Articol revista # 134

 

Festivalul internațional de etno-jazz DOBROJAZZ #2

 

29-31 mai @ Teatrul Jean Bart – Tulcea

A doua ediție a festivalului internațional de etno-jazz Dobrojazz se va desfășura pe parcursul a trei zile, timp în care pe scena Teatrului Jean Bart din Tulcea vor susține recitaluri câte două trupe:  

  • Vineri, 29 mai – ARCUS Project (R.Moldova/Romania), OPEN SOURCE TRIO (Bulgaria/Curacao/Germania)
  • Sâmbătă, 30 mai – Ana-Cristina Leonte Quartet (România), Vasil Parmakov/Hristo Yotsov/Pedro Negrescu (Bulgaria/România)
  • Duminică, 31 mai – Sanem Kalfa & George Dumitriu (Turcia / România),   Kostas Theodorou Quartet (Macedonia / Grecia)

Mai multe detalii și rezervări la dobrojazz.ro

 dobrojazz2

Text: Virgil Mihaiu
    
Printre atâtea inchietudini periplanetare, mesajul pacific și consolator al jazzului se face, din fericire, auzit în teritorii vechi și noi. În vara anului 2014, la Tulcea avu loc … lansarea la Dunăre a Festivalului DobroJazz, sub egida Fundaţiei ParteR, grupare de intelectuali luminați, deciși să pună pe harta jazzului această mirifică zonă a României și a continentului din care facem parte. Iniţiatorul şi coordonatorul festivalului, Dan Hornoiu, împreună cu eficienţii săi acoliţi Paul Tutungiu şi Voicu Rădescu, au conceput un program coerent, profilat pe un compartiment stilistic aflat în plină expansiune ‒ aşa-numitul etno-jazz. Dacă, în Basarabia vecină, Festivalul Ethno-Jazz de la Chişinău şi-a consolidat începând deja de la intrarea în secolul 21 un renume internaţional, la noi în ţară o manifestare de acest tip s-a lăsat aşteptată şi este, cu atât mai mult, salutară. Tulcea merită pe deplin un asemenea eveniment, ca urbe al cărei șarm quasi-patriarhal, agrementat cu permanente influxuri cosmopolite, rezultă primordial din glorioasa-i amplasare: arc triumfal între cei mai vechi munți ai Europei și Amazonia Gurilor Dunării.

Oferta pentru ediția a doua ‒ 29-31 mai 2015 – continuă incitantele propuneri de anul trecut, valorizând virtuțile creative ale unui spațiu multicultural, al fertilelor interferențe spirituale. În plus, e lăudabil accentul pus pe contribuțiile noilor generații de muzicieni de jazz, în curs de afirmare la confluența dintre Europa Centrală-Balcani-Marea Neagră. Ca atare, pe favorizații soartei ce vor ajunge în sala Teatrului Jean Bart din Tulcea îi așteaptă trei seri de revelații muzicale, etalate ‒ în ordinea programării – de Arcus Project (Rep. Moldova/România), Open Source Trio (Bulgaria/Curação-Germania), Ana-Cristina Leonte Quartet (România), Parmakov/Yotsov/Negrescu Trio (Bulgaria/România), Sanem Kalfa & George Dumitriu (Turcia/România) și Kostas Theodorou Quartet (Macedonia/Grecia). Cum se poate observa, prevalează numele noi, însă după excelenta ediție pilot de anul trecut ne putem aștepta la un festival demn de tot interesul. Sper să ne (re)vedem cu bine la fața locului.

www.dobrojazz.ro            

Sari la conținut