Fabrica cu locuințe sociale. Reabilitarea unei fabrici de textile și crearea a 46 de unități de locuit – Barcelona

Proiectul de transformare a clădirii-depozit din vechiul complex industrial Fabra & Coats din Barcelona face parte din procesul de reconversie a acestui cartier de industrie textilă din secolele XIX și XX. Complexul face parte din rețeaua „BCN creation factories” și va aduce districtului Sant Andreu peste 28.000 mp de facilități.

Proiect, text: Roldán + Berengué, arqts
Foto: Jordi Surroca + Gael del Río/Roldán + Berengué arqts

Proiectul nostru din cadrul acestui complex include locuințe sociale – o premieră pentru operațiile de transformare post-industrială din Barcelona. Proiectul cuprinde 46 de unități locative cu două dormitoare: 41 de unități pentru tineri și 5 unități ca reședințe temporare pentru artiștii care au legătură cu complexul.

03_AB_5

*Plan de situație

Intervenția activează toate elementele clădirii originale; reutilizează calitățile fizice, spațiale și istorice existente, pentru a eficientiza noua construcție și pentru a consolida caracterul original al celei vechi.

 

02_A_38*O bară de 100 de metri. În dreapta, extinderea din anii 1950, care adăpostește acum sediul asociației „Colla Castellera Jove”

 

Prima noastră decizie a fost aceea de a accentua lungimea de 100 de metri. Accesul se face prin centru.

 

06_A_17

 

O piață centrală interioară marchează începutul promenadei arhitecturale, de-a lungul unei diagonale duble de scări. Clădirea originală este comunicată fizic și vizual de la parter și până la structura acoperișului.

 

01_A_01_Frontpage*Piața centrală interioară

 

Construcția nouă este un ansamblu din prefabricate, o lucrare făcută cu puține materiale, la fel ca și clădirea industrială originală. Lemnul este utilizat în toate formele sale: masiv, aglomerat, laminat… Materialele sunt îmbinate într-un mod similar cu textilele. Noua construcție poate fi asamblată și dezasamblată, cusută și des-cusută, este cu adevărat „reversibilă”.

Cele două niveluri originale ale suportului clădirii – fără nicio consolidare – cele două noi niveluri de locuințe.

04_AB_39

*Machetă. În dreapta, zona centrului „Castellers”

05_A_11

*Diagrama intervenției

 

Fațada și acoperișul clădirii devin o izolație termică pentru unitățile locative. Ele sunt separate de anvelopa originală și primesc propria fațadă din lemn. În spațiul intermediar circulă aerul, ceea ce le permite apartamentelor să reziste cea mai mare parte a anului fără aer condiționat.

07_A_23

*Diagrama construcției și a locuirii

 

Unitățile locative vor fi ocupate de către tineri și artiști ai complexului, care vor beneficia la maximum de spațiul social comun. Acesta va combina intervenții temporare de artă și spații pentru lucru și schimburi de idei, în acest mod construcția funcționând ca un punct unificator între districtul San Andreu și piața internă Can Fabra.

 

08_A_28 09_A-32*Unități de locuit, spații comune, piele dublă

 

Extinderea din 1950 de pe una dintre lateralele clădirii a fost destinată sediului „Colla Castellera Jove” din Barcelona. Construcția adiacentă, cu o lungime de 100 de metri, a fost transformată într-un complex de 46 de locuințe sociale.

Noua clădire este organizată cu respectarea a două principii:

  • O continuitate interior-exterior: spațiile interioare se deschid către piața publică a complexului, unde se pot face exerciții în aer liber.
  • Interacțiunea vizuală dintre spațiile interioare: golurile și incintele metalice transparente ne permit să urmărim activitățile turnurilor umane (Castellers) de oriunde din clădire.

10_AB_42*„Castellers”: turnurile umane ca exemplu de structură cu compresie piramidală

 

Spațiul principal, sala de sport pentru turnurile umane (10x10x10 m) se bazează pe analiza acestor construcții, realizată numai din perspectiva corpurilor umane. Sunt structuri piramidale care funcționează, în mod ideal, prin pură compresie. Datorită funcționării lor, ele umplu spațiul, creând un spațiu gol de jur împrejur. Cu cât este mai mare încărcătura pe un etaj uman, cu atât devine mai mare secțiunea acestuia, iar fluxul de sarcini gravitaționale este evidențiat clar în forma castelului. Sunt plasate obstacole pentru a preveni flambarea rezultată din mișcare sau prăbușirea datorată greutății excesive: „pinya, folre, manilles”.

 

11_A_46*Spațiul principal al școlii de turnuri umane: carapace pentru turnuri și deschidere către spațiul public

 

Noua structură este concepută într-un mod complementar față de un turn uman: acționează ca o carapace, creând un spațiu gol la interior. Etajul superior de sub acoperiș este o structură suspendată tridimensională, a cărei funcționare nu este evidentă. Este formată din dale, grinzi cu zăbrele și acoperiș și este susținută de pereții perimetrali. Aceștia sunt atât flexați, cât și comprimați și sunt ținuți laolaltă de către dale.

Pag 1

*Scheletul structurii din lemn este o interpetare a vechilor rafturi din o’el pentru depozitarea firelor 

Pag 2*Structura nouă din zona de antrenament pentru turnuri umane 

 

Noua construcție este și ea o „asamblare”, o construcție prefabricată și reversibilă realizată, ca și în cazul clădirii de locuințe adiacente, cu un număr limitat de materiale: oțel, lemn și cărămidă, toate deja existente în clădirea originală.

12_AB_47

 

Clădirea existentă acționează ca un tampon termoizolant pentru intervenție. Peretele de cărămidă, gros de 45 cm și acoperișul de țiglă al clădirii originale contribuie la masa termoizolantă. Ca și în cazul volumului de locuit descris mai sus, fațada încăperii superioare este separată de incinta originală, creând un spațiu de aer intermediar și reducând nevoia de încălzire sau răcire.

 

13_A_48

 

00

 

Info & credits

 

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:
BIBLIOTECA
DE PROIECTE

 

Client: Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació, Consiliul local al Barcelonei
Arhitectură: José Miguel Roldán i Mercè Berengué, Roldán + Berengué, arqts.
Colanboratori, R + B arqts.:Vicenç Sanz, Zana Bosnic, David Espuña, Miquel Canyellas
Structură: Jordi Bernuz (Bernuz-Fernández arquitectes)
Instalații: Josep Dalmau (CABA)
Coordonarea construcției: Salvador Arisa, Joan Just
Antreprenor general: Sacyr
Loc:c/ Parellada 9 08030 Barcelona
Arie construită totală (mp): 5.391
Colla Casterella (mp): 1.113,22
Număr de unități de locuire socială: 46 (44 cu 3 camere, 2 cu 2 camere)
Standard energetic: A

Sari la conținut