Proiectul Extending the Cycle propune utilizarea deșeurilor din demolări pentru conservarea și extinderea unei clădiri industriale din orașul elvețian Winterthur. De asemenea, după încheierea ciclului de viață al clădirii, elementele pot fi dezasamblate și reutilizate. Proiectul a fost laureat cu Marele Premiu și Premiul european la cea mai importantă competiție globală pentru design sustenabil, Holcim Awards 2021.
Proiectul constă într-o extensie ale cărei niveluri suplimentare sunt făcute din resturi provenite din demolări. O clădire industrială din Winterthur, Elveția, e refolosită pentru a adăposti de 12 unități/studiouri. Procesul de proiectare începe cu colectarea și clasificarea elementelor constructive provenite în urma operațiilor de dezasamblare și demolare și continuă cu identificarea potențialului lor de reciclare.
*Concept structural. Elemente de găsit, eleemnte la îndemână
Scara exterioară de oțel, ferestrele din aluminiu, panourile din metal, izolația acoperișului și modulele fotovoltaice sunt toate recuperate din clădiri vechi și primesc o a doua viață. Spre exemplu, grinzi din oțel sunt integrate în noua structură iar elementele unui placaj din piatră pentru fațadă devin plăci de pardoseală.
Acolo unde folosirea unor elemente constructive vechi nu a fost posibilă, arhitecții au ales materiale naturale, ce includ lemnul pentru componentele structurale, paie pentru izolație și argilă pentru tencuiala interioară. Operațiunea de reciclare și folosire a materialelor recuperate reduce amprenta de carbon cu cca. 60% față de procesul comun de construcție.
*Componente constructive reutilizate și impactul lor în CO2/kg
Proiectul a fost conceput astfel încât să poată fi dezasamblat, deci permite reciclare și în viitor. Pentru a maximiza autonomia energetică, proiectul ia în considerare integrarea sistemelor de panouri solare pe acoperiș.
*Deconstruirea structurii din oțel
*Deconstruirea ferestrelor industriale
*Deconstruirea panourilor profilate din aluminiu
Problema construirii este și una a demolării – ceea ce este în special valabil în Europa unde spațiul este acum eliberat pentru a construi. Echipa de proiect redefinește punctul de început a procesului de proiectare, transformând resturile demolărilor în oportunități de construire.
Juriul Holcim Awards Europe a considerat că proiectul exemplifică o schimbare de paradigmă în construirea sustenabilă datorită abordării sistematice care încurajează refolosirea directă a elementelor constructive, arătând cum se poate diminua dramatic impactul asupra mediului pe care îl are sectorul constructiv. Abordarea revoluționară este configurată eficient: folosește o analiză rațională a elementelor reciclabile disponibile local ca punct de început pentru întregul proiect, producând însă o arhitectură originală. În acest sens, juriul a admirat felul în care proiectul modifică înțelegerea asupra impactului estetic. Proiectul susține noțiunea de industrie constructivă circulară, oferind o soluție sustenabilă și pentru faza de ieșire din uz a clădirii.
*Prototip pentru fațadă, scara 1:1
*Balcon cu plăci din granit provenite dintr-un placaj de fațadă. Pentru a răspunde cerințelor de rugozitate, plăcile au trebuitt întoarse cu cu fosta față exterioară în jos
Aprecierea juriului global
O metodologie de construcție disruptivă pentru a atinge obiectivul de clădire neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon și pentru a crea modele economice circulare în domeniul proiectării și construcțiilor. Economiile de energie sunt atinse pe trei nivele: demolarea este minimizată în favoarea adăugării de noi elemente pentru a adapta existentul; materialele de construcție provin din componente reutilizate; când este nevoie de materiale noi, proiectul se orientează către cele cu emisii joase de carbon sau către cele cu emisii negative. În contextul Elveției, unde demolarea e o practică destul de frecventă ce precede construcțiile noi, acest proiect arată cât de mult potențial există – și se pierde – în clădiri demolate, folosind componente din ele ca elemente noi în noua construcție.
Proprietatea clădirii de a fi ușor asamblată și dezasamblată pentru a permite modificări și refolosiri ulterioare a fost de asemenea foarte apreciată de către juriu și a fost recunoscută ca o calitate spre care întregul sector al construcțiilor ar trebui să se îndrepte.
*Soluțiile proiectului corespund caracterului industriei elvețiene de construcții. Odată ce decidem să acționăm, soluțiile depind de specificul economic al fiecărei țări, de accesibilitatea locală a materialelor, forței de lucru, liniilor de producție etc.
Info & credite
Arhitectură: baubüro in situ, Basel – Marc Angst, Michèle Brand, Barbara Buser, Pascal Hentschel, Benjamin Poignon, Kerstin Mülle
Material realizat cu sprijinul Lafarge-Holcim România
holcimfoundation.org
DE PROIECTE