Mediere: 112 Coffeehouse – Târgu Mureș

Proiect, text: Ștefan Păvăluță
Foto: George Negrea

Târgu-Mureș, ansamblul Palatului Culturii. Parterul fostei Case de Pensii Mureș, arhitectură în stil secession vienez, monument istoric clasa B.
O fațadă împărțită în trei registre verticale păstrează tâmplăria veche a clădirii și permite o legătură vizibilă interior-exterior. Branding-ul e, de la bun început, parte integrată a procesului de proiectare.

Ambele intrări se păstrează și fațada devine un element de mediere. Interiorul este compus din 2 spații conectate printr-un perete ce articulează fațada. Trecerea între ele lasă coaja interioară a frontului liberă. Treapta de acces este la nivelul pardoselii. Camerele devin un buzunar către stradă.

Funcțiunea și accesul principal se autodefinesc prin gabaritul și secțiunea încăperilor. Prima cameră și cea mai mică găzduiește primirea, barul cu espressor și restul de accesorii, o depozitare în spatele retrobarului și una cu un nivel deasupra, reprezentată prin înălțimea “turnului” de acces, furniruit cu lemn.

 


 

Cu două concluzii stabilite – deschiderea către stradă și așezarea funcțiunilor, ultima inserție este elementul funcțional comun ce leagă, în interior, cele două spații. În continuarea unui limbaj al fațadei și a unor elemente de interior distincte perioadei secession- placările pereților, cromatica diferită între finisaje , elementul comun de aici este o simplă succesiune de cadre.

 

 

Aceste cadre leagă pardoseala de pereți prin placarea până la nivelul barului cu piatră, și camerele între ele printr-un finisaj comun. Medierea între porțiunea de perete rămasă și elementul “nou” se face printr-o succesiune de panouri vopsite în tonuri de culori.

 

 

Peretele pornește ca bar, se transformă într-un element de filtru între spațiul central și toaletă apoi finalizează prin a devein un element de șezut.

 

 

În centrul camerei sunt poziționate mese orientate către spațiul public. Finisajul pereților și al tavanului este texturat, neutru, similar cu al fațadei exterioare.

 


Elementele de mobilare – scaune, mese, tapițerii, blaturi sunt făcute pentru acest proiect și lucrate cu meșteri locali.

 

 

Logoul propus este parte integrată a procesului de design.

 

vinklu.com

 

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:

 

1