructor: Administraţia Naţională a Penitenciarelor