Cutia cu articole

Organism artificial. Centrul de cercetare ICTA-ICP, campus UAB, Barcelona

Clădirea respiră, se adaptează, se înfige bine în pământ, permite funcționare simultană sau alternată a mai multor sisteme integrate. Dincolo de echipamentele de ultimă generație, ce face această clădire cu adevărat sustenabilă este modul în care a fost gândită, logica arhitecturală care nu mai este cea a rezolvării funcționale într-un sistem stabil și închis, bine determinat ci mai degrabă oferirea unui cadru și a mai multor posibilități. Nu apar aici „formele organice” atât de dragi unei anumite arhitecturi ce confundă formele cu esența, ci o organizare de tip organic: sisteme deschise, schimb de energie cu mediul, componente stabile, puternice și elemente ușoare și trecătoare. Centrul exprimă o filozofie puternică fiind în același timp un ansamblu de locuri bune și plăcute (Zeppelin).

 

Proiect, text: HARQUITECTES, DATAAE
Foto: Adrià Goula

Descriere tehnică
Imobilul ICTA-ICP, situat în campusul UAB (Universitatea Autonomă din Barcelona), este un centru de cercetare în domeniul științelor mediului și paleontologiei. În conformitate cu domeniile de cercetare ale utilizatorilor sediului, au ales, de la început, o clădire pregătită să dea un răspuns ambițios la provocările durabilității.

Clădirea, un volum izolat de cinci etaje de 40x40m2 și două subsoluri cuprinde: la parter holul, un bar, săli de clasă, săli de conferințe și și zona de servicii; pe următoarele 3 etaje,  birouri și laboratoare; pe acoperiș, răsaduri de legume și zone de odihnă. La demisol se află parcarea și sălile de motoare, în timp ce la subsol se găsesc depozitele și alte laboratoare.

05_icta-icp_section*secțiune

Atât birourile, cât și laboratoarele, sunt spații unde se întâmplă o mulțime de experimente și, prin urmare, temperatura de acolo tinde să fie foarte ridicată. Clădirea a fost concepută pentru a profita de această situație internă pe timpul iernii, dar să disipeze căldura pe timpul verii. Are o infrastructură adaptabilă și flexibilă, capabilă să sufere modificări de utilizare, cu mai multe strategii simultane care funcționează în mod complementar.

_mg_0680

Structură: Betonul ieftin și durabil, cu inerție, a fost ales pentru structura principală, contribuind în mod direct la confortul pasiv al clădirii. Cantitatea de beton a fost optimizată prin distribuirea masei în favoarea schimbului termic. S-au folosit planșee din beton post-tensionat cu țevi în zona centrală, unde circulă aerul, în scopul de a construi o structură mai ușoară. În partea de sus și de jos a planșeului, masa termică este activată de energia geotermală.

Înveliș: Structura de beton este învelită și protejată de o piele exterioară bioclimatică, necostisitoare. Prin instalarea unui sistem industrial tip seră care se deschide și se închide în mod automat, sunt regularizate câștigul de energie solară și ventilația.

_mg_0798

În acest fel, este posibil să se ridice temperatura interioară în mod natural și se garantează o bază de confort în spațiile de circulație, precum și în spațiile dintre ele.

_mg_0138

Spații verzi: În mijlocul clădirii există patru terase, cu scări care fac legătura cu etajele în anumite puncte, asigurând lumina și ventilația în toate spațiile de lucru pentru reducerea consumului de iluminat artificial.

_mg_0562

Aceste terase, precum și spațiile intermediare și galeria de-a lungul perimetrului, conțin mai multe specii de plante, care îmbunătățesc confortul. asigurând gradul de umiditate.

_mg_0696

Subsoluri: Imobilul preia, de asemenea, avantajul contactului celor două subsoluri cu pâmântul, pentru a pre-aclimatiza reînnoirea aerului clădirii prin intermediul a două camere de aer: unul generat de grinzi “PI”, care alcătuiesc pereții de reținere, iar cealaltă fiind camera de aer de sub podeaua subsolului.

Cutii din lemn: În interiorul acestui climat îmbunătățit există cutii din lemn bine izolate, cu deschideri din sticlă, care ajută la realizarea condițiilor de confort ale spațiilor de lucru.

_mg_0240

Distribuția acestor cutii este diferită pe fiecare etaj, în funcție de nevoile fiecărui utilizator, creând spații interstițiale generoase și nedeterminate.

_mg_0216_2

Aceste spații se leagă cu spațiile de circulație, generând și mai multe zone de întâlnire informale și spații de odihnă.

_mg_0415

 

_mg_0411

Climat și gestionare: Clădirea a fost proiectată pentru a avea trei tipuri de climă asociate cu intensități diferite de utilizare: Clima A: în spațiile intermediare, aclimatizate / încălzite în mod exclusiv prin sisteme pasive și bioclimatice; Clima B: birourile, care combină ventilația naturală cu sisteme radiante și semi-pasive; Clima C: laboratoarele și sălile de clasă, mai ermetice și convenționale.

06_esquemes-schemes

07_seccions-clima-hivern-estiu

*Concept climatic. Funcționarea clădirii în timpul verii (stânga) și iernii (dreapta)

Fiecare tip de climat are propriile sale sisteme asociate. Comportamentul clădirii este monitorizat și controlat printr-un sistem computerizat care procesează și gestionează un set important de informații, în scopul de a optimiza atât confortul, cât și consumul de energie. Sistemul a fost programat în favoarea unui comportament maxim pasiv al clădirii și pentru a minimiza utilizarea surselor de energie neregenerabilă. Clădirea reacționează și se adaptează în mod constant, deschizându-se și închizându-se, activându-se și dezactivându-se, reușind să utilizeze toate posibilitățile naturale oferite de mediu; prin urmare, percepția confortului este mult mai reală, mai puțin artificială decât de obicei.

_mg_0810

Materiale: Pentru structură s-a ales un material mineral, cu inerție termică și durată lungă de viață, combinat cu materiale cu impact redus asupra mediului pentru partițiile secundare. A fost o prioritate utilizarea de materiale organice sau reciclate și sisteme de construcție uscate, cât mai reversibile și reutilizabile posibil.

Apă: Clădirea optimizează întregul ciclu de apă prin reducerea cererii și a consumului reutilizând apa pluvială, apa gri, galbenă și apa reziduală.

_mg_063839

Info, credite:
Loc: Cerdanyola del Vallès, Barcelona
Arhitectură: HARQUITECTES (David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó), DATAAE (Claudi Aguiló, Albert Domingo)
Echipă: Montse Fornés Bernat Colomer, Xavier Mallorquí, Toni Jiménez (HARQUITECTES), Ileana Manea, Josep Garriga, Anne Hinz (DATAAE)
Client: Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Colaboratori:
Mediu: Societat Orgànica
Inginerie: Oriol Vidal
Structură: BOMA
Execuție: 2012-14
Arie desfășurată (mp): 9.404,65 m2
www.harquitectes.com
www.dataae.com