revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Arhitectură multispecie. Enrique Espinosa (Eeestudio) și Lys Villalba: Educan, Brunete

Coabităm de multă vreme alături de animale. În ultimele sute de ani, această coabitare s-a modificat profund, de la explozia de animale de companie la agricultura industrializată, precum și la distrugerea de către oameni a habitatelor naturale și la eliminarea speciilor. Astăzi au loc dezastre ecologice, vulpile și urșii coboară în orașe, dar în același timp o nouă conștientizare de mediu pune problema cum ar trebui să (re)învețe arhitectura să gestioneze coabitarea cu alte specii. Iar asta înseamnă mult mai mult decât proiectarea de case pasive.

Această școală pentru câini, oameni și alte specii din peisajul rural spaniol răspunde unui program specific. Dar vorbește și despre strategii de mediu și inovare blândă. (Cătăliin Frâncu)

 

 

03_AB_Eeestudio & Lys Villalba_PAZ-(south-facade-winter)

 

Text: Enrique Espinosa & Lys Villalba
Foto: José Hevia & Javier de Paz

 

Eva, Carlos, doi câini-lup belgieni Malinois – Bicho și Bomba –, bufnița Harris, cinci familii de lăstuni, șase familii de vânturei și douăzeci de vrăbii sunt, toate, specii care trăiesc împreună. Locuiesc și învață împreună în această clădire, la 30 de kilometri vest de Madrid.

 

02_AB_Eeestudio & Lys Villalba_HEVIA-(detail-sun-signboard-+-nest)*Signatelică „ramură”

 

Așezată în mijlocul câmpurilor, într-un mediu rural transformat în ultimele decenii de dezvoltarea urbană și agricultura intensivă bazată pe pesticide, Școala Educan explorează metode de recuperare a condițiilor ecosistemului.

01_A_ Site View*axonometrie sit

 

Arhitectura sa este un design multispecie. În timp ce două săli de clasă principale sunt ocupate de perechi om–câine care exersează agilitatea sau sporturi canine precum Schutzhund, pe fațada-cuib de la etaj cuibăresc păsări, cu priveliști și orientare ideale. Păsările mici de pradă se hrănesc cu rozătoare, păstrând un echilibru cu recoltele și cealaltă floră locală. Păsările mici și liliecii – care locuiesc și în literele de pe fațada sudică – se hrănesc cu insecte, inclusiv țânțarii care pot purta anumite boli canine, și fac parte din ciclurile de polenizare ale florilor și plantelor de pe câmpurile din jur. Vrăbiile și-au făcut apariția pe neașteptate în acest ecosistem autoreglat, făcându-și cuib în găurile circulare de pe marginile containerului.

 

 

În centrul designului stau nonoamenii. Podelele, proiectate de obicei pentru oameni și încălțările lor, sunt adaptate la pernuțele și articulațiile lăbuțelor canine: sălile de curs folosesc role mobile de iarbă sintetică pe bază de PTE, aprobate pentru instruirea canină, în timp ce sălile de teorie sunt finisate cu un beton agregat din pietriș de râu expus și semișlefuit. Înălțimea medie la nivelul ochilor scade de la peste un metru și jumătate la doar o jumătate de metru. Deschiderile interioare sunt ridicate la înălțimi de peste un metru, pentru a evita distragerile cățeilor. Fațada sudică este umbrită de obloane verticale, lăsând în partea de jos un spațiu suficient pentru traficul canin către exterior, unde apa de ploaie de pe acoperiș este colectată în troace mari pentru câini și păsări. Cuvântul rostit se transformă în lătrat, iar suprafețele interioare sunt tapițate cu izolație fonică din spumă piramidală, minimizând ecoul, zgomotele și reverberația.

 

04_A_EDUCAN-05-HEVIA-(south-facade-detail-summer)*Fațadă sud, vara

 

06_A_Eeestudio & Lys Villalba_HEVIA-(interior-south-opening)*Interior și deschidere principal (către sud)

 

07_AB_EDUCAN-09-HEVIA-(interior-main-space-transversal)*spațiul principal

 

08_AB_EDUCAN-16-HEVIA-(interior-main-space-detail)

 

09_AB_7_B_Eeestudio & Lys Villalba_HEVIA-(rear-space-step)*Spațiu secundar

 

Îmbinări de materiale și inovație în construcții

Clădirea folosește o gamă variată de materiale, combinând mai multe tehnici de construcție, meserii și sisteme de producție: de la ecologia materialelor și reducerea deșeurilor prin reutilizarea containerelor de marfă la adaptabilitatea și masa termică oferită de betonul turnat la fața locului și forma fină și ondulată a cofrajului realizat din plăcile recuperate după tăierea elementelor pentru grinzile cu zăbrele; de la standardizarea și optimizarea panourilor metalice industriale la precizia îmbinărilor de lemn laminat tăiat cu CNC; de la standardizarea industrială a ingredientelor de bază, precum containerele 40′ HC, la scheletul metalic creat manual care oferă articulații personalizate, ansambluri făcute la comandă și elemente unice, precum picioare de bănci, lămpi sau uși culisante mari, care ajută la deschiderea și închiderea diferitelor spații; de la sisteme automatizate de aer condiționat la elemente manuale de control bioclimatic, precum obloanele perforate sau rulourile exterioare; de la greutatea semnificativă a fundațiilor și pereților de beton la elementele ușoare asamblate la fața locului din restul spațiului.

 

 

Educan este și un experiment care demonstrează faptul că arhitecturile agricole, considerate de obicei mai puțin importante în cadrul disciplinei, pot fi și ele spații de explorare și inovație arhitecturală.

12_A_ Material Ecosystem

*Ecosistem de materiale

P01 Floor Plan*Plan parterP02 Longitudinal Section*Secțiune longitudinalăP03 Transversal Section*Secțiune transversală

P04 Axonometric View

*Axonometrie explodată

P05 Details

*Detaliu

 

Info & credite

Proiect: Enrique Espinosa (Eeestudio) and Lys Villalba
Loc: Brunete, Madrid – Spania
Terminat în: noiembrie 2020
Suprafață construită: 300m2
Client: Adiestramiento Educan
Construcție: Servicios Integrales Alji / Construcciones Metálicas Miguel Torrejón
Echipă: Javier Reñones Marín (inginer construcții), Mecanismo (inginer structură), Alberto Espinosa (inginer servicii construcție), Jorge López Hidalgo (consultant tehnic), Maria Paola Marciano e Irene Domínguez (colaboratoare).

Sari la conținut