Clădiri de tranziție, articulații. 2 proiecte de Dyvik Kahlen

Intro: Cătălina Frâncu

Cele două proiecte sunt construite în acelaşi univers şi folosesc acelaşi limbaj.

Clădirea creşei şi a centrului comunitar joacă rolul de mediator și profită de poziția de articulație pentru a experimenta cu crearea de spații de tranziție atât la scară urbană, cât și la scară microumană. Arhitecții metamorfozează marchizele în suprafețe când perforate, când pline, când translucide, cu ușurința cu care s-ar mișca o rochie de dimensiuni ajustabile, ceea ce dă lejeritate monoblocului cubic care cumulează funcțiunile principale.

Aceeași grijă pentru context și experiment spațial de adaptare derulează Dyvik Kahlen și în construcția Clădirii 2 dintr-un complex rezidențial așezat într-un parc, alături de o vilă deja existentă. Aici adaptarea la scară se face prin raportarea la un singur element de comparație, și anume panta descendentă către iaz, care generează o terasare menită să preia tranziția în proiect.

Cu toate că materialele folosite sunt lemn lamelar și respectiv beton, proiectele au unitate stilistică și sunt ușor recognoscibile drept ale Dyvik Kahlen, ceea ce nu le face totuși să iasă din context și să devină pure statement-uri sculpturale, cum e cazul de prea multe ori. La ambele, referințele la arhitectura clasică și la cea a modernismului interbelic sunt ușor deturnate și sublimate într-un ansamblu în același timp armonios și ludic.

Echipă tânără, cu mai puțin de 10 ani de experiență, Dyvik Kahlen a reușit să integreze în practica sa atât proiectarea, cât și viața academică, prin masterul ADS5, la Royal College of Art.

Creșă WGP și centru comunitar

Proiect & text: Dyvik Kahlen
Foto: Lorenzo Zandri

Creșa și centrul comunitar marchează intrarea în comunitatea de locuire West Green Palace din Haringey, Londra, dezvoltată de Pocket Living.

 

_01_A_P06_FW035_Axo_01*Axonometrie

 

Clădirea formează o legătură între piața de la intrare și comunitatea din aripa de est, sfârșitul caselor înșiruite din zona de sud și Parcul Downhill din zona de vest și cea de nord.

 

02_A_Dvyk Kahlen – WGP – Lorenzo Zandri © 2021-13

 

Clădirea simplă, rectangulară, de două etaje și cu patru fațade egale, setează cadrul pentru intervenții jucăușe către fiecare direcție. Marchize de diferite dimensiuni creează o serie de spații exterioare, așază clădirea în context și rup regularitatea fațadelor. Ferestre și uși de dimensiuni mari oferă lumină în zona de creșă de la parter cu acces în grădină și holul central comunitar de la etaj care are vedere către Parcul Downhill. Cele două nivele sunt aproape identice și au o bandă de camera de serviciu orientată către piațetă și o cameră mai mare pe etaj în zona de vest.

Marchiza curbată generos, din partea de sud, acoperă intrarea creșei și zona de joacă din exterior dinspre grădină. Marchiza se curbează, trecând de la cornișa prismei la o înălțime de 2,2 metri și mediază între dimensiunea clădirii și cea a copiilor. De-a lungul marginii inferioare, acoperișul se așază pe o coloană și pe un zid de cărămidă care conduce către o potecă dinspre piațetă înspre parc și oferă o zonă tampon între spațiul de joacă al creșei și dezvoltarea imobiliară. Marchiza mai mică din zona de vest creează o logie lungă menită să umbrească grădina și spațiul interior și să le devină prag.

 

 

Către piațetă, o marchiză galbenă definește intrarea spre centrul comunitar cu o casă a scărilor care conduce către holul de la primul etaj.

