Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Atelier FKM: Extinderea Universității Creștine „Partium”, Oradea

Cum construiești azi, într-un țesut istoric central constituit și caracteristic, o nouă clădire publică? Proiectul FKM pentru extinderea Universității Creștine „Partium”din Oradea a pornit de la exact această întrebare, iar răspunsul a început cu modelarea morfologiei în raport cu spațiile învecinate ale orașului.

Proiect: Atelier FKM
Text, foto: Andrei Mărgulescu

 

*plan de situație:

Amplasată la intersecția dintre două străzi cu statut diferit, noua clădire completează frontul străzii principale cu un volum orizontal, neutru și cu goluri repetitive, iar către strada secundară orientează două corpuri distincte și articulate, care nu mai susțin un front, ci fragmentează scara obiectului construit.

 

 

 

Geometria spațiului public, ferm și liniar către strada principală, curbat către cea secundară, este preluată în modelajul planului fațadelor. Volumul devine concav și primitor către strada mică, loc prin care se și intră în clădire.

 

 

Într-un mod foarte potrivit amplasării centrale și programului, spațiul public pătrunde în interior unde capătă diverse declinări și nuanțe. Holul de intrare este mai mult decât o „recepție”; are înălțimi variate și primește spații de așteptare, de întâlnire, de învățat împreună.

 

 

Scara nu se ascunde în „miezul” planului, ci are contact cu fațada, valorizând printr-un gol interior înalt imaginile orașului.

 

 

Iar la nivelul fiecărui etaj, inevitabilei scheme de tip „culoar cu clase” îi sunt adăugate spații de întâlnire legate de terase.

 

 

În acest mod spațiul public al orașului rezonează cu o întreagă rețea de spații interioare comune, modelată la mai multe scări, iar tranziția dinspre lumea orașului către cea a învățării împreună este mediată și agreabilă. La multe dintre clădirile de învățământ românești de azi, la interior se petrece brusc o pierdere a materialității suprafețelor care devin inexpresive și plate. Aici la Oradea este asigurată și o continuitate de ordin vizual și tactil a parcursului către interior.

 

 

Dar oare ce înveliș își poate asuma o clădire nouă într-un centru istoric? Extensia universității este în primul rând austeră, baza sa compozițională este alcătuită din goluri repetitive care continuă modul ordonat de a defini limitele spațiului public într-un centru istoric.

 

 

Însă peste această structură ordonatoare se suprapun strălucirile discrete ale unei tencuieli ușor texturate, dar mai ales materialitatea și culorile ancadramentelor golurilor și ale intrării principale.

 

 

Ceramica artizanală glazurată semitransparent încarcă volumul auster cu vibrație tactilă, nuanțează repetiția uniformă a golurilor și introduce o relație permanent schimbătoare cu variațiile luminii și cu reflexiile cerului.

 

 

Istoria arhitecturală a orașului este prezentă intens, dar în același timp și nuanțat în această clădire. Arhitectura Secession maghiară din Oradea este cu adevărat extraordinară. Ceramica despre care vorbeam mai devreme poate fi considerată o referință directă și e importantă și prin reintroducerea unui material dispărut în ultimii zeci de ani.

 

 

Rapeluri discrete nu doar la anii 1900, ci și la un clasicism atemporal se regăsesc în detalii de interior, de la socluri placate la balustrade. Se simt cumva și influențe scandinave, mai ales în riflajele de lemn din hol și auditoriu – într-un mod foarte potrivit pentru un spațiu de învățământ care se vrea prietenos, dar și cultural (modelul scandinav fiind foarte puternic în mișcarea de reinventare a arhitecturii maghiare de acum peste o sută de ani).

 

 

La Oradea Atelier FKM a proiectat în primul rând un loc urban. La intersecția dintre două străzi centrale noua clădire mediază nu doar între scările locului, ci și între o tradiție ordonatoare și o noutate permeabilă.

 

*secțiuni

  

*legenda planuri (de sus în jos: demisol, parter, etaj 1, etaj 2):
1. Hol de intrare cu oficiu. 2. Amfiteatru. 3. Săli de seminar . 4. Administraţie. 5. Bibliotecă . 6. Hol. 7. Garaj. 8. Terasă. 9. Spaţiu tehnic. 10. Depozit

 

Info & credite

BIBLIOTECA
DE PROIECTE

Titlul lucrării: Extindere cu un corp nou Universitatea Creştină Partium
Adres: Str. Sulyok István nr. 14-16, Oradea
Proiectare și construcție: 2015/2016
Autori: Atelier FKM – Bogdan Fodor, Kozma Zsolt, Sebastian Bota, Gagyi Zsófia, Nagy András
Proiectant rezistență: Lamina -Virág Jácint
Proiectant instalații: Instal Utilities -Florin Popa, Kristian Kiss
Grafician: Miklósi Dénes
Ceramist: Sápy László
Executant general: Decorint -Konti Tibor, Emil Lefter

Sari la conținut