Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Studiu de caz: Lech am Arlberg devine o stațiune smart prin iluminatul urban şi reducerea poluării luminoase

(A) Imaginea nocturnă a stațiunii de schi Lech a fost îmbunătățită de un nou concept de iluminat cu LED-uri. Zumtobel în colaborare cu Dieter Bartenbach – consultant specialist – a dezvoltat o soluție personalizată de iluminat exterior care oferă o nouă imagine atât oraşului Lech cât și râul cu același nume. Un sistem de control special creat ajustează nivelul de iluminare în funcție de momentul zilei sau al nopții, astfel încât condițiile de iluminare să fie perfecte în orice moment.

Lech am Arlberg , Austria, este o locație de schi pitorească situată pe malul râului Lech, înconjurată de un peisaj montan impresionant până la 2809 de metri deasupra nivelului mării. Orașul mic de aproximativ 1500 de locuitori se susține din turism. Având aproximativ 8300 de paturi de hotel disponibile, Lech raportează aproape un milion de șederi peste noapte pe an. Localitatea a fost păstrată ca o așezare de tip sat mic însă cu standarde foarte mari. În trecut, Lech a fost distins cu titlul „cel mai frumos sat din Europa”

Starea inițială a acestui spațiu era, ca în cazul multor altor localităţi, un haos total din punct de vedere al iluminatului care estompează peisajul urban. Lumina difuză este de obicei cauzată de iluminatul exterior convențional care implică în cea mai mare parte lămpi cu distribuție largă a luminii. Peste aceasta, iluminarea vitrinelor şi a elementelor de publicitate se face în mod excesiv astfel încât imaginea autentică a orașului dispare complet. „Percepția spațiului este răsturnată prin faptul că atenția privitorului este atrasă exclusiv de sursele de strălucire„, explică Bartenbach.

Noul concept face ca, noaptea, stațiunea cu caracteristicile sale tipice – hoteluri, râu, străzi – să fie evidențiată în mod deliberat de soluția de iluminat cu LED-uri, care oferă lumină de accent și definește spațiul. Corpul de iluminat special fabricat pentru acest scop sparge intensitatea luminii în mai multe puncte LED, astfel încât trecătorii nu mai sunt orbiți. În plus, lumina este mult mai precisă și mai bine direcționată decât înainte. Un alt avantaj este designul modular, similar unui sistem de tuburi: corpurile de iluminat pot fi configurate cu 6 până la 34 de puncte LED fiecare cu aproximativ 2 W. Astfel iluminarea poate fi ajustată în funcție de necesități. De asemenea, pentru coloane Zumtobel a dezvoltat variante diferite, potrivite în funcție de spațiul în care au fost amplasate.

 

Elementul specific principal al acestui sat este dat de liniaritatea spaţiului urban, lucru acum evidenţiat cu ajutorul noii soluţii de iluminat. Strada principală este plăcut iluminată precum o esplanadă, la fel râul şi faţadele. Crearea percepţiei vizuale asupra râului evidenţiat acum şi noaptea a fost un aspect plănuit încă de la început de către proiectanţi. Lumina aduce râul în localitate prin punerea în evidenţă a pereţilor malului. Aceasta abordare oferă o imagine dinamică ce captivează prin mişcarea curenţilor apei, rezultand un efect tridimensional.

 

Un alt element al spațialității este dat de iluminarea fațadelor unde sistemul modular se dovedește deosebit de practic. În loc să instaleze corpurile de iluminat pe stâlpi ele pot fi instalate și pe fațade ceea ce nu numai că asigură uniformitatea aspectului și efectul luminos echilibrat dar și iluminarea spectaculoasă a fațadelor hotelurilor din Lech. Acest argument vizual în cele din urmă a convins şi hotelierii, ei înșiși responsabili pentru finanțarea acestui iluminat.

 

Lumina este distribuită într-un mod mai eficient: de la amurg până la ora 22:00, spaţiul urban este luminat complet. Dupa ora 22:00 iluminatul fatadelor este oprit iar la miezul nopţii nivelul de lumină de pe străzi este redus la un nivel ambiental. Reglarea intensităţii luminoase este realizată prin intermediul unui sistem de control web: fiecare corp de iluminat conţine un senzor pe frecvenţa radio ce permite controlul aparatului de iluminat. În acest mod conceptul de Smart City este introdus şi în peisajul alpin din Vorarlberg.

