Casa din casă. „Am început să văd culorile” @ Palatul Ștefania, Timișoara

O expoziție de artă naivă din Serbia și România: “Am inceput să văd culorile / I started to see the colours”.

Kitul de arhitectură eematico. Arhitectura ca gândire sistemică

eematico a fost premiat cu locul I la Gala Societății Civile din 2022 la categoria Educație, Învățământ și Cercetare pentru proiectul „Kitul de arhitectură.”

Dosar: Reșița. Un oraș în mișcare (II)

Regenerarea la scara unui întreg oraș – și nu a unei metropole energice, ci a unui oraș post-industrial e subiectul unui dosar coordonat de Lorena Brează și Mugur Grosu

Arhitectură multispecie. Enrique Espinosa (Eeestudio) și Lys Villalba: Educan, Brunete

Coabităm de multă vreme alături de animale. În ultimele sute de ani, această coabitare s-a modificat profund, de la explozia de animale de companie la agricultura industrializată, precum și la distrugerea de către oameni a habitatelor naturale și la eliminarea speciilor

Clădiri de tranziție, articulații. 2 proiecte de Dyvik Kahlen

Intro: Cătălina Frâncu

Cele două proiecte sunt construite în acelaşi univers şi folosesc acelaşi limbaj.

Safari printr-un univers în miniatură. Atelier MASS: Extinderea creșei Ursulețul din Cluj

Calitatea arhitecturii unei țări depinde în mod esențial de cea a arhitecturii publice. În România, priorităţile sunt cu totul altele, comenzile publice gândite pentru a se obține și arhitectură veritabilă sunt extrem de puține

Muzeul Colectivizării. Etapa a doua

Pornit în toamna anului 2019 de la inițiativa unui grup de pasionați de istorie și antreprenori din satul Tămășeni, Muzeul Colectivizării a devenit realitate în scurt timp și și-a deschis expoziția în primele trei camere un an mai târziu. Între 2020 şi 2021, muzeul a avansat rapid și a reușit să finalizeze expoziția în alte patru camere și să deschidă un întreg circuit în casa de la stradă. În 2021, a fost nominalizat pentru premiul Anualei de Arhitectură de la București, secțiunea Expoziții, standuri și scenografie. În Zeppelin 160 am publicat un articol extensiv despre prima etapă a proiectului, republicat și pe site, aici.

Jurnal de tânăr absolvent al școlii de vară de arhitectură, design și antropologie – Arhitectura GpMH

Pentru a treia toamnă la rând, prezentăm comunității Zeppelin o colecție de file de jurnal pregătite de tineri interesați de patrimoniu local și dezvoltare, participanți la școala de vară de arhitectură rurală, design și antropologie pe care Asociația MAIE o organizează la fiecare final de august în satele din Geoparcul Platoul Mehedinți.

ASTRA VR de Zeppelin Design: Punerea în valoare a patrimoniului tradițional prin tehnologii multimedia

ASTRA VR este un experiment muzeal care se folosește de tehnologie VR, instalații de sunet și bandă desenată pentru a face patrimoniul culturii tradiționale mult mai accesibil. Miza pe care muzeul ASTRA din Sibiu și-a asumat-o a fost aceea de a inova modalitățile de exprimare muzeistice și de a se apropia de o nouă generație de vizitatori.

Muzeul Colectivizării din România. Casa lui Ioachim

Trăim în postcomunism în România, adică într-o țară care se definește încă prin relația ei cu trecutul comunist. După o lungă tradiție de mitologii de legitimare inventate și identități contrafăcute, suntem în căutarea istoriei adevărate. Pentru ca aceasta să existe, e nevoie de martori și de amintiri pe care să le recunoaștem, chiar dacă sunt rușinoase.

Casa lui George Enescu din Mihăileni. Jurnal de campanie pentru arhitectură și comunitate, etapa 1

O casă aparent condamnată. Voluntariat. Restaurare și nu reconstrucție. Casa fragilă a mamei lui Enescu devine un mijloc pentru un program cultural independent și o speranță pentru comunitatea locală.

Între. David Chipperfield Architects: Galeria James Simon, Insula Muzeelor, Berlin

O articulație între oraș și Insula Muzeelor, între apă și țesutul urban, între Neues Museum și Muzeul Pergamon, între spațiul public și cel al culturii, între tradiție și tehnologia și societatea de azi.

Sari la conținut