Casa din lemn. Manopera Architecture: Locuință în Ciurila, Cluj

Proiectul casei din lemn este dovada unei viziuni care susține că intervențiile noi în mediul rural pot fi ancorate în contemporaneitate fără să șocheze și trebuie să lucreze cu firescul vieții de azi, așa cum odinioară gospodăriile vechi răspundeau normalului vieții de atunci.

Text: Raluca Sabău, Romeo Cuc
Foto: Eliza Jurca

Este povestea unei familii tinere care decide să locuiască într-un sat românesc, în detrimentul unui apartament dintr-un oraș aglomerat – așa cum este Cluj-Napoca – sau al unei locuințe individuale la periferia orașului. Principalele preocupări ale proiectului au fost legate de sensul și semnificațiile locuirii într-un sat românesc aflat la granița dintre o imagine idilică proiectată la nivel mental și imaginea reală a mediului rural cu un fond construit care a reușit să-și păstreze din calități, dar care se adaptează greu dinamicii vieții contemporane.

Satul Ciurila se află la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, fiind un sat răsfirat, adaptat condițiilor de relief deluros specific zonei. Forma actuală a satului este dovada dezvoltării de-a lungul timpului, fiind păstrate dispuneri ale gospodăriei pe parcelă, ce au evoluat din cele arhaice.

WOOD HOUSE – plan de situatie*plan de situație

Coerența acestor ansambluri era dată de legătura strânsă între nevoile și stilul de viață al locuitorilor din mediul rural și felul în care își produceau locuința împreună cu anexele ei. De aici și provocarea de a construi o casă la sat – o casă care să respecte atât satul în care se amplasează, cât și modul de viață al noilor locuitori.

 

02_B_3

 

Casa de lemn caută să evoce stilul de viață contemporan printr-o reinterpretare a conformării gospodăriei, iar compoziția volumetrică simplă inspirată din geometria arhitecturii tradiționale, împreună cu structura și finisajele de lemn mediază un dialog sincer între locuire și natura ce o înconjoară. Încercând o integrare subtilă, proiectul nu caută să epateze în contextul rural existent, ci să lucreze cu relieful în așezarea casei pe terenul în pantă, ocupat de o vegetație densă.

sectiune1

 

sectiune2*secțiuni

Această așezare este cea care determină terase generoase pe ușoare diferențe de nivel, în legătură directă cu spațiile casei și cu terenul, subliniind căutările legate de aducerea în contemporaneitate a locuirii într-un sat. De asemenea, racordarea casei la relieful terenului în pantă a generat o dinamică pe verticală a spațiilor interioare, a căror conlucrare și diferențiere pe înălțime amintesc de Raumplan (planul-spațial al lui Adolf Loos).

 

03_B_6

 

Trei volume găzduiesc funcțiunile majore ce compun locuința – cele două module de dormitoare flanchează modulul central al zonei de zi care se bucură de triplă orientare și marchează accesul principal.

WOOD HOUSE – plan parter*plan parter

 

Viața familiei gravitează în jurul bucătăriei și a zonei de luat masa, aceasta fiind și zona care se bucură de două terase – una acoperită și una descoperită – care o încadrează.

 

08_AB_i3

11_A_16

 

Deși prezența la stradă e mai degrabă o siluetă sobră, casa este, de fapt, una extrovertită față de contextul natural cu care trăiește într-o bună vecinătate și cu care stabilește o diversitate de relații – de la terasa protejată și intimă a dormitorului până la terasele zonei de zi, spațiile exterioare devin o continuare a interiorului.

 

04_B_2

05_A_7

 

Materialitatea fațadelor este fidelă structurii casei – realizată din pereți prefabricați pe structură de lemn de tip framing, cu fațadă ventilată.

 

06_AB_14

11

 

Amenajarea exterioară propusă este determinată de spiritul „sălbatic” al vegetației existente pe sit. Prunii, pârâul de la baza terenului, copacul din zona de intrare sunt puși în evidență de caracterul sobru al volumetriei, dar și de culoarea fațadelor casei.

 

casa de lemn

 

În interior, pereții albi și înalți, alături de fermele expuse și de pardoseala din lemn potențează lumina care inundă casa de-a lungul zilei.

 

 

Info & credite

Loc: Ciurila, jud. Cluj, România
Arhitectură: Manopera Architecture
Echipa: Raluca Sabău, Romeo Cuc, Roxana Pop, Rareș Urzică, Mara Sescioreanu
Structură: Manopera Architecture
Instalații: Nova Vision Instal
Clienți: Diana & Răzvan Dulf
Constructor: Bar-at System
Colaborator – termotehnică: Kadar Ferenc
Construcție: 2019

BIBLIOTECA
DE PROIECTE
Sari la conținut