 

Noua soluţie de iluminat urban nu este doar o îmbunătăţire din punct de vedere vizual.
Lumina focalizată precis împreună cu elemente ce reduc efectul de orbire cât şi un sistem de control adecvat oferă un sistem de iluminat sustenabil. Luminatoarele cu LED sunt mai eficiente şi mai potrivite pentru mediul înconjurator decat modelele convenţionale cu lumina difuză care emit 60% din lumină spre cer, poluarea luminoasă şi impactul asupra animalelor sunt reduse. Imaginea nocturnă a oraşului Lech este prin urmare o investiţie în viitor din mai multe privinţe.

Poluarea luminoasă

Fenomenul de poluare luminoasă cunoscut de asemenea ca ALAN (Artificial Light at Night) reprezinta un proces de degradare a habitatului fotic. Poluarea luminoasă a luat amploare odată cu dezvoltarea industriei şi a zonelor urbane. Sursa acestui tip de poluare include iluminatul arhitectural exterior cât şi interior, panourile publicitare, iluminatul stradat, spaţiile sportive, deoarece iluminatul în exces poate avea efecte nedorite asupra ecosistemului local, de la plante până la animale salbatice.

Ritmul circadian este un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, în ceea ce priveşte orice vietate (om, animal, plante, ciuperci, bacterii). Ritmicitatea este prezentă în tiparele de odihnă, hrănire, temperatura corpului, hrană, activitate cerebrală, etc. Acest ritm lucrează simultan cu melatonina, hormon important în starea de bine a organismului. Melatonina induce starea de odihn, ajutand organismul să îşi păstreze ciclul de 24 de ore. Lumina albastră dereglează producerea acestui hormon, lucru ce inhibă somnul, organismul fiind în continuare activ. Acest lucru conduce la dereglarea sistemului, la oboseală, şi implicit la o funcţionare nesănătoasă.

Soluţiile de iluminat trebuie să ţină cont de aceşti factori. Includerea sistemului de control permite crearea scenariilor de lumină în raport cu perioada zilei precum şi a ritmului urban dar şi a celui natural.

În oraşul Lech, iluminatul arhitectural, cel stradal şi cel de interior sunt corelate şi presetate pentru a obţine scenarii ce reduc treptat lumina în mediul urban în funcţie de activitatea locuitorilor dar şi în funcţie de ritmul circadian al mediului natural.

Grupul Zumtobel este un grup internațional de iluminat specializat în luminotehnică, un furnizor important de soluții inovatoare de iluminat, componente de iluminat și servicii asociate toate sub acelaşi umbrelă. Brandul acdc reprezintă forța puternică şi creativă în iluminatul arhitectural care poate transforma spațiile în experiențe inedite. Marca Thorn reprezintă soluții de iluminat performante, eficiente și de încredere, cu o calitate excelentă a luminii, ușor de utilizat, economice, iar ThornEco aduce corpuri de iluminat economice cu LED-uri. Tridonic este specialistul în dezvoltarea de sisteme LED noi și tehnologii pentru iluminatul conectat, este un brand global activ care oferă soluții pentru un iluminatul inteligent, conectat și eficient în cadrul unei arhitecturi holistice de hardware și software de înaltă calitate, fiabile și eficiente din punct de vedere energetic. Portofoliul de servicii ZGS răspunde managementului de proiect al soluțiilor de iluminat la cheie și include servicii de contractare a luminilor și servicii de întreținere tehnică și de întreținere la nivel mondial. Brandul Zumtobel oferă forma premium a iluminatului arhitectural printr-o abordare profesionistă a iluminatului, printr-un preţ foarte bun, atenţie ridicată pentru eficienţa energetică, o abordare unică în design în căutarea perfecțiunii prin designul unic și atemporal.

Contact:
Daniel Mușat
Country Manager Romania
Business Channel Manager Specification South-East Europe
M +40 731 321 200
daniel.musat@zumtobelgroup.com
zumtobel.com

Articole conexe:

Design pentru lumină. Laboratoarele J.S. Hamilton din Timișoara

James Turrell: Substanța luminii – Muzeul Frieder Burda

Iluminatul ca parte a arhitecturii publice. Studiu de caz: noile săli ale centrului expozițional Messe Dornbirn

Sari la conținut