Studio EST: Farmacia CC

Proiectul premiat la Romanian Design Week 2019 se opune epocii în care farmaciile au devenit supermarket-uri (și arată la fel)

Text: Lorena Brează
Foto: Alexandru Muntean

Situată în zona Dorobanți din București, Farmacia CC se remarcă printr-o puritate a spațiului pe care am văzut-o mai rar în designul farmaciilor din România. Aceasta a fost și dorința clientului, de a crea o atmosferă diferită de cea pe care ne așteptăm să o vedem când mergem la farmacie, un loc în care atenția este îndreptată către oameni, iar promovarea medicamentelor devine secundară.

Arhitecții de la Studio EST au reușit să răspundă acestei nevoi, transformând un fost sediu de bancă într-o farmacie luminoasă, a cărei valoare arhitecturală stă atât în abordarea ingenioasă a programului, cât și în detalii realizate cu mare grijă. Pentru echipa de proiectare, provocarea a fost obținerea unui spațiu primitor și sincer, respectând în același timp numeroasele reguli pe care le presupune acest program.

 

 

După cum am observat vizitând spațiul și din ce mi-au povestit arhitecții, trei elemente esențiale au fost luate în calcul în configurarea farmaciei: tejgheaua pentru servire, dulapurile speciale pentru medicamente și laboratorul destinat preparării produselor farmaceutice. Elementele adiacente acestora au fost trecute în plan secundar, servind drept adăpost și fundal discret.

De asemenea, de-a lungul întregului proces, o importanță deosebită au avut-o finisajele și realizarea corectă a detaliilor.

 

 

 

Servirea și interacțiunea cu farmacistul sunt importante în cazul unei vizite la farmacie. Ideea principală a proiectului a fost aceea de a crea o tejghea impunătoare în centrul spațiului, un dispozitiv arhitectural care să-l facă pe client să simtă că a venit în locul potrivit și beneficiază de atenția cuvenită. Realizată integral din marmură, masa principală de servire este un obiect în sine, care-l ghidează pe cumpărător, fiind totodată primul lucru pe care acesta îl observă când intră în spațiu. Forma în L definește clar zona pentru public – un loc central – și cea pentru farmaciști, cu caracter liniar și orientată către dulapuri. În timp ce partea din spate a tejghelei e pur funcțională – adăpostind rafturi –, cea din față dă senzația unei sculpturi dintr-o singură bucată, care se poate observa de pe bulevard, încă de dinainte de a păși în farmacie.

 

 

Tot în scopul interacțiunii cu farmacistul, rafturile pe care stau medicamentele sunt închise, reinterpretând caracterul unei farmacii clasice, în care clientul primește sfaturi, neavând posibilitatea de a-și alege singur produsele. Felul în care este realizată închiderea sertarelor, materialul și culoarea acestora – un MDF verde-deschis mai puțin obișnuit – diferențiază zona de expunere de cea a altor farmacii, transformând–o într-o suprafață atrăgătoare prin design, prin proporțiile și detaliile studiate. În partea din spate – zona de birouri și vestiare – arhitecții au folosit două materiale care nu apar niciunde altundeva – lemnul și fetrul –, cu scopul de a crea un mediu de lucru primitor pentru cei care își petrec numeroase ore acolo.

 

 

Dincolo de designul obiectelor în sine, care contribuie la farmecul spațiului, felul în care este iluminat acesta este cel care încheagă până la urmă proiectul și îi dă coerență: corpurile amplasate în mod omogen pe tavan dau o lumină uniformă; peretele cu dulapuri primește la partea superioară o peliculă folosită de obicei pentru tavane extensibile; o serie de corpuri liniare prismatice urmăresc tejgheaua și concentrează lumina acolo unde e cea mai mare nevoie: în zona în care clienții interacționează cu farmaciștii, pot privi medicamente, întreba, simți că sunt luați în grijă.

Pardoseala din rășină albă completează această cutie luminoasă și igienică, în care detaliile obiectelor de mobilier sunt cele care se vor studiate.
În cele două luni necesare realizării proiectului, echipa Studio EST s-a mutat aproape complet pe șantier, concentrându-se în întregime pe acesta. Comunicarea cu clientul, buna colaborare cu echipa de constructori și o permanentă căutare a celor mai potrivite soluții pentru realizarea detaliilor au fost definitorii pentru a obține imaginea unei farmacii diferite și dincolo de desene.

Frumusețea Farmaciei CC stă tocmai în această invitație de a privi spațiul și de a uita pentru o perioadă de poluarea vizuală cu care suntem întâmpinați într-o farmacie obișnuită, și, de fapt, în tot acest oraș, ce pare să fi devenit mai mult un teren pentru o competiție isterică de produse și mesaje decât un mediu pentru oameni.

 

 

Info & credite

 

 

Autori: Alexandrina Remescu – Simo, Valeriu Nicolaides
Coautori: Alexandru Muntean, Călin Lambrache
Constructor: CONSTRUCT A & T

Articol conex:
Împreună. Arhitectura la Romanian Design Week 2019

1