revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

I’M UAU. În școală, pentru școală

Text: Justin Baroncea

În aprilie 2016 am lansat un sistem prin care studenții participă în mod direct la transformarea spațiilor din Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu București (UAUIM) – programul I’M UAU. Împreună cu partenerii noștri am demarat ateliere de design de obiect, finisaje, subansambluri. Construim obiecte, spații, locuri. Începem să construim otran echipă.

Programul este susținut de conducerea Universității si este dezvoltat sub coordonarea Facultății de Arhitectură de Interior, la inițiativa mea și a arh. Ioana Trușcă, în colaborare directă cu st. arh. Mihaela Butoi.

În acest moment dezvoltăm două secțiuni ale programului: GEST și CARBFORM.

CARBFORM

TRSC – Ioana Trușcă e din Târgu Jiu. Am început să lucrăm împreună de-un Street Delivery, când a desenat pe BCA pentru un proiect Pandapanda lipit de gardul Bisericii Anglicane.

De la BCA am ajuns în mai putin de-o vară la cărbune: de la alb la negru în trei luni.

Trușcă și Bianca au promovat un proiect despre cărbune în cadrul Facultății de Arhitectură de Interior a UAUIM. Așa a aparut CARBFORM, primul workshop integrat în programul I’M UAU.

CARBFORM e despre cărbune, resurse, zone industriale abandonate, despre turism și artă.

Încercăm să descoperim în ce fel un material banal poate produce, cu ajutorul unor intervenții și idei venite din partea designerilor, o shimbare de percepție asupra zonelor miniere aflate în declin socio-economic. Primul pas a fost înțelegerea unei resurse – cărbune material de modelaj.

crbfrm_work-in-progress-2-smaranda-petrescu

Nu cărbune de pus pe foc, nu cărbune de desenat, cărbune de construit sau, în limbajul la modă acum 20 de ani cărbune (de)construit.

crbfrm_work-in-progress-3-smaranda-petrescu

Primul workshop CARBFORM s-a desfășurat în curtea interioară a UAUIM. iar rezultatele au fost expuse în luna mai în sala de expoziții a Universității.

crbfrm_vernisaj_1-diana-oros

O parte din exponate au fost prezentate la „Street Delivery 2016” unde au fost organizate alte două evenimente conexe: vizitatorii puteau să deseneze în cărbune „în mod tradițional” sau să-și creeze propria grafică „magnetică”.

crbfrm_strt_dlvry_wrkshp__ziua-2_foto_2-smaranda-petrescu

Furtuna a înmuiat o parte din desene și a măcinat o parte din obiecte.

În luna iunie am demarat un nou workshop de lucru în carbune și de desen magnetic: alte obiecte, machete, lămpi, desene magnetice, cutii cu relicve din cărbune, bijuterii.

crbfrm_uauim_iulie_1-ana-maria-arhire

TRSC a dus, împreună cu Miki și Bianca, rezultatele comasate ale celor 3 workshop-uri, la Târgu Jiu (unde au fost expuse la OAR) și apoi la Petroșani.

crbfrm_tgj_mihaela_butoi-ioana-trusca

Au dus deci cărbunii la ei acasă, în Valea Jiului. Nu au ajuns încă la Petrila, dar anul 2017 e de-abia la început și contăm pe ajutorul arh. Ilinca Păun.

crbfrm_tgj_ioana-nanis-ioana-trusca

Studenții au lucrat cu cărbune la nivel de bloc, de fragmente, praf sau piese foarte mici. Au rezultat propuneri care porneau de la peisaje topografice abstracte, obiecte de design interior și ajungeau până la scara bijuteriilor.

crbfrm_obiect-1_andreea-cornila-diana-oros

Coordonatorii nu au impus o temă de lucru ci un studiu al uneii materii prime cu conotații foarte bine particularizate.

crbfrm_obiect-3_andrei-diaconu-diana-oros

În luna octombrie rezultatele următorului workshop au fost prezentate în cadrul „Expo Energie” de la Romexpo.

crbfrm_exenerg_foto-1-doriana-marasoiu

Vrem să încheiem un prim ciclu CARBFORM tot la UAUIM cu o expoziție în februarie 2017.

Începem o nouă serie CARBFORM cu obiecte recuperate de la mineri: căști, lanterne, unelte. Nu avem programat următorul workshop dar credem că se va întâmpla undeva în martie.

Între timp pregătim o expoziție de „artă la negru” tot în Valea Jiului, unde cărbunele și absorbția completă a luminii o să se împace perfect.
Nu avem acces la Vantablack așa că o să folosim cărbune.

crbfrm_tgj_andrei_diaconu-ioana-trusca

O să iasă „beton”! Sau mai bine zis „carbon”?
Oricum fără noxe.