Pentru că timpul de construcție a fost printre constrângerile-cheie, pereții din lemn lamelar și tavanul rămân vizibili în interior, iar spațiile de servicii se disting cu ușurință. Pereții din CLT sunt tratați doar cu un strat subțire de vopsea albă, ca să dea în interior o atmosferă caldă. Fațadele sunt îmbrăcate într-un placaj ventilat din fibră de sticlă verde-deschis pusă în contrast cu compozitul de aluminiu al ramelor geamurilor și cu structurile de oțel galvanizat ale marchizelor.

 

*Planuri: plan de situație, plan parter, plan etaj, secțiune, fațadă est, axonometrie, detaliu

Info & credite

Arhitectură: Dyvik Kahlen – Isabel Pietri, Alex Otiv, Christopher Dyvik, Max Kahlen.
Arhitecți masterplan: HTA Design
Inginerie de structură: Parmabrook
Peisagism: B|D Landscape Architects
Consultanță cost: Tower Eight
Inginerie mecanică: XCO2

Clădire 2, proiect rezidenţial în Klingelbeek, Olanda

Proiect & text: Dyvik Kahlen
Foto: Antoine Espinasseau

Clădirea 2 este a doua dintre cele 8 proiectate de Dyvik Kahlen pentru Klingelbeek, un parc și o vilă situate în suburbia orașului Arnheim, în Olanda. Parcul are vedere către Rin și zonele mlăștinoase de pe cealaltă parte a malului.

La începutul secolului XX, vila a fost transformată într-o mănăstire cu grădină și iaz, elemente care fac parte din noul peisaj în care sunt acum localizate clădirile. Arhitecții au proiectat un masterplan care constă într-o serie de clădiri dispuse în jurul a două piețe, o curte nouă în jurul grădinii și una lângă vila existentă, împreună cu o clădire de apartamente care se ridică dintre stejarii înalți și iaz. Proiectul constă într-o combinație de case terasate, apartamente, o vilă, o baie comună, atelier și restaurant. Scopul proiectului este de a permite crearea unei comunități care să locuiască și să folosească locul la orice oră din zi. Parcul aparține tuturor rezidenților și nu există îngrădiri între unitățile de locuire.

 

Am vrut să păstrăm sentimentul că se locuiește într-un parc, deci am prevăzut spații exterioare pentru fiecare clădire, ca să gestionăm tranziția de la zonele private la parcul deschis tuturor. Câteva dintre clădiri au balcoane generoase, alte câteva au terase sau zone exterioare care perforează clădirea pentru a crea spații mai intime.”

Clădirea cu numărul 2 este „Casa de pe iaz” – un rând de trei case înșiruite care formează o nouă piață împreună cu vila existentă din parc. Fațada către piațetă are o serie de goluri rectangulare și rotunde în spatele cărora se găsesc spații exterioare care acționează ca prag între curte și spațiul interior privat. Planul se caracterizează printr-o anfiladă clasică de camere, care coboară gradual urmând peisajul către iazul din spatele casei. Scopul a fost ca aceste clădiri din Klingelbeek să definească o formă logică menită să creeze un contrast clar cu mediul. În același timp, proiectul își integrează vecinătatea, evitând disonanțele. Clădirile au interioare generoase cu spații de calitate care pot fi utilizate diferit de către locuitorii lor.

Planuuri: 1 – Plan de situație Clădirea 1 ‘Forest Apartments’ se ridică dintre stejarii înalți cu balcoane care se deschid către împrejurimi din toate direcțiile. Clădirea 2 ‘Pond House’ și Clădirea 4 definesc o nouă piațetă în jurul vilei existente, în timp ce 5,6,7,8 formează o curte nouă în jurul grădinii alocate lor.

 

Info & credite

Klingelbeek Building 2 – ‘Pond Houses’
Adresă: Klingelbeekseweg, Arnheim, Holland
Client: Schipper Bosch
Arhitect: Dyvik Kahlen Architects
Peisagist: Buro Harro
Contractant: Karbouw
Inginer: Snetslaar
Terminat în: 2020
Cost: €1.000.000

 

Sari la conținut