Hota Smart Eco

Un nou loc pe malul Canalului Morii. Clinică medicală la Cluj

Clădirea mică, dar cu o funcțiune complicată recurge la toate mijloacele posibile pentru a-și asigura o scară redusă și o imagine demnă, potrivite zonei istorice sensibile în care este așezată. În același timp, proiectul readuce la iveală la propriu o porțiune dintr-unul din vechile cursuri de apă ale orașului și produce un mic spațiu cu accesibilitate publică.

Proiect, text: Vlad Sebastian Rusu
Foto: Cosmin Dragomir

Locul este unul central, pe fâșia exterioară Clujului intra muros, într-o zonă de amalgam arhitectural, cu locuințe istorice de mici dimensiuni cu grădini, ce stau alături de ansambluri hoteliere și de învățământ mai noi și mai expansive.

 

 

Noul centru medical ocupă o parcelă redusă de colț, între două străzi cu ierarhii diferite, prin înlocuirea unei case parter existente. La limita estică a acesteia, prin spatele loturilor cu grădini și case, unduiește Canalul Morii, amenajat începând cu secolul al XVI-lea pentru a alimenta morile de apă din oraș. Acesta fusese acoperit în dreptul terenului studiat, prin extinderea anexelor locuinței, devenind astfel invizibil pentru trecătorii de pe strada secundară.

*Secțiune transversală

 

Ținând cont de accesibilitatea și vizibilitatea acestui loc în oraș, tema cerea realizarea unei funcțiuni medicale, organizată în jurul specialității de dermatologie, alături de alte ramuri ambulatorii sau cu spitalizare redusă, inclusiv a unui bloc operator pentru intervenții de chirurgie plastică și reparatorie.

Dincolo de constrângerile amplasamentului și de un program medical complex ce a trebuit să se adapteze dimensiunilor reduse ale acestuia, una din mizele proiectului a fost propunerea unui spațiu cu deschidere la Canalul Morii.

 

 

Ne-am gândit la proiect și ca la un fel de ilustrare sau chiar de prototip o pentru un alt mod de construire în raport cu acest curs de apă, văduvit în această zonă de șansa de a fi accesibil publicului.

 

Noua clădire răspunde contextului ocupând în front colțul parcelei cu un volum atent la scara locuințelor din vecinătate, lăsând spre strada secundară și spre canalul recent descoperit, un spațiu liber, amenajat cu o curte publică pentru odihnă.

 

 

Intermedierea dintre spațiul străzii și cel al curții se realizează printr-un portic ce permite accesul ușor la canal și în același timp marchează accesul principal în clădire.

 

 

Asfel noua curte publică devine accesibilă atât pe timpul de funcționare al centrului medical, cât și în restul zilei.

 

 

Învelișul casei apelează la o imagine austeră, asumată în urma amplasării în zona de protecție a monumentelor istorice, din imediata vecinătate a centrului orașului. Această austeritate este compensată totuși de creditarea instituției medicale pe care o adăpostește, prin alegerea unor materiale nobile ce asigură o patinare frumoasă în timp.

 

 

Imaginea exterioară a clădirii este astfel dinamizată de contrastul dintre materialitatea calcarului de Vratza, ce marchează plinurile prin fâșii de piatră buciardată, și distribuția unitară a golurilor cu ancadramente metalice subtile, ce decupează din masivul pietrei, alături de structura metalică a porticului de la intrare.

 

 

Același calcar, dar de data aceasta cu o densitate ridicată, se regăsește și pe învelitoarea acoperișului în patru ape, pentru a întări imaginea unui volum unitar și arhetipal, mai cu seamă că noua clădire este vizibilă în silueta acoperișurilor, privită de la înălțime, de pe Dealul Cetățuii situat în vecinătate.

