[P] Design pentru lumină. Laboratoarele J.S. Hamilton din Timișoara

Arhitect: Mihai Silvestru – Arhigest
Light design: Electrica Design
Soluții de iluminat: Zumtobel
Foto: Radu Malasincu

 J.S. Hamilton este una dintre marile companii din zona ECE, oferind analize de laborator acreditate de produse alimentare, cosmetice si de uz casnic, produse farmaceutice, etc.
În cadrul noului său centru de laboratoare din Timișoara, aproximativ 3.000 de metri pătraţi au fost echipaţi cu un sistem de iluminat modular, furnizat de Zumtobel. LED-urile au jucat un rol major în crearea soluţiei de iluminat.

 

Datorită eficienţei energetice ridicate, cât şi a flexibilităţii, sistemul de iluminat TECTON reprezintă soluţia potrivită pentru spaţiul de depozitare din cadrul zonei industriale. Acest sistem se adaptează la o varietate de specificaţii standard pentru iluminarea diferitelor zone ale halei. Unul din argumente pentru alegerea acestui sistem a fost efortul redus de instalare, deoarece rândurile continue sunt realizate prin îmbinarea modulelor de şină unul în altul, fără a fi nevoie de alte unelte.

 

Modularitatea acestui sistem permite clipsarea pe şină în orice punct necesar al modulelor LED, cât şi a corpurilor de iluminat de siguranţă necesare, atât corpuri cu kit de siguranţă cât şi a luminoblocurilor de tip orientare pentru evacuare. Pe acest tip de şină poate fi clipsata o gamă variată de proiectoare, cât şi corpuri cu optică pentru zonele de birouri.

 

În zona birourilor şi a holurilor au fost instalate corpuri de iluminat din gama MIREL,ca urmare a tipului de plafon ales. Versatilitatea acestui tip de corp pleacă de la dimensiunile standard pentru tavanul de ghips-carton tip câmp continuu sau casetat (de 60×60, 120×30 cm sau cu dimensiuni speciale). El permite repoziţionarea lentilelor LED, pentru a include în panoul corpului de iluminat un spot pentru iluminatul de siguranţă sau chiar şi grila pentru ventilaţie, lucru ce în final duce la eliberarea plafonului de elemente, prin compactarea lor în panourile de iluminat.

 

Amplasarea lentilelor LED în cadrul panoului luminos MIREL reprezintă un avantaj din punct de vedere al mentenanţei. Lentilele sunt uşor de curăţat, asigurând în acelaşi tip factorul UGR<19. Calitatea estetică a acestui corp permite încadrarea sa în mod elegant în cadrul oricărui plafon finisat alb.

În general, soluţiile de iluminat pe LED sunt eficiente din punct de vedere al reduceri costului de funcţionare. Dacă includem însă şi un sistem de control, atunci putem spune ca avem cu adevarat o soluţie eficientă din punct de vedere al costurilor.

Sistemul de control permite reglarea luminii artificiale în raport cu lumina naturală. Lumina artificială este redusă ca intensitate atunci când cea naturală este suficientă prin intermediul unui senzor de lumină conectat la sistemul de control. De asemenea senzorii de prezenţă în zonele industriale, pe coridor sau în spaţii nu atât de des utilizate sau parcurse de către angajaţi, reduc costul funcţionării prin stingerea luminii atunci când nu foloseşte nimeni spaţiul.

 

O comparaţie între o soluţie cu corp de iluminat 60×60 cu tuburi fluorescente şi corpuri cu LED, precum şi a treia variantă ce conţine şi sistemul de control, poate demonstra diferenţele din punct de vedere al eficienţei energetice.

 

Iluminatul arhitectural este necesar pentru asigurarea nivelului corespunzător de lumină pentru aleile de acces și zonele de parcare, dar poate deveni și un element de estetică arhitecturală.

 

Contact:
Daniel Mușat
Country Manager Romania
Business Channel Manager Specification South-East Europe
M +40 731 321 200
daniel.musat@zumtobelgroup.com
zumtobel.com

 

 

 

Sari la conținut