Geberit

Safari printr-un univers în miniatură. Atelier MASS: Extinderea creșei Ursulețul din Cluj

Calitatea arhitecturii unei țări depinde în mod esențial de cea a arhitecturii publice. În România, priorităţile sunt cu totul altele, comenzile publice gândite pentru a se obține și arhitectură veritabilă sunt extrem de puține. De aceea acest proiect remarcabil și inovator pentru o creșă de stat devine și mai important. Ne-am dori să capete valoare de model nu doar pentru arhitecți, ci și pentru cei ce decid astfel de investiții. (Zeppelin)

Text, foto: Silviu Aldea

Experiența copilăriei timpurii influențează puternic majoritatea modelelor de percepție care ne însoțesc mai apoi toată viața; acest lucru face cu atât mai important mediul în care cunoaștem lumea și felul în care acesta ne condiționează interacțiunile. De aceea am pornit de la ideea unui spațiu expansiv, luminos și pastelat, eliberat de clișeele tipice ale spațiului de creșă, pentru a invita la explorări fizice, dar și ale imaginației copilului. Separarea funcțională e transformată în dialog, prin dizolvarea diviziunii obișnuite dintre sala de grupă și dormitor, înăuntru și afară, sus și jos etc. Spațiul grupei este unitar și trebuie cucerit, descoperit, apropriat în întregime: safari într-un univers în miniatură cu fațade interioare, scări multiple, populată de personaje multifuncționale și limite permeabile.

Construcția de noi creșe este o excepție în producția arhitecturală recentă, majoritatea acestor dotări sociale fiind create după soluții tipizate, ce necesită actualizare. Oportunitatea unui asemenea experiment l-a constituit extinderea creșei Ursulețul, din cartierul Mănăștur din Cluj-Napoca.

 

02_AB_Cresa Ursuletul (3)

 

Situat excentric în cadrul cartierului, amplasamentul este înconjurat de locuințe colective din panouri prefabricate, pe principiul microraioanelor specifice anilor ’70.  Cu toate acestea proximitatea pădurii și vegetația abundentă îi conferă o atmosferă peisagistică și protectivă.

 

Cresa Ursuletul (1)

 

Clădirea existentă ocupă centrul parcelei, astfel că extinderea se așază pe terenul liber disponibil, destul de aproape de limita vestică, învecinată cu o alee pietonală, dar și un generos spațiu verde.

 

Cresa Ursuletul (9)

 

Comanda din partea administrației locale pentru noul corp a fost de a găzdui 6 grupe de creșă – practic o dublare a capacității celei existente –, precum și amplasarea la etajele superioare a birourilor Centrului Bugetar de Administrare a Creșelor din cadrul primăriei. Nevoia de dezvoltare a funcțiunii pe verticală atrăgea obligativitatea urbanistică de retragere succesivă a etajelor față de limita de proprietate.

Astfel s-a născut conceptul unui volum compact unitar care să acomodeze toate funcțiunile, cu o siluetă familiară și ludică: o casă insolită printre blocurile cartierului, orientată către versantul împădurit. Aceasta este gândită asemeni unui tetris spațial, în care funcțiunile se întrepătrund pe verticală pentru a genera geometrii neașteptate.

 

 

Sălile de grupă se extind pe verticală în etajul birourilor, amplificând senzația de spațiu și lumină. Luminatoarele adaugă o a cincea fațadă a spațiului interior, astfel că tavanul devine și el o pânză a imaginației. Partițiile sunt tranzitorii: pereți amovibili și separatoare textile alcătuiesc recuzita unei scenografii în care spațiul este redimensionat mereu în funcție de nevoi.

 

 

Deschiderea către natură a fost o temă esențială la care arhitectura trebuia să răspundă. Astfel că volumul dezvoltă relația cu exteriorul prin accese directe la nivelul curții din fiecare grupă, iar la etaj prin cadrări ale peisajului, ale cerului.

 

04__Cresa Ursuletul (14)

 

Nevoia de intimitate la nivelul parterului ne conduce către folosirea materialelor translucide și folosirea filtrelor succesive. Terasa amplă, situată peste intrarea principală, creează o curte pentru copiii aflați la etaj și reduce silueta percepută a clădirii. Terasele de la etajele superioare decupează planul acoperișului spărgând monotonia șarpantei care se deschide astfel către pădurea Făget.

Arhitectura este modestă, simplă, funcțională, culorile sunt folosite pentru a induce o atmosferă calmă, pozitivă, folosind materiale naturale. Piesele de mobilier sunt gândite asemenea unor personaje abstracte ce populează această lume interioară.

 

Cresa Ursuletul (26)

 

Planuri

 

Info & credite

Loc: Aleea Meziad Nr 4, Cluj Napoca
Suprafață desfășurată: 3717 mp
Arhitectură: Atelier MASS – Silviu Aldea, Tamás Sisak, Verona Mustață
Interioare și mobilier: Atelier MASS – Silviu Aldea, Camelia Sisak, Verona Musteață
Rezistență: MAGO PROIECT – Gheorghe CHIOREAN
Instalații: GRADINSTAL – Paul BIRIȘ

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:
BIBLIOTECA
DE PROIECTE
Sari la conținut