O expoziție de artă naivă din Serbia și România: “Am inceput să văd culorile / I started to see the colours”.
Arhitectură: Vinklu
Text: Ștefan Păvăluță
Foto: Andrei Infinit
35 de lucrări compun un traseu printre temele dominante din arta naivă: munca, natura, familia, timpul liber, sărbătorile religioase și tradițiile. Expozitia este găzduită în Palatul Ștefania și intenția principală a proiectului a fost de a propune o succesiune de spații de diferite dimensiuni și intensități care te conduc către o „destinație” finală – pornești de acasă și ajungi tot într-o „casă”.
Ideea principală de casă în casă aici are foarte multe nuanțe. Prima decizie obiectivă a fost de a nu ne atinge sau finisa pereții palatului și atunci a rezultat o soluție de sine stătătoare. Următorul punct important a fost ca soluția să conțină sau să fie compusă dintr- un sistem ce se poate demonta și replica în alte spații. lar în final, conținutul expoziției care reprezintă un amalgam de stop-cadre din viața cotidiană și/sau a vieții „la țară” a condus spre un gând de a avea vizitatorii sub un singur acoperiș.
Trei puncte clare coroborate au condus către idea de casă-în-casă. Construcția a fost făcută integral la fața locului. Relația cu limitele existente a fost studiată în sensul în care intrările au fost potrivite și supra-dimensionate în funcție de necesități și traseul existent, golurile de “fereastră” propun un nou ritm in dialog cu fatada existentă. De aici se petrece și un detaliu de parcurgere interesant – poți fi în interiorul Palatului și în același timp în exteriorul casei, văzând expoziția.
Traseul interior este rezolvat prin articularea stâlpului central existent, ca un element generator de spații și formează diferite camere ce definesc atât traseul cât și vernisarea. Tot parterul palatului primește o dimensiune umană. Energia casei rezultă din relația dintre elementele domestice (perete-fereastră, fereastră-ușă, șemineu-colț), atât de bine înrădăcinate într-o memorie colectivă.
Într-o ultimă supra-dimensiune, tot acoperișul este deschis către existent, cu structura vizibilă pentru a impune un ritm al spațiului și o structură a iluminatului existent. Buchetele de lavandă, culese/adunate local rezolvă o problemă a confortului și a traseului olfactiv prezent la o intervenție într-o clădire veche. E o idee de fond pe care o repet și anume profunzimea propunerii pe măsura parcurgerii și stratificarea energiei în mai multe dimensiuni – fizică, senzorială, vizuală.
Info & credite
Expo: 27 oct. – 27 nov 2023 la Palatul Ștefania, Timișoara
Arhitectură: Vinklu
Curator: Andreiana Mihail
Arhitectură: Vinklu
Organizator: Asociația Prin Banat
Echipa de proiect: Simona Giura, Radu Piloca, Ioana Tiran, Alina Pintilie, Claudia Vancea, Otilia Galescu, Cristian Sitov, Alexandra Palconi – Sitov
DE PROIECTE