Text: Raluca Zaharia
Foto: Alina Filip, Marian Sterea, Marius Tudor
În ultima săptămână a sezonului de vară, în satul pescăresc Jurilovca, în Rezervația Delta Dunării, pe malurile complexului lagunar Razim-Sinoe, un grup de oameni de profesii și origini diferite, orășeni și săteni deopotrivă, s-au apucat de făcut chirpici urmând o tehnică străveche locală, o rețetă simplă dar în același timp complicată logistic: argilă + apă + paie. Aventura unei clăci de făcut blocuri de chirpici a fost inițiată de Marian și Daniela Sterea – fotografi, pasionați de Dobrogea, interculturalitate și tradițiile locale lipovenești, iar subiectul atelierului-clacă a fost chiar locuința lor din Jurilovca situată pe strada 1 Mai la nr. 40.
„Lipovenesc“, pentru cuplul de fotografi este mai mult decât un atribut al comunității de ruși-lipoveni din Deltă – este denumirea unui ONG tânăr care are ca scop promovarea tradițiilor satului lipovenesc prin imagine, fotografie și video unde cei doi excelează, experiențe inedite, tururi, culinar, social media și mai nou și tradițiile constructive locale.
Demersul lor a început în 2018 când Marian și Daniela căutau case la țară în dorința de a evada din municipiul Constanța și traiul la bloc, într-un mediu mai liniștit, aproape de natură și de amintirea copilăriei lor la bunici, la țară. Astfel, după vizite și căutări, au descoperit satele comunei Jurilovca, comunitatea de lipoveni și farmecul Dobrogei. Alegerea casei, după mai multe vizite, a fost firească. Doreau o casă cu poveste, o casă tradițională iar fațada de lemn, decorată de un verde intens i-a cucerit.
Din acel moment s-au extins achiziționând alte două terenuri vecine astfel încât „Lipovenesc“ are aproximativ 5000mp în care să se desfășoare. Unul dintre ele, cel de la nr. 38, a prilejuit realizarea unui gard tradițional.
2018-2019 a reprezentat o perioadă de planuri, proiecte, investigații și căutări, rezolvat probleme administrative. Marian și Daniela, au aflat ce inseamnă proiectare, care sunt problemele unei construcții din chirpici, cum se poate consolida o asemenea structură, cât de greu este un acoperiș de stuf, cât înseamnă în kilograme un snop, de unde se găsește piatră locală, cum se zidește un zid tradițional, precum și toată partea administrativă a trei autorizații de construire în paralel. Alături de ei în acest demers a fost echipa de proiectare Atelier RIDA (Raluca Zaharia și Iulia Manițiu, arhitecți și Horia Mihnea – singurul inginer de rezistență care a acceptat să consolideze o casă de chirpici). Adevărul este că proiectanții secolului XXI nu au pregătirea necesară să răspundă unei teme care impune lucrul cu materiale tradiționale, în afara tehnologiilor constructive comune, mai ales cu o clădire datată 1893 (mai veche chiar decât gospodăria tradițională din Jurilovca din Muzeul Satului din București). A fost mult de învățat în timp foarte scurt. Tot din 2018, prin Raluca Zaharia și Alina Chiciudean, Asociația ARCHÉ a fost partener al Lipovenesc în realizarea unei strategii de intervenție.
În 2019, în urma unei finanțări OAR neobținute, familia Sterea a decis realizarea unei lucrări importante, necesare dar și de impact și vizibilitate în sat – refacerea gardului de la stradă pentru terenul de la nr. 38. Poate singurul gard nou din piatră integral (nu doar placat) cu mortar de lut și var realizat în localitate în ultimii 30 de ani a fost făcut într-o lună de o mână de oameni coordonați de Daniela Sterea cu materiale și tehnici locale (inclusiv porțile sunt realizate de un tâmplar din comuna vecină Sarichioi). Gardul este și o premieră administrativă având și proiect și diriginte de șantier.
După această reușită, la finalul anului 2019 Lipovenesc a aplicat în parteneriat cu Asociația ARCHÉ la finanțare OAR pe o adevărată școală de vară pe tehnici tradiționale de construcție specifice arealului dobrogean, ce urma a se desfășura în această vară. De această dată au obținut finanțarea însă pandemia le-a rescris planurile.
Astfel în august 2020 a avut loc prima ediție a Școlii de vară Lipovenesc care a luat forma unei clăci de făcut blocuri de chirpici. Desfășurată pe trei zile 28-30 august, claca a presupus producerea unui număr țintă de peste 2000 de blocuri de pământ, apă și paie de la zero în forme de lemn realizate special pentru acest eveniment. Participanții, organizați în 5 serii de maxim 15 persoane pentru a putea aplica normele de distanțare socială, au avut de amestecat argila cu apa și cu paiele și apoi de aplicat amestecul în formele de lemn realizate.
Lucrul a fost destul de intensiv, (mai ales pentru mulți orășeni) având în vedere soarele arzător și munca fizică brută. Printre participanți s-au numărat arhitecți, studenți, fotografi, peisagiști, ingineri, avocați, doctori, economiști, săteni, membrii ai comunității locale dar și mulți copii care au venit într-o mini vacanță cu părinții la țară. Ei au fost poate cei mai bucuroși de eveniment, având voie să se nămolească oficial dar și în același timp să producă un cărămizi pentru o viitoare construcție.
Alegerea tehnicii constructive nu a fost întâmplătoare, Marian și Daniela documentându-se atent în comunitatea locală ce ar presupune acest lucru din punct de vedere al materialelor și a manoperei dar și logistic, ei având de realizat un număr foarte mare de asemenea blocuri într-un timp relativ scurt. Deși au avut la dispoziție, prin sfaturile Ralucăi, acces la informații despre realizarea blocurilor de chirpici (adobe) la nivel internațional, au decis utilizarea unei rețete locale, păstrând formatul atipic (30x30x15cm). Blocurile de chirpici realizate (doar ⅓ din necesar) urmează a fi utilizate la refacerea clădirii principale ulterior demolării parțiale a extinderilor succesive, dar și la refacerea integrală a anexei aflată într-o stare fizică foarte proastă.
Impresiile de final din partea participanților: dorința de a reveni la anul pentru o nouă rundă, o experiență inedită, stat la cort, mâncare tradițională, joacă în aer liber dar și muncă susținută, bucuria de a descoperi, pentru unii dintre participanți, prima oară, Dobrogea și obiectivele ei dincolo de plajă și Delta Dunării.
Scoala de vară „Lipovenesc“ continuă și în 2021 și cu alte tehnici tradiționale: zidăria de piatră lipită cu mortar de lut, acoperișuri de stuf și olane, zidărie cu blocuri de chirpici, dar și cu o parte teoretică de cercetare antropologică, arhitecturală și socială,în tipologia satului tradițional multicultural, a detaliilor și tradițiilor lui. Asociația Lipovenesc prin puterea exemplului dorește să încurajeze localnicii în păstrarea materialelor, tehnicilor tradiționale și implicit la salvarea unui număr impresionant de case tradiționale originale care, impreună, pot transforma zona după modelul satelor săsești din Ardeal.
DE PROIECTE