Hota Smart Eco

Modul Cărturești. Un loc cultural între două curți și un portic

Modul Cărturești este o nouă librărie și un spațiu de expoziții important în centrul Bucureștiului, pe Academiei, cu intrare din porticul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Librăria nu doar ocupă un spațiu, ci îl și transformă, fiind un prim pas în reconstituirea și, de fapt, ducerea mai departe a caracterului public și transparent inițial.

Proiect: Zeppelin
Text: Constantin Goagea, Justin Baroncea
Foto: Cosmin Dragomir

La început

 

*Detaliu al fațadei. Loc de stat pe pervazul exterior al vitrinei și spațiul public creat în fața librăriei

 

Deschiderea parterului școlii de arhitectură către oraș este, în fapt, o reiterare a spiritului inițial al proiectului. Corpul nou al facultății, construit în anii ’60, proiectat de arhitecții George Filipeanu și Elena Voinescu, într-un moment de oarecare destindere politică, se detașează net de corpul istoric neoromânesc de la începutul secolului 20, prin expresia geometrică specifică unui modernism raționalist temperat.

 

*Intrarea, văzută dinspre portic. Logo-ul Modul este realizat cu un font special, conceput de Radu Manelici. Geometria și construcția riguroasă se bazează pe un studiu amplu decupajelor aplicate fonturilor de tip stencil – (șablon). Unul dintre fonturile la care face trimitere este cel creat și folosit de Le Corbusier în multe dintre lucrările lui arhitecturale, față de care proiectul școlii de arhitectură face la rândul său o reverență.

 

Parterul pe stâlpi (rapel la faimosul parter liber pe piloți, una dintre fundamentele viziunii arhitecturii moderniste) către strada Academiei a fost gândit ca un spațiu transparent care să ofere trecătorilor posibilitatea de a vedea proiectele studenților arhitecți; pe vremea aceea planșele acestora erau un adevărat eveniment al străzii. Întâlnirea fizică și simbolică între oraș și facultate se petrecea gradual, printr-o suită de elemente arhitecturale: porticul, apoi spațiul expozițional care se deschidea printr-un vitraj general către două curți interioare. În viziunea de atunci, aceste grădini interioare ar fi putut participa la viața orașului, dacă spațiul expozițional s-ar fi deschis către stradă.

 

 

Încet-încet, viziunea din proiect s-a estompat. Din varii motive accesul către aceste curți și toată transparența și legătura cu orașul au devenit foarte discrete. S-au schimbat extrem de multe date de la proiectul inițial din anii ’60, iar noua librărie funcționează într-o cu totul altă realitate. Însă e important de subliniat faptul că unul dintre elementele sale fundamentale – ideea de a expune și de a face vizibil procesul creativ și ideatic al școlii și de a ieși înspre stradă cu proiecte artistice – era deja înscrisă în ADN-ul locului.

 

 

Acest spirit e foarte viu și dorința de comunicare e împărtășită deopotrivă de profesori și de studenți, care de multă vreme realizează proiecte experimentale – mobilier urban și instalații –, prin care în ultimii ani au reușit să transforme porticul într-un spațiu public mai prietenos.

 

*Acum câțiva ani, printr-o hotărâre salutară a conducerii școlii, spațiul liber din și de lângă porticul de la intrarea Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu a fost eliberat de mașini și transformat în spațiu pietonal. În porticul propriu-zis nu prea se întâmpla nimic. Programul FLADER_ING a fost demarat în anul 2017 cu proiectul PRINTRE LINII: un ansamblu de corpuri de mobilier situate în porticul UAUIM. Foto: Radu Malașincu

*Plan de ansamblu. Librăria Modul se desfășoară între strada Academiei și curtea interioară. Amenajarea reface transparența parterului și legăturile spațiale interioare. 1. Spațiul verde și locuri de stat pe pervazul vitrinei. 2. Grădină în rafturile mobile 3. Librărie 4. Cafea și ceai. 5. Grădină interioară

Mai mult decât o librărie: grădină transparentă cu cărți

Școala de arhitectură este în esența ei un depozitar de imaginație, care merită să devină un pol cultural de referință în oraș. Poziția centrală – la km 0, vecinătatea cu Universitatea, mulțimea de studenți și profesori, densitatea de idei, de dezbateri, de acțiuni și evenimente culturale – reprezintă un element foarte important în construcția unui profil de librărie specializată în acest loc.

 

 

Cărturești a propus în cadrul acestui parteneriat cu facultatea o selecție foarte atentă de cărți, dar și un program de expoziții, de seri de lectură și lansări de carte dedicate în principal artelor vizuale, designului și arhitecturii.

