Asus ZenBook

James Turrell: Substanța luminii – Muzeul Frieder Burda

(a) Din 9 iunie până pe 28 octombrie 2018, Muzeul Frieder Burda din orașul german Baden-Baden dezvăluie cea mai elaborată instalaţie a sa, odată cu deschiderea unei noi expoziții a artistului luminii, James Turrell. Proiectul reprezintă o provocare majoră pentru toate părțile implicate.

Artistul american James Turrell (n. 1943, Los Angeles), preocupat în special de lucrul cu lumina și spațiul, se numără printre artiștii majori ai timpurilor noastre. Indiferent dacă proiectul conține oceane blânde de lumină, obiecte luminoase și geometrice sau lumină celestă difuză, mediul de lumină pare să ia o formă tangibilă în producțiile sale, încurajând observatorii să redescopere și să reflecte puterile lor de percepție.

Colecționarul de artă Frieder Burda a dedicat o întregă expoziție în muzeul său din Baden-Baden poetului luminii, James Turrell. Lucrările cele mai cunoscute din ultimele decenii ale lui Turrell sunt prezentate împreună cu piesele sale mai vechi, nevăzute anterior și sculptura ușoară „Accretion Disk”, care a fost special creată pentru colecția Frieder Burda. Acest proiect din seria Curved Wide Glass a fost instalat în clădirea muzeului proiectată de firma de arhitectură Richard Meier & Partners Architects din New York. Unul dintre punctele esențiale ale expoziției este spațiul Apani – o instalație de lumină de mari dimensiuni – care a provocat o mare agitație la Bienala de la Veneția din 2011. Elementele și modificările arhitecturale asociate, precum și construcția instalației, au reprezentat cea mai complexă provocare din istoria de 14 ani a muzeului.

 

Ca partener de iluminat de lungă durată al lui James Turrell și al muzeului Frieder Burda, Zumtobel a susținut ambele părți în calitate de consultant și a contribuit la realizarea tehnică a pieselor individuale. Expoziția va fi însoțită de o nouă publicație care sărbătorește lucrările lui James Turrell.

Cooperarea cu James Turrell reprezintă cea mai recentă linie de proiecte comune cu Zumtobel, incluzând instalațiile ușoare ale lui Turrell pentru Skyspace la galeria Kunsthalle Bremen în 2010, lucrările de artă full-field „Apani” în 2011 și „Bridget’s Bardo” cel mai mare proiect realizat vreodată de „mers prin lumină” pentru Muzeul de Artă din Wolfsburg în 2009.

Următoarea colaborare dintre Zumtobel și James Turrell va fi Skyspace în Lech – un spațiu de lumină subteran în mijlocul peisajului alpin al orașului Vorarlberg, districtul în care compania Zumtobel se află, care va oferi o vedere complet nouă asupra cerului. Construcția și deschiderea Skyspace în Lech este programată pentru septembrie 2018.

Zumtobel. The Light.

 

Legendă și credite foto

1+2: Cooperarea cu James Turrell reprezintă cea mai recentă lansare a unei serii de proiecte comune cu Zumtobel. Opera de artă „Apani” în 2011. © James Turrell. Foto: Florian Holzherr.

3: O nouă compoziție din seria Curved Wide Glass a fost instalată în clădirea Muzeului Frieder Burda, adăugând o nouă dimensiune colecției. © James Turrell. Foto: Florian Holzherr.

4-5: Inaugurat pentru prima dată în 2004, Muzeul Frieder Burda realizat de Richard Meier, arhitectul din newyorkez câștigător al premiului Pritzker, este văzut ca un proiect pilot pentru iluminat și control fiind echipat cu o soluție de iluminat de la Zumtobel. © Zumtobel

info.ro@zumtobelgroup.com / 0731.321.200

https:\\zumtobelgroup.com

 

Articole conexe:

Iluminatul ca parte a arhitecturii publice. Studiu de caz: noile săli ale centrului expozițional Messe Dornbirn

1