revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Expo, Cameră Obscură și Wetplate la Muzeul de Artă din Brașov

Muzeul de Artă și parcul Nicolae Titulescu din Brașov au fost transformate în spații publice interactive, oferind vizitatorilor ocazia să exploreze tehnici din evoluția fotografiei, de la originile sale din secolul al XIX-lea până în prezent.

 

foto frontal MAB

 

Text: Bianca-Maria Bălșan

De Ziua Mondială a Fotografiei, Muzeul de Artă Brașov a organizat o serie de evenimente care au purtat vizitatorii prin istoria artei fotografice, dar și prin istoria personală a artistului multidisciplinar Dan Comaniciu.

Pe 19 august a fost vernisată expoziția de fotografie „Colors of My Life” dedicată celor mai personale portrete ale artistului, precum și instalația Camerei Obscure – prezentată într-un spațiu expozițional alăturat din muzeu (unde, în prezent, poate fi vizitată expoziția dedicată artistului transilvănean Hans Hermann). Simultan, în Parcul Nicolae Titulescu, Dan Comaniciu a susținut un atelier de fotografie alternativă folosind tehnica wet-plate din 1851. Expoziția este deschisă până pe 8 septembrie 2024.

 

foto articol

 

Dan Comaniciu este un artist vizual multidisciplinar și antreprenor din Brașov a cărui poveste începe în laboratorul fotografic al tatălui său, instalat în casa în care Dan a copilărit. Aici a descoperit pentru prima dată magia fotografiei pe film. Pornind de la această pasiune, și-a dezvoltat un stil ce combină finețea vizuală și realismul documentar în imagini onirice și suprarealiste.

Cu o carieră solidă în design și afinitate pentru tehnicile fotografice istorice, Dan restaurează camere foto vechi și creează lucrări care îmbină tehnologia modernă cu estetica clasică. Operele sale poartă o amprentă unică, fie că este vorba de portrete intime pe film de 35mm sau de compoziții în format mediu și ultra-mare.

 

imagini expozitie (2)

 

Expoziția „Colors of My Life” oferă o incursiune în evoluția sa artistică, cu o selecție de portrete intime și compoziții realizate prin variate tehnici fotografice. Un punct focal de atracție este o fotografie a irisului artistului, simbolizând conexiunea dintre ochiul uman și obiectivul fotografic – elemente fundamentale în creațiile sale.

 

imagini expozitie

 

Într-una dintre sălile expoziționale ale Muzeului de Artă Brașov a fost instalată o cameră obscură – predecesorul aparatelor de fotografiat moderne – care le-a oferit vizitatorilor o experiență fascinantă de vizitare. Imaginea bulevardului Eroilor din inima orașului Brașov a fost proiectată în timp real pe pereții interiori, într-o inversare vizuală care a omagiat tehnologia fotografică și misterul opticii umane.

 

 

Experiența vizuală a fost completată de muzica lui DJ Homeboy, care a agrementat atmosfera din camera întunecată. Tot aici, pentru a transforma vizitarea într-o explorare multisenzorială, muzeul în colaborare cu Habitat Cafe Brașov a oferit vizitatorilor o experiență senzorială aparte: cafea preparată prin metoda Syphon, o tehnică vizuală inedită din 1830, chiar în camera obscură, adăugând o dimensiune olfactivă și gustativă tematicii expoziției.

Atelierul de fotografie alternativă susținut de Dan Comaniciu în Parcul Nicolae Titulescu a fost un adevărat spectacol. Prin tehnica wetplate din 1851, Dan a demonstrat spectatorilor cum imagini prind viață pe plăci de sticlă sau metal, capturând esența unei epoci trecute. În ciuda provocărilor aduse de temperatura foarte ridicată de afară, câteva „personaje” au fost imortalizate prin această metodă unică, fotografiile realizate la atelier fiind ulterior incluse în expoziție.

 

 

Expoziția „Colors of My Life” este deschisă publicului la Muzeul de Artă Brașov până pe 8 septembrie 2024.

www.muzeulartabv.ro

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:
BIBLIOTECA
DE PROIECTE
Sari la conținut