Text: Ștefan Ghenciulescu
Foto: IGU
Unul dintre lucrurile care îmi plac cel mai mult la tot felul în care funcționează Nod makerspace este felul în care se combină și echilibrează o viziune urbană, socială, culturală și de design entuziastă și autentică cu un spiritul antreprenorial sănătos. Astăzi, tot discursul despre hub-uri, creativi (mă întreb cine dintre noi mai suportă acest cuvânt), cultură alternativă, sustenabilitate, a fost în mare măsură deturnat în scopuri strict comerciale. O nouă limbă de lemn, mai ales prezentă în publicitate și PR exprimă această acaparare.
Ori, fie că te plimbi prin atelierele de la Nod, pline de oameni care taie, montează, cresc plante, desenează dar și mai scriu la laptop, sau te uiți atent la Firul Ierbii (un centru urbanistic și civic la care se întâmplă tot timpul câte ceva), și, mai ales dacă ai de-a face cu echipa, te prinzi repede că sunt „pe bune”. În același timp, știm foarte bine cât de greu se descurcă și cum se pot prăbuși sau stinge lent cele mai generoase inițiative, atunci când nu pot depăși etapa iureșului entuziast inițial și apoi pe cea a finanțărilor de supraviețuire. Sigur, uneori nu prea se poate altfel – teatru independent rentabil, de exemplu, chiar nu prea există nicăieri. Despre implicarea instituțională practic inexistentă (când nu de-a dreptul distructivă) ce să mai vorbim. Însă sinergia între activități mai mult sau mai puțin (sau chiar deloc) rentabile și faptul de-a gândi permanent tot proiectul de dezvoltare și drept o afacere îți dă mai multe șanse de succes.
*axonometrie
*plan
E un principiu care se vede foarte bine la cel mai recent proiect – Biblioteca de Materiale (MATER). Ideea e una internațională, spații în care poți consulta mii de materiale pentru arhitectură și construcții, design, arte vizuale etc. se găsesc în marile capitale cool ale lumii.
La București, inițiativa a putut să pornească concret datorită unui grant „Mobilizăm excelența” însă nu s-a putut realiza decât printr-o combinație de parteneriate private cu producători de materiale și printr-o campanie de crowdfunding (de un succes remarcabil, de altfel). După deschidere, Biblioteca se susține în continuare prin parteneriate, prin abonamente ce dau acces la spațiul de lucru și mostrare. În plus, deși biblioteca propriu-zisă ocupă cea mai importantă parte a spațiului, mai există o sală multifuncțională, precum și un spațiu de co-working – un amestec bun și care funcționează.
Să vorbim și despre design…
…pentru că, dincolo de fenomen, activități și spirit antreprenorial, mai contează și caracterul locului. Proiectul de design urmează linia de la Nod makerspace și, de fapt, a unei filozofii mai largi de intervenție post-industrială. Spațiul existent, liber, clar și luminos, a fost atins cât mai puțin posibil. Pereții și alte elemente sunt lăsate brute sau acoperite cu suprafețe unitare. Intervențiile se concentrează asupra partițiilor și echipamentelor, elementele fiind simple și de calitate și definind un sistem modular ce se așează peste structura existentă.
Instalația de încălzire și cea de aer condiționat sunt aparente, la fel și șirurile de tăvi care susțin cabluri, dar de care se și pot agăța exponate.
Rafturile pentru materiale devin un proiect în sine: modulele elegante din metal și placaj sunt mobile și pot elibera în foarte scurt timp spațiul bibliotecii pentru evenimente.
Tot de o mobilitate deșteaptă țin și detalii de tipul panoului culisant din policarbonat din sala multifuncțională, care când e închis e parte a unei anvelope continue, iar, odată deschis, lasă acces către o depozitare ascunsă.
Restul amenajării constă din intervenții punctuale. Așa ar fi, de exemplu, canapelele de la Kinnarps și lămpile (tot de firmă și mobile și ele) care pot servi în variate scenarii și care dau un aer mai prețios întregului ansamblu. În această categorie ar putea intra și obiectele sau spațiile singulare și fixe proiectate special și care toate conțin un bonus funcțional și ludic în același timp: desk-ul de la intrare care devine și masă de expunere; podiumul acoperit cu placaj din bibliotecă, ce ascunde spații tehnice, dar creează un spațiu la care poți citi și lucra, dar, de ce nu, și ține un discurs avântat; spațiul rămas liber deasupra nucleului de servicii, pe care îl poți folosi ca nișă de odihnă.
Ultimul detaliu de care aș vrea să vorbesc ține de pereți. În mai multe locuri, faianța caracteristică industriei socialiste s-a desprins și a dispărut.
În unele porțiuni, ea a fost înlocuită cu module romboidale spațiale noi și colorate.
De departe, ai zice că sunt ceramice. Când te apropii, vezi că sunt de fapt din hârtie, create de către Paul Budan, de la Origamic.
Paul lucrează și el la Nod, bineînțeles. Gestul e fermecător, și exprimă, cred, tratarea respectuoasă, ușoară și veselă a fostei fabrici și caracterul pozitiv al întregului proces.
Info, credite
DE PROIECTE
Birou de arhitectură: Wolfhouse Productions
Echipa: Florin Cobuz (head of development), Tamina Lolev (head of research), Sandy Bălășoiu (Chief Research Officer), Sabina Baciu (coordonator proiect/project coordinator). Bibliotecari: Anca Băduț, Andra Giuglea, Isabella Măldăianu, Ștefi Popovici
MATER este un proiect dezvoltat de asociația NOD Makerspace ce a fost inițiat prin programul „Mobilizăm Excelența!“ creat de Porsche România și dezvoltat împreună cu Fundația Comunitară București, precum și un proiect finanțat în programul ”București, Oraș participativ”, realizat cu sprijinul ARCUB și Primăria Municipiului București
Parteneri: Antalis, BASF, Cork Market, Decor Floor, Egger, Geplast, Graniti Fiandre, Holcim România, IR Colours, Jotun, Monolit, Piatra Online, Saint-Gobain Glass, Saint-Gobain Rigips, Saint-Gobain Isover, Semmelrock, Tondach, Wienerberger.
Partener business: Banca Transilvania
Design si amenajare: Wolfhouse Productions, Kinnarps
Parteneri amenajare: Holdmann, Nod makershop, Nova Design, Profilistled, Roca
Partener comunicații: Orange Fab Romania
Partener legal: The Right House
Parteneri strategici: Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, OAR, Materio Paris, better, URBAN INCERC
Sprijin în comunicarea MATER: The Plot
Articole conexe:
Un centru emergent al industriilor creative. Nod makerspace. În continuare.