RMR_30. Amenajarea unui apartament interbelic

Proiect, text: Ștefan Păvăluță
Foto: Radu Malașincu

Dialog

Apartamentul de pe strada Rumeoara din București se află la ultimul etaj al unui imobil din perioada interbelică și conturează capătul străzii. Colaborarea cu clientul a fost o întâmplare și până acum singura de acest gen: m-a abordat online pentru acest proiect, iar de atunci am încercat, cu fiecare pas și trecând prin peste 250 de e-mailuri, să găsim răspunsurile potrivite pentru existent, buget, nevoi.

Un apartament cu 3 camere, în care toate încăperile sunt legate între ele, cu excepția bucătăriei. Inițial, ultima cameră (cea cu balcon) nu era folosită/integrată în locuirea efectivă, ceea ce afecta circuitul interior.

*Plan inițial 1. Hol acces. 2. Bucătărie. 3. Baie. 4. Dressing. 5. Dormitor. 6. Birou. 7. Living+dining

*Plan după amenajare 1. Hol acces. 2. Bucătărie. 3. Baie. 4. Dressing. 5. Dormitor. 6. Birou. 7. Living+dining

 

Propunerea clarifică destinația fiecărei camere. Funcțiunile principale sunt articulate de câte o încăpere-tampon/de trecere: bucătăria se leagă de living și baie prin holul de intrare, livingul – de dormitor, prin birou, dormitorul – de baie, prin dressing.

 

 

Finisajele interioare au fost restaurate complet: pardoseli, tâmplării/uși interioare, calorifere, pereții, inclusiv racordul la tavane și baghetele de lemn, precum și ferestrele și obloanele originare. Am încercat să delimităm un spațiu cât mai clar și curat. Mobilierul fix, precis dimensionat, nu doar deservește spațiile, ci devine și un dispozitiv spațial. Împreună cu clientul, am reușit să păstrăm și să integrăm cât mai multe dintre obiectele vechi: canapeaua și fotoliul din living, cada de fontă, ușile interioare, pardoselile.

Bucătăria, cu un plan aproape pătrat, se închide cu o piesă funcțională și marchează locul de stat cu o insulă.

 

 

Baia e considerată un spațiu de locuit. Pardoseala nouă din beton aparent a apărut din pricina stării de degradare a celei vechi. Obiectele sanitare sunt așezate în oglindă față de situația inițială; o piesă de mobilier se întinde pe toată lungimea peretelui, delimitează un contur interior clar și integrează lavoarul, oglinda, depozitări și trasee de instalații. Cada este cea originală, restaurată și emailată.

 

 

Livingul primește o comodă lungă pe peretele comun cu bucătăria.

 

 

Astfel orientarea zonei de stat poate fi în legătură directă cu biroul sau întoarsă complet.

 

 

Camera de lucru conținea deja două elemente: soba de teracotă și canapeaua. Piesele s-au poziționat natural, biroul pe peretele geamului și o depozitare cu oglindă ca un răspuns la zona de lucru și accesul către camera următoare.

 

 

Dormitorul (cea mai luminoasă cameră) integrează o singură piesă ce ține patul, care are rol de noptieră; adâncimea variabilă și ușile laterale permit folosirea sa ca depozitare.

 

 

Schema de culori are ca punct de pornire existentul, destinația și dimensiunea fiecărei camere: oranj/galben/burgund combinate cu lemn natur pentru camerele de zi, iar în baie și în zona de noapte, gri/mov/alb.

 

 

Proiectul s-a realizat în 2019, până într-un anumit stadiu; și așa cred că a fost dorit de la început. Fotografiile sunt făcute la 3 luni după finalizare, timp în care clientul a avut vreme să locuiască și să ocupe cu adevărat casa. Apartamentul evoluează și se schimbă în mod natural.

 

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:

 

De accelași autor:

Mediere: 112 Coffeehouse – Târgu Mureș

1