Revista zeppelin | număr #134

 

Revista Zeppelin #134

19. Editorial: Revoluție și popcorn

Text: Ștefan Ghenciulescu

Fântâna de la Universitate nu e o mare realizare artistică. Dar este un loc, unul din foarte puținele focare de viață și identitate dintr-un oraș în care spațiile publice veritabile și folosite ca atare sunt aproape inexistente. Mai e și zona cu o valoare simbolică imensă. Aici au murit oameni la Revoluție și Mineriadă, aici se adună lumea la manifestații, dar și în mod continuu, pentru a discuta, a se întâlni sau pur și simplu pentru a se odihni.

Editorial - fantana-popcorn-universitate

 

22. Éric Gauthier: De la maşini la oameni şi comunitate

>  O fostă benzinărie proiectată în 1966 de Mies van der Rohe în sud-vestul Montrealului a fost transformată într-un centru de activităţi pen­tru tineret şi persoane în vârstă.

Mies van der Rohe gas station

 

28. Point 4: Mobilierul devine spaţiu

>  Un apartament mic în București, un buget şi mai mic, compartimentare intangibilă: mobilierul fix se transformă în mecanism de proiectare – limită, loc, finisaj, expresie.

point4 - Zoom_P4_01-2

 

32. DOSAR: Artişti norvegieni la Halele Carol

>  Sub numele Halele Carol, Asociația Zeppelin a inițiat un proces de transformare a unui fost sit industrial din București, un loc de evenimente și cultură urbană, deschis pentru public începând din 2014. Programul pentru anul 2015, realizat în parteneriat cu centrul de artă USF Bergen, are ca primă etapă crearea unui parcurs cu instalații de artă și design în spațiile exterioare halelor. Traseul cuprinde cinci lucrări, dintre care trei sunt semnate de artiștii norvegieni Marit Haugen (Haugen/Zohar Arkitekter), Erland Blakstad Haffner, Finn Eirik Modahl & Arne Revheim, iar celelalte două poartă marca Zeppelin. Grădina de design va fi inaugurată pe 22 mai, ocazie cu care artiștii invitați vor susține prezentări în cadrul unei conferințe din seria Serile Zeppelin, organizată, evident, la Halele Carol. Dosarul de față reprezintă o introducere în lumile celor trei autori norvegieni. Lucrările site-specific pentru Hale vor fi publicate pe larg în numărul următor al revistei Zeppelin.

norvegieni intro -Haugen - zohar

> 32. Intro –  Text: Cosmina Goagea

> 34. Haugen / Zohar Arkitekter

  • 34. Cave for Kids

norvegieni - cave for kids

 

  • 36. Micro conversion

norvegieni - micro conversie

 

> 39. Erlend Blakstad Haffner

  • 39. Walking Berlin

norvegieni - walking berlin

 

  • 41. Cardboard Cloud

norvegieni - cardboard cloud

 

  • 42. New Utøya

norvegieni - Utoya

 

> 46. Finn Eirik Modahl & Arne Revheim

  • 46. Javel

norvegieni - Javel

 

  • 47. Konglo

KONGLEN, SARTOR SENTER, SOTRA

 

  • 48. SOL/Pulse

             norvegieni -SOL Modahl Lars Svenkerud 2

 

50. DOSAR: Juri Troy Architects  – 3 case

>  Regionalism critic în Austria şi ecologie pe bune, nu doar ca ima­gine şi discurs. Casele proiectate de echipa lui Juri Troy reprezintă mai mult decât atât: lemnul sub toate formele sale este exploatat la limită pentru crearea de spaţii perfect moderne şi imagini expresive.

Juri Troy_1

> 51. Intro

Text: Ștefan Ghenciulescu

  • 52. 37 m în Hohenems

Juri Troy_2

 

  • 58. Casa de sub stejari

Juri Troy_3

 

  • 62. Casa de pe munte

Juri Troy_4

 

67. Urban Report

> 68. Asociaţia Komunitas & studioBASAR: Cartier de Bucureşti

Lectură pentru acţiune. Cercetare socio‑antropologică în București – Tineretului, Timpuri Noi, Tei

Text: Miruna Tîrcă, Vlad Cătună, Alex Axinte, Cristi Borcan

cartier Bucuresti -Timpuri Noi_Pescari pe Dambovita

 

77. Design & More

> 78. LX Factory

O parte dintr-un mare complex industrial din Lisabona, datând din secolul al XIX-lea și care a rămas ascunsă ani întregi, este acum redată orașului sub forma LX Factory (LXF), un proiect promovat de Mainside Company, cu 1.300.000 de vizitatori anual.

