Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Iluminatul bioadaptativ, sau cum oamenii devin elementul central în amenajarea spațiilor de birouri

(P) Arhitectura, designul interior și iluminatul se axează din ce în ce mai mult pe necesitățile angajaților și activitățile acestora. Iluminatul bioadaptativ are un impact pozitiv real asupra echilibrului emoțional și sănătății noastre și poate transforma spațiile de birouri într-un mediu de lucru optim.

Lumina nu influențează doar vizibilitatea, ci susține echilibrul emoțional și reprezintă un factor cheie în reglarea proceselor fiziologice. Factori precum strălucirea și temperatura de culoare a luminii naturale sunt un punct de reper pentru organism în procesul de secreție a cortizolului, serotoninei și a melatoninei. Acești hormoni influențează ciclul somn-activitate pe durata celor 24 de ore ale unei zile. Un tipar standard ar fi 8 ore de somn şi 16 ore de stare activă. Menținerea acestui ritm este esențială pentru a păstra echilibrul fizic și psihic al organismului și a evita instalarea oboselii și a depresiei.

Cum mare parte din rutina noastră zilnică se desfăşoară în birou sau într-un spațiu interior, ne expunem mai puțin la lumina naturală. În acest context, indiferent de anotimp, iluminatul artificial devine sursa noastră principală de lumină și, prin urmare, are același rol biologic de reglare a ritmului circadian precum lumina naturală.

În amenajările clasice, majoritatea soluțiilor de iluminat luau în calcul doar standardele și reglementările în domeniu, nu și nevoile angajaților. În 2014, Zumtobel, în colaborare cu Fraunhofer Institute for Industrial Engineering, au desfășurat un studiu pentru a determina factorii principali care influențează percepția calității iluminatului artificial în clădirile de birouri. Pentru majoritatea participanților, soluția de iluminat ideală s-a dovedit a fi formată dintr-un mix de lumină directă și indirectă, cu o temperatură de culoare între 4000 și 5000 k, un nivel de iluminare de 800 lx și posibilitatea reglării individuale în funcție de nevoile personale și condițiile de lucru.

Rezultatele studiului nu numai ca au arătat diferențele semnificative între soluțiile de iluminat clasice și preferințele utilizatorilor, ci au și ajutat echipa de cercetători să dezvolte o soluție optimă de iluminat a spațiilor de tip office, de tip bioadaptativ, centrată pe preferințele și bioritmul angajaților.

Vă invităm să aflaţi mai multe despre soluţiile de iluminat ale grupului Zumtobel în cadrul evenimentului Share Bucharest din 18 aprilie 2019.

Grupul Zumtobel este un grup internațional de iluminat specializat în luminotehnică, un furnizor important de soluții inovatoare de iluminat, componente de iluminat și servicii asociate toate sub acelaşi umbrelă. Brandul acdc reprezintă forța puternică şi creativă în iluminatul arhitectural care poate transforma spațiile în experiențe inedite. Marca Thorn reprezintă soluții de iluminat performante, eficiente și de încredere, cu o calitate excelentă a luminii, ușor de utilizat, economice, iar ThornEco aduce corpuri de iluminat economice cu LED-uri. Tridonic este specialistul în dezvoltarea de sisteme LED noi și tehnologii pentru iluminatul conectat, este un brand global activ care oferă soluții pentru un iluminatul inteligent, conectat și eficient în cadrul unei arhitecturi holistice de hardware și software de înaltă calitate, fiabile și eficiente din punct de vedere energetic. Portofoliul de servicii ZGS răspunde managementului de proiect al soluțiilor de iluminat la cheie și include servicii de contractare a luminilor și servicii de întreținere tehnică și de întreținere la nivel mondial. Brandul Zumtobel oferă forma premium a iluminatului arhitectural printr-o abordare profesionistă a iluminatului, printr-un preţ foarte bun, atenţie ridicată pentru eficienţa energetică, o abordare unică în design în căutarea perfecțiunii prin designul unic și atemporal.

****
Contact:
Daniel Mușat
Country Manager Romania
Business Channel Manager Specification South-East Europe
M +40 731 321 200
daniel.musat@zumtobelgroup.com
zumtobel.com

 

Articole conexe:

Studiu de caz: Lech am Arlberg devine un oraș smart prin iluminatul urban şi reducerea poluării luminoase

Design pentru lumină. Laboratoarele J.S. Hamilton din Timișoara

James Turrell: Substanța luminii – Muzeul Frieder Burda

Iluminatul ca parte a arhitecturii publice. Studiu de caz: noile săli ale centrului expozițional Messe Dornbirn

Sari la conținut