Cutia cu articole

 

magi*k. Istoria media printre straturile de antene. (3) Perioada de tranziţie și contemporană

Text: Ioana Calen*

Într-o perioadă de control excesiv al culturii media, în jurul aparatelor radio și TV și antenelor capricioase s-a dezvoltat un adevărat cult național. Poate consumul excesiv de televiziune din România actuală, mai mare decât în toate țările europene, se datorează formelor reminiscente ale acestui cult,

 

magi*k. Istoria media printre straturile de antene. (2) Perioada regimului comunist

Text: Ioana Calen*

Societatea Română de Radiodifuziune a trecut, odată cu instalarea regimului comunist, printr-o perioadă de “epurare și purificare” în care a fost înlocuită întreaga echipă de redacție și pedepsită pentru presupusa propagandă anti-sovietică din timpul războiului, când principalele surse de informații erau germane și italienești. Conținutul radio s-a transformat nu doar în ceea ce privește propaganda politică și socială,

 

Casă scufundată, casă suspendată

Proiect, text: Ciprian Pașca, Lucian Șuvaina, Anca Bordean
Foto: Andrei Mărgulescu

Casă mică, teren mic şi îngust (deja ocupat către stradă), calcane: dacă, așa cum se zice, constrângerile pot stimula creativitatea, atunci această locuință de la marginea Sibiului e un bun exemplu (S.G.)

 

Ferma de la birou

Text: Kono Designs LLC
Foto: Luca Vignelli

Angajații unei clădiri de birouri renovate din Tokyo își împart spațiul cu culturi de legume, fructe și orez. De fapt și muncesc la ele, le culeg și (în parte) le mănâncă la restaurantele din cadrul clădirii.

 

“NU”. Un proiect fotografic de Ștefan Tuchilă

Nu s-au schimbat prea multe de când Ștefan și-a prezentat prima oară proiectul în public, în 2008, în cadrul Bienalei de arhitectură. Încă se mai plimbă prin București și își împrospătează colecția de strigăte negative către oraș și conlocuitori.

 

Re-restaurarea conacului Benedek

Un proiect și apoi alt proiect: în anii ’90, a avut loc o restaurare a conacului, ce practic a salvat clădirea de la dispariție, sacrificând însă o bună parte a substanței istorice. În cadrul operației de acum, am păstrat tot ce s-a putut.

Proiect: LARIX STUDIO
Text: Köllő Miklós
Foto: Szigeti Vajk-István, Köllő Miklós, Szász Adorján

 

O viziune pentru dezvoltarea PARCULUI NATURAL VĂCĂREȘTI în interes public

Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV), catalizatorul demersurilor care au dus la declararea zonei Văcărești ca Parc Natural, intenționează să participe la procedura de selecție pentru administrarea acestuia, cu un proiect complex, care va transforma zona într-un model de regândire a conviețuirii omului cu natura, în conformitate cu exigențele de mediu, etice, economice, științifice și sociale ale secolului 21.

 

Concrete House. Arhitectură experimentală și proiect cultural

În septembrie 2016, Zeppelin s-a mutat într-una dintre cele mai inovative clădiri din România ultimilor ani. Am scris despre ea, am promovat-o intens, de acum schimbăm rolul de critic cu cel de utilizator dedicat.

 

Arhitectură de buzunar. Pandapanda: Two Minutes Coffee Shop, București

Post de: Justin Baroncea

Pare că Bucureștiul încearcă să recupereze cu frenezie decalajul de spații pentru cafea în raport cu metropolele lumii. E o chestie de modă, evident, dar și un răspuns la pretențiile crescute, pe care espresso-ul banal și la preț umflat nu le mai satisface. Cam toate aceste spații au patru lucruri în comun: dimensiunile mici, deschiderea către stradă, lemnul (panouri, de obicei) și o tablă neagră pe care se scriu tot felul de lucruri cu creta.

 

ABRUPTARHITECTURA: De la case pentru maşini la casa pentru oameni

Dincolo de interpretări arhetipale şi o reciclare unică a unor garaje prefabricate, mica locuinţă de la marginea Bucureştiului este un adăpost în toate sensurile cuvântului.

Text: Ștefan Ghenciulescu

Bragadiru e pe cale de a se transforma într-una dintre importantele suburbii ale Bucureştiului: un amestec în plină creştere (în ciuda crizei) de câmpuri şi maidane, hale, vile izolate, “ansambluri rezidenţiale” de case sau blocuri.

 

Mutații. Carlos Arroyo Architects: 2 sedii pentru Erretres, The Strategic Design Company, Madrid

Proiect, text: Carlos Arroyo Arquitectos
Foto: Miguel de Guzmán, imagensubliminal.com

Aceeași firmă, aceiași arhitecți, două birouri consecutive.  Multă grijă, atenție la nevoi și un design elegant care se construiește pornind de la context și identitatea profesională a clientului.

 

Primari pentru 10 minute. O acţiune participativă. Un pavilion reciclat. Și un parc în memoria arhitectului Cătălina Ioniță

Post de: Ștefan Ghenciulescu

La sfârşitul lui mai, aproape o sută de locuitori ai părţii de sud a capitalei au devenit, pentru scurt timp, primari. Într‑un exerciţiu de imaginaţie şi responsabilitate, şi‑au asumat idei şi decizii într‑un birou de primar mobil, amplasat în trei cartiere din zonă. Am adunat părerile şi propunerile lor şi urmează să le facem publice. După terminarea acţiunii, pavilionul a fost dus în comuna Belciugatele din judeţul Călăraşi, unde Asociaţia Arhipera şi o echipă de voluntari l‑au reasamblat ca o grupare de mobilier urban în parcul din centrul localității.