Joi, 28 septembrie 2017, 18:30 – 21:30 @ Sala Dalles – Bd. Nicolae Bălcescu nr. 18, București
A doua rundă de conferințe din seria Fika Talks* ne aduce față în față cu design-ul suedez, prin invitații Torsten Hild și Birgitta Notlöf. O întâlnire cu două dintre cele mai reprezentative practici pentru ce înseamnă azi democrație prin design și educație, prin sustenabilitate și responsabilitate. Suedia are o tradiție la care privim cu respect, în special în ce privește meșteșugul și meseriile și felul în care ele se trasnformă în design. E și o invitație la a regândi politica, atunci când designul ca brand de țară e o practică asumată.
key-words: design and craft, situation design, experience economy, co-creation, open and tolerant society, sharing and reputation-based economy, fair treat of minorities, accessibility, social innovation, fashion.
Torsten Hild
Este arhitect și lucrează ca profesor de design de mobilier și în același timp are propriul său birou (2hild). Specializat în domeniul sustenabilității și accesibilității, el este preocupat de designul pentru interior și mobilier pentru spații publice, birouri, biblioteci, muzee, biserici, expoziții, școli.
Premiat și câștigător al multor competiții de design, Torsten Hild s-a format ca designer de interior și a obținut masterul la Universitatea HDK din Goetheburg la Academia de Design și Meșteșug în 1994. Acum el predă ca profesor la același departament.
Școala Steneby și HDK Steneby, adică Academia de Design și Meșteșug reprezintă un punct de referință în Dalsland, fiind un mediu creativ excepțional pentru educație. Abordarea acestei Academii este foarte mult bazată pe lucrul efectiv cu materiale: lemn, metal și textile. Școala este recunoscută la nivel internațional ca una dintre cele mai inovative instituții în ceea ce privește impactul designului în probleme sociale majore precum accesibilitate, integrarea refugiaților sau responsabilitatea producției.
Birgitta Notlöf
Este fondatoarea centrului de design și educație Livstycket. Deschis prima dată în 1992, Livstycket este una dintre cele mai interesante practici de educație și antreprenoriat social prin design.
În atelierul Livstyket din Stockholm se face educație pentru femei, și de obicei vorbim de femei refugiate din calea războiului, care vin de peste tot din lume în Suedia. Desigur bărbații nu sunt excluși de la aceste activități, sunt bine primiți oricând.
Deviza Livstyket este însă reprezentativă: noi educăm femeile, noi educăm toată lumea; educație care se face prin design și storry telling. Cum? Într-un fel simplu, într-altfel complicat.
Femeile care vin aici au cunoștințe limitate de limbă. Pentru a le ajuta să-și dezvolte capacitatea de învățare a limbii, femeile participă la ateliere de povești pe teme care au legătură cu universul și cu întâmplările lor. Povestesc lucruri pe care le-au trăit, de exemplu despre obiectele din gențile, sacoșele sau geamantanele pe care le-au cărat cu ele în drumul lor spre Suedia, sau despre plante și vegetație din țara lor. Apoi ele transpun în desene simple aceste povești. Desenele lor sunt apoi transformate într-un model care se imprimă pe diverse materiale textile. Odată serigrafiate, aceste textile se transformă în obiecte de design, și femeile învață nu doar tehnici de serigrafie dar și croitorie, broderie și cusut, astfel că ajung să producă portofele, genți, așternuturi de pat, cuverturi, fețe de masă etc.
Pentru activitatea ei Birgitta Notlöf a obținut mai multe distincții și medalii importante între care: Pro Patrias Medal For Services to the Civil Society (2011) Stockholm City’s St Erik’s Medal (2012), The Nordic Museum’s Hazelius Medal for Local History Care Achievements (2014) și His Majesty the King’s Medal of the 5th size (2017).
www.livstyket.se
Fb event
*Fika Talks
Fika este un termen tipic suedez care înseamnă, la bază, a bea o cafea – asezonată, adesea, cu gustări; într-o accepțiune mai largă, cafeaua poate fi înlocuită cu ceai sau răcoritoare. În fapt, Fika e o veritabilă instituție socială în Suedia. Mai degrabă decât pauză de cafea, înseamnă a-ți oferi un răgaz plăcut alături de colegi, rude sau prieteni. Inspirați de acest obicei al cultivarii relațiilor sănătoase și schimbului de idei între apropiați, am creat un spațiu special de dialog cu personalități suedeze – pavilionul PUCK – pop-up creative kit de la Sala Dalles. Primul invitat, la deschiderea , a fost Jan Ryden, artist, curator și scriitor stabilit la Stockholm, unde a studiat arta și arhitectura la Institutul Regal de Artă.
Organizatori: Zeppelin și Ambasada Suediei
Finanțatori:
Proiect cultural finanțat de Ordinul Arhitecților din România – OAR, din Timbrul arhitecturii.
Proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de catre Primaria Municipiului BUcuresti prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării
Cu sprijinul: H&M, IKEA, Scania, Skanska, Ecolor, Papyrus, Absolut, Securitas.
Parteneri: Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC, Asociația pentru Inovație în Arhitectură – Casa A.I.A./Concrete House, Gala Societății Civile – Proiect Diploma, Asociația Ateliere fără Frontiere, Expirat – Halele Carol.
Parteneri media: Arhitext, Bucureștii vechi și noi, Cărturești, Designist.ro, Feeder.ro, Graphic Front, Ideaslab, Igloo, IQads, Modernism, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Șapte Seri, The Institute.
Proiectul PUCK – Fika Talks 2 e al treilea eveniment din cadrul programului Suedia Creativă #4 organizat de Asociația Zeppelin și Ambasada Suediei.