Text: Roger Mor

Open day 10 LX factory lisboa portugal

 

> 81. Inverted House, Hokkaido

Proiectul căştigător al concursului organizat de către LISIL JS Foundation propune o locuire cu adevărat în natură: un ansamblu compus dintr-un singur spațiu interior și spații exterioare cu diferite grade de protecție.

Text: Laura Cristea

inverted house hokkaido -ENTRANCE SUMMER

 

> 85. Point 4: VI_IT. O continuare

Lămpi din materiale reciclate

Text: Justin Baroncea

Point 4- VI_IT - lampi reciclate

 

89. Connected

> 90. Blaze: Laser pentru biciclete

Blaze Laserlight le permite cicliștilor nocturne să-și semnaleze prezența pe drum, alertându-i pe șoferi pentru asigurarea unui trafic mai sigur.

blaze laser for bikes

 

  • 92. Zumtobel Group pentru Anul Internaţional al Luminii 2015

Dornbirn 2015 Fa. Firma Zumtobel Lichttechnik, Thorn, Ausstellung Praesentation

  • 93. Artéria:  Hărţi mentale, critică şi participare

> O platformă virtuală şi o instalaţie urbană la Lisabona, realizată de către biroul portughez Artéria, demonstrând un angajament social puternic, cercetare pertinentă, perspective educaționale și curatoriale.

Arteria

 

Editorial: Revoluție și popcorn

Text: Ștefan Ghenciulescu

Fântâna de la Universitate nu e o mare realizare artistică. Dar este un loc, unul din foarte puținele focare de viață și identitate dintr-un oraș în care spațiile publice veritabile și folosite ca atare sunt aproape inexistente. Mai e și zona cu o valoare simbolică imensă. Aici au murit oameni la Revoluție și Mineriadă, aici se adună lumea la manifestații, dar și în mod continuu, pentru a discuta, a se întâlni sau pur și simplu pentru a se odihni. Desigur, inovația de acum câțiva ani a Primăriei, acele jeturi de apă perimetrale care te udă imediat ce te așezi a distrus mult din această calitate a locului, dar el totuși a rezistat. A rezistat chiar și inițiativei aceleiași Primării de-a înlocui fântâna cu un ansamblu banal și anonim.  

Festivalul internațional de etno-jazz DOBROJAZZ #2

29-31 mai @ Teatrul Jean Bart – Tulcea

A doua ediție a festivalului internațional de etno-jazz Dobrojazz se va desfășura pe parcursul a trei zile, timp în care pe scena Teatrului Jean Bart din Tulcea vor susține recitaluri câte două trupe:  

  • Vineri, 29 mai – ARCUS Project (R.Moldova/Romania), OPEN SOURCE TRIO (Bulgaria/Curacao/Germania)
  • Sâmbătă, 30 mai – Ana-Cristina Leonte Quartet (România), Vasil Parmakov/Hristo Yotsov/Pedro Negrescu (Bulgaria/România)
  • Duminică, 31 mai – Sanem Kalfa & George Dumitriu (Turcia / România),   Kostas Theodorou Quartet (Macedonia / Grecia)

In the dark: o conferință de André Lepecki la București

20 mai, de la ora 19:30 @ Sala Stere Popescu a CNDB (Blvd. Mărășești nr. 80-82)

E-Motional prezintă o conferință susținută de profesorul și teoreticianul  André Lepecki de la New York University, unul dintre numele cele mai importante din domeniul teoriei dansului și performance-ului la nivel internațional. Evenimentul este organizat de Fundația Gabriela Tudor și prezentat în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București, și va avea loc pe 20 mai, de la ora 19:30 la Sala Stere Popescu a CNDB (Blvd. Mărășești nr. 80-82). Intrarea este liberă.

#134
mai 2015
Sari la conținut