Proiect & text: Lacaton & Vassal (Anne Lacaton & Jean Philippe Vassal)
Foto: Philippe Ruault
FRAC – Fondul Regional de Artă Contemporană – găzduiește colecții de artă contemporană organizate la nivel regional; aceste colecții sunt conservate, arhivate și prezentate publicului prin expoziții la fața locului și prin împrumuturi acordate galeriilor și muzeelor.
FRAC din regiunea nord se află în zona portului Dunkerque, într-o veche hală navală: Halle AP2.
*Plan de situație
Această structură apare ca un obiect singular și simbolic.
Volumul interior este imens, luminos și impresionant, iar potențialul de folosire, excepțional.
*Halle AP2
Evidențierea FRAC drept catalizator al noii zone și păstrarea halei în integralitatea sa au devenit ideile centrale ale proiectului nostru. Pentru a realiza conceptul, proiectul creează o dublură a halei, de aceeași dimensiune, atașată clădirii existente, pe partea orientată spre mare, ce conține programul Fondului.
*Secțiune transversală
Noua clădire se suprapune delicat, fără a impune sau diminua existentul. Duplicarea este un răspuns atent cu referire la problema de identitate a halei vechi.
Sub un înveliș luminos și bioclimatic, o structură prefabricată și eficientă determină platforme organizate liber, flexibile și progresive, cu puține constrângeri, potrivite nevoilor programului.
Transparența învelișului permite vederea volumului opac din fundal, în care se află depozitul lucrărilor de artă.
Intervenții minimale și amploare publică
Podul pietonal public (planificat anterior de-a lungul fațadei), care traversează clădirea, devine o alee acoperită care intră în hală și pe fațada interioară a volumului FRAC. Halle AP2 va rămâne un spațiu complet disponibil, care poate funcționa fie împreună cu FRAC, fie în prelungirea activităților sale (expoziții temporare excepționale, crearea unor lucrări la scară extinsă, folosiri speciale) sau independent pentru a găzdui evenimente publice (concert, târguri, spectacole, circ, sport) și care îmbogățesc posibilitățile zonei.
Funcționarea fiecărei clădiri e separată sau combinată. Arhitectura halei și calitatea sa actuală fac suficiente intervenții minimale, direcționate și limitate. Mulțumită optimizării proiectului, bugetul permite realizarea FRAC și echiparea pentru uz public a halei existente. Proiectul creează astfel o resursă publică ambițioasă, cu o capacitate flexibilă, care permite lucrul la scări diferite, variind de la expoziții zilnice la evenimente artistice ample, cu rezonanță regională, dar și europeană și internațională, ceea ce consolidează redezvoltarea portului Dunkerque.
Credite & info:
DE PROIECTE
Amplasament: Dunkerque, Franța
Arhitectură: Anne Lacaton & Jean Philippe Vassal
Colaboratori: Florian de Pous (arhitect-șef), Camille Gravellier (supraveghere șantier), Yuko Ohashi
Inginerie: Secotrap (structură, sisteme mecanice), CESMA (structură metalică), Vincent Pourtau (costuri), Vulcanéo (PCI), Gui Jourdan (acustică), Cardonnel (calcule termice)
Beneficiar: Communauté Urbaine de Dunkerque
Perioada de proiectare și realizare: 2009- 2013
Suprafețe: 11.129 m2 (9.157 m2 clădirea nouă 1.972 m2 hala existent
Buget:12 mil €
Luni, 29 mai 2017, Anne Lacaton va susține o conferință la Teatrul National București, ce se va axa pe teme definitorii pentru biroul francez Lacaton & Vassal Architectes. Detalii aici