Rockwool - fabricat in Romania

Expoziția Geister redeschide pavilioanele Expoflora din parcul Herăstrău 

Reunind artiști din șase țări europene, expoziția GEISTER (spirite) curatoriată de artista germană Kristin Wenzel, inaugurează un nou spațiu de artă contemporană în Parcul Herăstrău. Aflat sub egida EUNIC România, proiectul demarează pe 13 aprilie, cu un mare vernisaj-eveniment comunitar, între orele 14.00-23.00, cu ocazia căruia publicul va avea din nou acces în Pavilioanele Expoflora recent renovate de Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti.

Cele două pavilioane Expoflora A și B, din administrarea ALPAB, au fost reconstruite în 1970 și sunt situate în imediata apropiere a fântânilor moderniste construite de Horia Creangă. La ele se poate ajunge pe jos, folosind intrarea principală a Parcului Herăstrău din Piața Charles de Gaulle.

Expoziția poate fi vizionată din exterior 24 de ore pe zi pe întreaga perioadă de desfășurare.

„Când scutură și zdruncină, mă gândesc la fantome.

Rucsacul de supraviețuire stă împachetat lângă pat. Uneori, când nu reușesc să adorm și fixez tavanul camerei de la etajul cinci din apartamentul de pe bulevardul Carol, inventariez mental obiectele: apă, fluier, lanternă, cuțit, mănuși, pătură izotermă, glucoză, șosete de lână, bandaje, o sticlă mică de vodcă și câteva conserve de pește. Când ajung la sfârșitul listei, adorm.

Cândva în ianuarie 2020 am fost trezită la primele ore ale dimineții de un foșnet. Suna a frunze de plop în vânt sau a cuburi de gheață care se agită într-un pahar de vin, măcinate de gânduri. Zgomotul venea dinspre ușile de sticlă mari și numeroase, uși caracteristice apartamentelor din anii 1930 în București. Geamurile freamătau, zornăiau și șuierau. “O fantomă”, mi-am zis, indreptându-mă buimacă până la una dintre ușile duble. Mi-am așezat cu grijă mâna pe unul dintre panourile de sticlă și i-am șoptit “shhhh, totul este în regulă”. Tremuratul s-a oprit. Liniștea a revenit. O liniște aproape impresionantă, fiindcă niciodată nu este cu adevărat liniște în apartamentul de la etajul cinci de pe bulevardul Carol. M-am întors în pat și am adormit imediat. Acela a fost primul meu cutremur în București, cu o magnitudine de 5,2.”

Credința în spirite a existat de-a lungul întregii istorii a omenirii. Ele fac parte din numeroase religii și mituri ale celor mai diverse culturi de pe pământ, iar întruchiparea lor este una dintre cele mai vechi misiuni din istoria culturală. Spiritele sunt metafore ale tranziției, ale ființei intermediare. În arta contemporană, fantomaticul și nefirescul sunt asociate în primul rând cu explorarea absenței, a vidului ce trebuie cuprins, acel gol lăsat în urmă de persoane dragi, povești uitate, locuri dispărute sau visuri eșuate.

GEISTER este o expoziție colectivă cu lucrările a 11 artiști ce abordează teme precum memoria, trauma și ecoul persistent al trecutului în prezent și explorează limitele dintre prezență și absență, vizibilitate și invizibilitate. Lucrările artiștilor incluși în expoziție evocă un sentiment de absență palpabil și invită privitorul să rezoneze cu ecoul a ceea ce a fost odată.

Artiștii sunt Tudor Bratu (RO/NL), Zuzanna Czebatul (PL), Irina Gheorghe (RO), Specula Group (RO), Birgit Hölmer (DE), Bram Kuypers & Lennart de Neef (NL), Alice Gancevici & Remus Pușcariu (RO), Aidan Frere-Smith (UK), Kristin Wenzel (DE), Lulzim Zeqiri (XK/AT).

Curatoarea Christine Wenzel dorește să deschidă prin Expoziția GEISTER un spațiu pentru dialog, reflecție și posibilitatea de a imagina un viitor alternativ dincolo de limitele momentului actual.

Perioada de desfășurare a expoziției din Pavilionul Expoflora B: 13 aprilie 2024 – 5 mai 2024.
Vernisajul are loc în Pavilioanele Expoflora A şi B: 13 aprilie | 14:00-23:00

Program vernisaj:

14:00-16:00 Picnic comunitar cu Kristin Wenzel
18:00-19:00 Performance cu Irina Gheorghe
20:00-21:30 Music Performance cu Dragoș Ilici

Participarea la eveniment este gratuită!

Artista Kristin Wenzel trăiește și lucrează între București și Gotha (Germania). A studiat sculptură la Academia de Artă din Düsseldorf, unde a absolvit masteratul în 2013. Practica ei multidisciplinară implică instalații de mari dimensiuni, sculpturi și intervenții în spațiul public, adesea imaginate ca niște contexte sociale site-specific și site-sensitive. Noțiunea de transformare, fie ea conceptuală sau materială, străbate întreaga ei practică și conectează trecutul și prezentul prin procese de colecționare și reinterpretare.
Pornind de la interesul ei constant pentru gătit și transformarea cinei într-o formă de artă și întâlnire socială, Kristin va organiza pentru deschiderea Expoziției GEISTER un picnic comunitar, cu o compoziție de mere și nuci.

De la ora 18:00, Irina Gheorghe va susține un performance de mișcare. Irina Gheorghe lucrează în principal cu performance, în combinație cu fotografie, colaj, instalație sau video, pentru a aborda tensiunile ce apar în încercarea de a vorbi despre lucruri dincolo de posibilitățile noastre de observație. Irina este de asemenea parte a Biroului de Cercetări Melodramatice, un proiect fondat în 2009 împreună cu Alina Popa (1982-2019), pentru a investiga felul în care pasiunile afectează societatea contemporană.

Dragoș Ilici este un artist care se exprimă prin intermediul muzicii, cu o abordare improvizațională în performance și compoziții. Abordează multiple genuri și stiluri, de la muzică ambientală și experimentală, până la muzică de dans, atât în producție, cât și ca DJ. „Procesul de creație începe cu pregătirea unor sunete relevante pentru conceptul și tema proiectului, prin sampling, field recordings, sintetizatoare. Aleg și înregistrez o bază, folosind loop-uri simple și texturi atmosferice pentru a crea un background sonor pe care să construiesc ulterior. Apoi improvizez live cu sunetele alese și alte samples și sintetizatoare în timp real, ajustând constant nivelul de energie și adaptându-mă treptat la ceea ce aud și simt pe moment“, spune artistul.

Coordonare proiect: Tamina Bojoancă
Design grafic: Maks Graur, după o pictură de Lulzim Zeqiri

Evenimentul este organizat de Goethe-Institut București împreună cu Institutul Polonez din Bucureşti, Forumul Cultural Austriac Bucureşti, British Council Romania și EUNIC România, cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB).

 

Sari la conținut