 

 

La interior, centrul se desfășoară pe patru nivele, dintre care cel subteran adăpostește garajul și spațiile personalului medical, în timp ce celelalte găzduiesc diverse funcțiuni medicale ambulatorii și de spitalizare, articulate în jurul unei circulații centrale. Spațiul foarte redus a adăugat o constrângere suplimentară nevoii de a răspunde unor funcțiuni și fluxuri diferite pe fiecare nivel, cu cerințe de finisare și detaliu foarte stricte.

 

 

În aceste condiții, soluțiile funcționale și tehnice răspund pragmatic acestei provocări, oferind o compartimentare ușoară și flexibilă la interior, ce eficientizeză cât mai mult activitatea medicală, asigurând prin materiale și detalii respectarea condiționărilor aspre de funcționare.

 

 

La această constrângere s-a adăugat și nevoia amplasării echipamentelor de instalații de ventilație pentru camere curate și camere obișnuite, ce presupuneau gabarite considerabile și care riscau să compromită exteriorul clădirii și al curții publice.

 

 

Am amplasat centrala și întreg sistemul de ventilare pentru camere curate în volumul acoperișului în pantă, în așa fel încât acesta să aibă implicații cât mai reduse la exterior. Centrala de ventilare normală se situează într-un spațiu tehnic exterior, disimulat deasupra rampei de acces în garajul subteran.

*Plan subsol: 1. Garaj 7 locuri. 2. Rampă auto. 3. Vestiar personal medical. 4. Spațiu generator electric. 5. Stație vacuum. 6. Depozitare materiale medicale. 7. Grup sanitar personal medical

*Plan parter: 1. Hol intrare și recepție. 2. Cabinet consultații. 3. Oficiu personal medical 4. Salon intervenții. 5. Spațiu sterilizare. 6. Spațiu centrală termică. 7. Stație butelii gaze medicale. 8. Grup sanitar pacienți. 9. Portic. 10. Curte publică. 11. Curte tehnică

*Plan etaj 1: 1. Birou șef centru medical. 2. Grup sanitar pacienți. 3. Salon S.P.A. endoscopie. 4. Zonă așteptare. 5. Spațiu pregătire pacient. 6. Salon investigații endoscopice. 7. Spațiu sterilizare chimică. 8. Salon spitalizare continuă. 9. Grup sanitar și duș pacienți. 10. Salon spitalizare de zi. 11. Salon tratamente/cameră asistente

*Plan etaj 2: 1. Salon A.T.I. izolator. 2. Cameră supraveghere. 3. Boxă curățenie. 4. Salon A.T.I.. 5. Sală de operații. 6. Stație sterilizare. 7. Grup sanitar și duș pacienți. 8. Spălător chirurgical. 9. Grup sanitar și duș personal medical. 10. Unitate transfuzii sangvine. 11. Spațiu pre-operator. 12. Filtru personal medical

 

Dincolo de răspunsul la toate aceste implicații, această inserție urbană și arhitecturală lasă un nou loc pe malul canalului Morii, care urmează să-și testeze modul de utilizare așa cum a fost gândit inițial și calitatea sa de vector de imagine pentru noul centru medical, sau din contră, să dispară prin limitarea fizică a accesului public necondiționat în viitor.

 

 

Info & credite

 

 

Client: Clinica Dermavision
Autor: Vlad Sebastian Rusu
Proiectant general și arhitectură: Vlad Sebastian Rusu – Birou Individual de Arhitectură
Colaboratori: Andrei Vlas, Alina Maier, Horea Răcăşan, Anda Gheorghe
Structură: Design Expert – Sorina Popa, Asiza Birou de Arhitectură, Ovidiu Rusu
Instalaţii electrice, sanitare, termice, ventilaţie, semnalizare și prevenire incendiu: Grad Instal Cluj‑Napoca – Paul Biriş
Instalaţii ventilaţii camere curate şi gaze medicale: Tehnoplus Medical – Tudor Lucian
Constructor: Trentino Alpi – Roberto Mangione, Luigi Caterino
Diriginte de șantier: Ştefan Papp

1