GEST

Este un proiect de reabilitare a grupurilor sanitare din UAUIM.

În parteneriat cu Delta Studio, Dyson Romania, VEM Lighting, Interceram și UNARTE, am demarat realizarea unui proiect pilot, de recondiționare a unui grup sanitar de la etajul 4 al UAUIM.

 

12

Propunerea s-a structurat în jurul unui workhop care are ca scop principal confecționarea de plăci ceramice de către studenții UAUIM. Workshop-ul a fost coordonat de lect. Ovidiu Ionescu de la secția de ceramică a UNARTE în colaborare cu cadre didactice ale Facultății de Arhitectură de Interior a UAUIM..

 

02

Studenții arhitecți au confecționat peste 150 de piese ceramice – plăci pentru finisajul parietal și componente pentru corpurile de iluminat. Obiectele ceramice au fost realizate manual și arse ulterior în cuptoarele de la UNARTE sub supreavegherea domnului lect. Ovidiu Ionescu.

01

Plăcile executate de studenți au fost montate în cursul lunii august în G.S. et. 4 (corpul Academiei) împreună cu plăci reciclate din depozitul de capete de stoc și deșeuri ale companiei „Delta Studio”.

01

Plăcile „Delta Studio” au fost selectate de către st. arh. Mihaela Butoi, st. arh. Bianca Mușatescu, arh. Ioana Trușcă și arh. Justin Baroncea.

16
Corpurile de iluminat au fost definitivate cu sprijinul specialiștilor de la VEM Lighting.

radu7664

În luna noiembrie a fost demarat workshop-ul de reabilitare a unui nou grup sanitar.

P_TER
Parte din programul I’M UAU a fost si acțiunea de realizare a unui mural în curtea interioară a UAUIM – proiectul P_TER.

În colaborare cu ARCUB, Interesting Times Bureau și VEM Lighting am început un proiect de deschidere a curții interioare către oraș și de includere a clădirii UAUIM într-un circuit turistic alternativ. În același timp, pe baza colaborării cu ARCUB dorim ca UAUIM să se implice în dezvoltarea programului „Bucuresti 2021”. Proiectul se va derula pe o perioada de minim 5 ani. În fiecare an se va realiza o nouă pictură murală în curtea interioară a UAUIM.

Proiectul a fost lansat la inițiativa arh. Ioana Trușcă, arh. Justin Baroncea, și a lui Doru Raduta și Tereza Anton din partea ARCUB. Prima pictură murală a fost realizată de Raul Oprea – Saddo pe registrul superior al peretelui central din curtea interioară a Universității.

imuau_strct_fb_161203-01
CREDITE:

 

CARBFORM:
Coordonatori: prof. Arh. Dorina Tarbujaru, conf. Arh. Mihaela Schiopu, lect. Arh. Ionel Istoc, lect. Arh. Cristia Chira, lect. Arh. Marilena Radulescu, st. arh. Mihaela Butoi, st. arh. Bianca Musatescu, st. arh. Smaranda Petrescu, arh. Ioana Trusca, arh. Justin Baroncea.
Documentare foto:  conf. Arh. Mihaela Schiopu, stud. Arh. Smaranda Petrescu, stud. Arh. Diana Oros
Organizator: Facultatea de Arhitectura de Interior a UAUIM.
Sponsor: „Carbuni Ceptura”.

CERAMFORM:
Coordonatori: prof. Arh. Dorina Tarbujaru, conf. Arh. Mihaela Schiopu, lect. Arh. Ionel Istoc, lect. Arh. Cristia Chira, lect. Arh. Marilena Radulescu, st. arh. Mihaela Butoi, st. arh. Bianca Musatescu, st. arh. Smaranda Petrescu, arh. Ioana Trușcă, arh. Justin Baroncea.
Organizator: Facultatea de Arhitectură de Interior a UAUIM.
Documentare foto:  conf. Arh. Mihaela Schiopu , stud. Arh. Smaranda Petrescu, stud. Arh. Ana Maria Arhire
Parteneri:
Delta Studio, VEM Lighting – membru al grupului Menatwork, GBR Autointernational – distribuitor autorizat Dyson, Interceram, UNARTE București.

P_TER
Autor: Raul Oprea – Saddo
Colaborator:  Sebastian Pren
Imagine: Tiberiu-Mihail Cimpoeru
Coordonatori:
Tereza Anton, Doru Raduta, arh. Ioana Trusca, arh. Justin Baroncea
Parteneri:
ARCUB, Interesting Times Bureau, VEM Lighting, UAUIM.

imuau_logo

*Articole conexe:

CARBFORM – Cum s-au jucat serios cu cărbune studenții de la Mincu

Ce sistem de transport e o libelulă? TRANS_FORM: un atelier de Upcycling

Sari la conținut