DAAA: Două grădini, o familie, un studio. În Corbeanca

Proiectul a trebuit să răspundă nevoilor și viziunii unui artist despre o îmbinare armonioasă între spațiul de inspirație și creație muzicală și cel de locuit. Astfel a rezultat conceptul unei case-studio, pe care artistul împreună cu arhitecții și-au imaginat-o extrem de simplă ca formă și expresie arhitecturală.

Text: DAAA
Foto: Arthur Tintu

Terenul suburban avut la dispoziție are o orientare ideală, fiind accesibil la nord dintr-o stradă cu un trafic redus și beneficiând la sud de o porțiune de pădure. Din acest motiv, casa a fost concepută având ca regulă generală orientarea și deschiderea spațiilor majore, către curtea vegetală și pădurea de la sud, precum și dispunerea acceselor și spațiilor secundare către strada și curtea minerală aflate la nord.*plan de situație

În ierarhia spațiilor interioare, punctul central și generator al casei a devenit livingul pe două niveluri cu cele 3 elemente esențiale ale sale: pianul, biblioteca și șemineul. În jurul acestuia s-au articulat și subordonat restul spațiilor, existând și posibilitatea unei comunicări vizuale între dormitoarele aflate la etaj și întreaga zonă de zi din parter.

 

Volumul alb, simplu și compact se deschide către curte prin vitrajul general al fațadei de sud, spațiul interior fiind continuat prin terasa și piscina scufundate în vegetație. Celelalte laturi ale clădirii au rămas introvertite, dominate de plinuri cu goluri mici, punctuale, asigurând astfel, alături de zidul opac de incintă, intimitatea față de stradă și vecinătăți.*plan parter

 

*plan etaj

Un alt aspect urmărit a fost acela al etapizării și al succesiunii de cadre: stradă, curte minerală, coridor de acces, zonă de zi, curte vegetală.

*secțiune longitudinală

Astfel, dinspre stradă, casa este aproape nevăzută la adăpostul zidului alb, opac de incintă. O dată pătruns în curtea de acces, intrarea în volumul alb, simplu și ermetic este marcată prin prezența nișei în care se distinge ușa neagră, masivă, din metal.

 

 

Dincolo de aceasta se află un coridor separat de zona de zi prin elementul vertical creat de biblioteca transparentă, dar și prin schimbarea de finisaj a pardoselii.

 

 

Din livingul pe două niveluri iese la iveală curtea vegetală și, pe fundal, pădurea, pentru ca apoi să se poată ajunge din nou la exterior pe terasa deschisă din care se prelungește în iarbă piscina.

 

 

Schema de culori a mizat la exterior pe contrastul dintre albul suprafețele mari, pline, și negrul tâmplăriei metalice, iar la interior pe armonia, pe același fundal alb, a finisajelor naturale din lemn și travertin în care se inserează elemente negre punctuale de tipul șemineului, la care se adaugă culorile vii ale cărților și obiectelor din bibliotecă.

 

 

Amenajarea exterioară a urmărit realizarea a două zone distincte “în fața” și “în spatele” casei, distincte prin materialitate și gradul de accesibilitate. Curtea de acces și primire a fost marcată prin pavimentul mai larg al finisajului de tip covor din piatră naturală albă care face înconjurul întregii case, și este completat de fâșiile de piatră naturală din bazalt vacuolar gri ce fac posibil accesul auto, la care se adaugă elemente punctuale de vegetație constând în pâlcuri înalte de bambuși.

 

 

Pe partea opusă, deservind zonele principale ale casei, curtea a fost gândită ca o grădină în care din iarba tunsă scurt și uniform se înalță arborii existenți ce au fost integral menținuți. Laturile dinspre vecinătăți au fost gândite în relație cu zidul de incintă în lungul căruia au fost plantați tot bambuși.

 

 

Mai departe (sau din nou)

O dată finalizată construcția, beneficiarul ei a constatat că spațiul interior, extrem de minimal amenajat, chiar este foarte flexibil, putând practic oricând transforma o zonă din living sau un dormitor într-un spațiu de compus muzică, sau de pictat, sau de lectură. A apărut astfel o nouă temă bazată pe nevoia unui spațiu de creație și lucru, multifuncțional, și pe ideea că studioul de muzică propriu-zis trebuie să fie un spațiu mult mai mare, exclusiv dedicat, altul decât cele deja existente, și configurat după toate rigorile tehnice specifice.

Iată ca apare deci un nou proiect: zona de parter dedicată garajului și anexelor va fi supraetajată cu două niveluri. Viitoarea intervenție va lua forma unei structuri metalice ce va conține la primul nivel un studio de muzică, iar la al doilea nivel un atelier multifunțional și se va distinge și, în același timp, va fuziona prin materialitate cu clădirea în completarea căreia vine prin realizarea integrală a închiderii exterioare din sticlă profilit.

*Casa terminată și extinderea proiectată

Autorii

Arhitecții Simina Dron și Raul Ardelean s-au cunoscut în 2007, când amândoi lucrau la biroul Igloo Arhitectură,. Cinci ani mai târziu, la sfârșitul anului 2012, au început să lucreze împreună pentru a realiza un proiect cu un deadline foarte scurt și au ajuns la concluzia că „daaa is more”. Au fondat DAAA (Dron And Ardelean Architects), un studio de arhitectură și design (design de interior, design grafic și de obiect), abordând fiecare tip de proiect cu aceeași pasiune și preocupare pentru simplitate, expresivitate și funcționalitate.

Info, credite

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:

Terminarea construcției: 2017
Arie teren: 1.108 mp
Arie desfășurată: 488,00 mp

Arhitectură: DAAA (DRON AND ARDELEAN ARCHITECTS) – Raul Ardelean, Simina Dron, Miruna Ardelean, Alexandru Apostol

Structură: KEIL-BAU – Sterie Caradima, Ana Maria Stăncioi                                

Instalații: NOA PROIECT- Elena Iatan, Alexandru Iatan, Răzvan Silviu Ștefan

Metalplast Construct – tâmplărie din aluminiu și pereți cortină

Portaserv  – furnizare și montare materiale de tâmplărie interioară ( uși model Filomuro) și finisaje pardoseli – parchet triplu stratificat esență stejar

Helios PLScorpuri de iluminat

1