 

*Librăria. În vitrină sunt amplasate rafturi cu roți. Plantele și obiectele crează un filtru între stradă și interior.

 

Interacțiunea mult-dorită și așteptată se transformă acum într-o platformă reală, într-un loc care stimulează creativitatea pentru idei și proiecte ale studenților și care în același timp creează un program coerent pentru public, prin care această împrietenire cu orașul să devină cu adevărat consistentă.

 

*Perspectivă către porticul facultății

 

Un mic gest, care ține mai degrabă de legătura cu Școala, este panoul vitrat mobil care permite legătura vizuală – și la ocazii, și de circulație efectivă – cu spațiul expozițional de la parter. De fapt, întregul proiect este un act de refacere a transparenței inițiale.

 

 

Cu toate ingredientele istorice și cu ADN-ul menționat, noul proiect pentru Cărturești își propune să refacă această legătură organică cu grădinile interioare pe care le-am redescoperit cu plăcere. Am perceput iedera și plantele semisălbatice drept un palimpsest al proiectului original, cu un ușor aer nostalgic pe care nu am vrut să-l pierdem.

 

 

Plantele vechi, dalele de beton și de piatră pe care timpul le-a înverzit au rămas neatinse, dar peste ele a fost montat un grătar de tablă de zinc care lasă lumina să ajungă încă la vegetația veche și care permite totodată să se citească și proiectul de design vechi al grădinii.

 

*Grădina interioară. Un grilaj de tablă zincată plutește peste iedera și dalele vechi, o parte nouă de vegetație a fost adaugată.

 

Am preluat coabitarea cu plantele și ideea de oază verde drept un generator al întregului proiect de amenajare a librăriei, pe care am gândit-o astfel încât să se transforme, în timp, într-o grădină urbană, un loc al cultivării în toate sensurile posibile. Astfel, Modul a devenit o grădină-seră cu rafturi în care se găsesc plante și cărți sau obiecte de design deopotrivă.

 

 

Plantele se insinuează prin tot spațiul, sugerând plăcerea de a frunzări, de a găsi, de a descoperi idei, imagini, proiecții, legături între alte lumi și alte universuri.

 

 

Pentru că Modul e mai mult decât o librărie – este un proiect complex cultural, care crește organic odată cu comunitatea pe care o agregă în jurul său –, era nevoie de o formă flexibilă de a aranja spațiul, astfel încât pentru seri de lectură sau lansări de carte să se poată face mai mult loc pentru invitați. Mobilierul este cu adevărat mobil, are roți, se poate reconfigura.

 

*Mobilier expunere pe roți din tablă și sticlă armată

 

Același spirit organic și flexibil îl are și vitrina, care nu este altceva decât o grădină pusă în niște rafturi pe roți, așa încât aranjamentul ei să poată varia și să se adapteze creșterii, și a celei vegetale, dar și a celei firești a librăriei sau a modurilor în care e înțeleasă, privită și folosită librăria de către vizitatori. În vitrină se poate sta de ambele părți ale geamului, iar spațiul din fața librăriei a fost și el văzut ca un loc public unde oricine e binevenit să stea și să petreacă un timp.

 

 

Logoul spațiului este realizat în urma unei cercetări ample și este derivat din fonturi stencil, făcând referire la modernismul clasic ce a servit drept inspirație și pentru arhitecții extinderii Școlii.

Ceea ce își propune acum Modul Cărturești depășește cu mult un simplu contract comercial, deschiderea unei noi librării în rețeaua pe care au creat-o. Într-un oraș ale cărui străzi și trotuare sunt din ce în ce mai puțin bune de plimbat, al cărui comerț stradal involuează, ale cărui vitrine sunt acoperite de mari printuri care trebuie să își strige mesajele, Modul vrea să recreeze legătura normală cu strada, generând un spațiu public deschis tuturor. Vrea să creeze și să dinamizeze o comunitate colaborând cu studenții și cu tinerii artiști, vrea să redea un loc cultural orașului și să spună, în timp, o poveste de ținut minte.

 

Info & credite

Arhitectură și design: Constantin Goagea, Justin Baroncea, Anastasia David, Alex Condrea, Cristina Ginara, Ioana Nanis, Alexandru Ivanof
Logo și identitate grafică: Radu Manelici
Project management: Cristian Mureanu, Monica Gal
Execuție: Urban Paint
Soluții de iluminat personalizate: Philips – Bandă LED IltiLuce IP 65, Bandă Hue, Proiectoare MS Series.

 

Articol conex:

FLADER_ING: PRINTRE LINII. Un proiect I’M UAU

1