Arhiva articole cu TAG-ul: Larix_Studio

 

Larix Studio: Reabilitare și extindere – Grădinița Pitypang

Text: Köllő Miklós
Foto: Szigeti Vajk-István, Köllő Miklós

Proiectul reabilitează o construcție existentă, parţial abandonată. După intervenţie, numărul de grupe de grădiniţă s-a dublat de la trei la şase, clădirea adăpostind acum o sală de festivităţi, birouri etc.

 

Re-restaurarea conacului Benedek

Un proiect și apoi alt proiect: în anii ’90, a avut loc o restaurare a conacului, ce practic a salvat clădirea de la dispariție, sacrificând însă o bună parte a substanței istorice. În cadrul operației de acum, am păstrat tot ce s-a putut.

Proiect: LARIX STUDIO
Text: Köllő Miklós
Foto: Szigeti Vajk-István, Köllő Miklós, Szász Adorján

 

Ce să faci cu o moară stricată? Noua poveste a vechii mori din Suseni

Un sfârșit de drum. Un atac biologic. O demontare piesă cu piesă şi remontare tip lego. Un proiect cu înlocuirea pieselor avariate, cu ferestre abia ţinute în viaţă şi resuscitate, cu pereți humuiți cu greu. Dar cu păstrarea timpului ce a trecut.

Proiect: Larix Studio
Text, foto: Miklos Köllő

 

Larix Studio: Adăpost pentru joagăr – sat Izvoare, comuna Zetea, jud. Harghita

Un dispozitiv vernacular tradițional reconstruit în scop cultural și educațional într-un sat din Harghita, devine un loc atractiv pentru un meșteșug străvechi, dar aproape dispărut.

 

Restaurarea capelei Sf. Ana

Restaurarea capelei Sf. Ana de langa Gheorgheni reuseste un echilibru remarcabil intre interventia discreta, readucerea in memorie a unor etape istorice si refuzul pastisei. 

Capela Sf. Ana este amplasata pe muntele Csobot, in afara orasului Gheorgheni, pe traseul vechiului drum commercial dintre Transilvania si Moldova si are o istorie aparte. Rotonda initiala din secolele al XV-lea si al XVI-lea a fost extinsa la sfarsitul secolului al XVIII-lea cu o nava in stil baroc, a carei sarpanta istorica s-a pastrat. Ulterior, a suferit numeroase interventii, din ce in ce mai daunatoare. Astfel, s-a realizat un planseu de lemn peste nivelul parterului, ocazie cu care galeria baroca a fost desfiintata, iar mai tarziu pardoseala a fost betonata. La mijlocul anilor ’90, invelitoarea veche a fost inlocuita cu sindrila si capriorii au fost dublati.