Asus ZenBook

Iluminatul ca parte a arhitecturii publice. Studiu de caz: noile săli ale centrului expozițional Messe Dornbirn

și colaborarea dintre Marte.Marte architects și Zumtobel

Credit foto: Zumtobel / Fotograf Faruk Pinjo

Dornbirn este centrul economic al regiunii austriece Voralberg, un oraș de la poalele Alpilor, cu constructori excepționali şi o arhitectură fermecătoare la poalele Alpilor.

Complexul expoziţional modern Messe Dornbirn este practic dar și spectaculos. Cele trei săli de expoziţie noi, două foaiere, o curte de livrări precum şi zona de seminarii versatilă acoperind 10.500 de metri pătrați poartă semnătura biroului de arhitectură Marte.Marte, condus de către cei doi fraţi Marte, Bernhard şi Stefan. Clădirea publică a câștigat locul 1 la concursul organizat de către primăria oraşului Dornbirn, “Vorarlberger Holzbaupreis 2017”.

*Un black box cu elipse roșii strălucitoare sculptate în clădire. Aici, intrarea principală

Proiectul iese din retorica spaţiilor expoziţionale banale, creând o structură monolitică al cărei contur este obţinut prin realizarea unor tăieturi îndrăzneţe. Arhitecții creează o legătură fină între cutia neagră a interiorului, zonele de foyer de un roşu puternic şi intrările exterioare în aceeaşi cheie de roşu. Lumina îmbracă spaţiile, deschide căile de acces şi punctează subtil elementele de interes, devenind o parte esențială a conceptului arhitectural. (Zeppelin)

Proiect și sisteme

Noul ansamblu este un tot unitar care aduce împreună spaţii expoziţionale diverse, foaiere şi o curte de livrări – care la rândul său nu mai este doar un loc tehnic, ci un spaţiu statement gândit să găzduiască evenimente în aer liber cu o privelişte seducătoare către munţi.

Rezultatul este un monolit negru din lemn de 170 metri lungime, 70 metri lăţime şi 17 metri înălţime în care este excavată o elipsă roşie, răspuns artistic elementelor practice din proiect dar şi accent baroc care intrigă şi generează interes. Acoperişul construcţiei este realizat din 65 de grinzi din lemn stratificat cu deschidere de 70 metri care se sprijină pe un suport de lemn de 11 metri..

Varietatea ariilor funcţionale precum şi incredibilele deschideri ale spaţiilor au adus o provocare aparte în alegerea soluţiei de iluminat.

Expoziţii, târguri, concerte sau congrese – iluminatul trebuie să îndeplinească cerinţele tuturor acestor evenimente, dar să și asigure iluminatul scenic al faţadelor eliptice. Colaborarea dintre biroul de arhitectură Marte.Marte şi producătorul specializat în sisteme de iluminat high-end, Zumtobel, a răspuns acestei probleme prin adaptarea unor aparaturi din gamele TECTON Balanced White şi PANOS infinity.

Pentru sălile expoziţionale s-a ales sistemul versatil TECTON Balanced White. Acesta asigură adaptarea individuală a culorii în funcţie de aplicaţiile particulare, obținându-se un nivel consistent al luminii şi o îmbogăiţre a experienţei vizitatorului în diferitele spații.

*Sarcina dificilă de iluminare precisă, uniformă și flexibilă a halelor cu o înălțime foarte mare a fost rezolvată prin gama de iluminare TECTON Balanced White.

TECTON este un sistem continuu tip bară cu 11 secțiuni de conducere a curentului. Toate elementele funcţionale sunt instalate într-o şină: alimentarea cu energie electrică, elemente de control a luminii, sisteme de urgenţă precum şi o serie de conectori croiţi să satisfacă orice aplicaţie sau sarcina de iluminat cerută.

Pentru a oferi o combinație de versatilitate și eficiență energetică, la scări şi în foaierul roşu a fost utilizat sistemul de iluminat arhitectural cu tunableWhite, PANOS Infinity – corpuri rotunde cu LED-uri încastrate în plafoane.

Temperatura plăcută a culorii ce o face foarte asemănătoare cu lumina naturală. Cu o eficiență luminoasă a sistemului de până la 100 lumeni pe watt, PANOS infinity este de două ori mai eficient decât spoturile convenţionale. Zumtobel a fabricat fitingurile pentru Messe Dornbirn în tonuri personalizate de negru și roșu, susținând o soluție care se integrează fără probleme în schema de culori a arhitecţilor.

Info, credite:

Arhitectura: Marte.Marte architects
Client: Primăria Dornbirn, Austria
Grupul Zumtobel este unul dintre cei mai importanți producători și dezvoltatori de iluminat din lume, cu un accent puternic pe sistemele de iluminat orientate spre client pentru proiecte arhitecturale mari și complexe.
Contact: Daniel Muşat – Country Manager ZUMTOBEL LIGHTING ROMANIA
daniel.musat@zumtobelgroup.com, www.zumtobelgroup.com

1