Text: Iulian Ungureanu
Foto: Andrei Mărgulescu
Trebuia să proiectăm extinderea unui monument istoric, Vila Leonida din Poiana Țapului, Bușteni, ce a aparținut generalului Paul Leonida, membrul unei familii celebre din perioada interbelică. Casa construită de arhitectul Alfred Popper în anul 1938 este așezată pe un teren in pantă cu o vedere panoramică excepțională spre munții Bucegi, într-o zonă cu o densitate construită echilibrată și unde casele au grădini.
Oportunitatea vâzarii unui mic teren chiar în fața vilei a creat premisele extinderii.
Tema s-a conturat ușor – un spațiu nou, generos, care să completeze funcțional vila și să accentueze caracterul peisajului.
Beneficiarii au înțeles și sustinut din primul moment ideea că, pentru acest proiect, peisajul este mai important decat suprafața construită, astfel încât ideea extinderii grădinii existente printr-o terasă înierbată a devenit parte din tema de proiectare elaborată împreună.
Desigur, ne-am luptat cu vechea dilemă– cum construiești lângă o casă monument istoric? Îți dorești să nu negi contextul dar nici să-l mimezi.
Corpul nou preia ceva din caracterul locului și casei vechi. Soclul masiv, scările și terasele verzi au devenit un numitor comun. Într-un mod mai puțin evident, contrastul dintre materiale brute, nefinisate și elemente metalice foarte subțiri a înlesnit dialogul dintre cele doua case.
Soclul este realizat din piatră masivă nefasonată, peste care este asezat un riflaj din lemn de larice, care adăpostește și în același timp deschide spațiul interior către munții Bucegi.
Glafuri din tabla de 8mm grosime protejează lemnul si crează o cornișă ascuțită, conturând terasa-grădină de deasupra.
Un gard subțire, șerpuitor, completază caracterul organic al grădinii.
Spațiul interior este minimal. Pardoselile sunt din piatră Vratza sau lemn. Un tavan din lemn de nuc încălzește spațiul principal al casei.
Grădina este complexă și simplă în același timp și are caracterul unui amfiteatru orientat către panorama munților.
Credite
DE PROIECTE
Arhitectură: Iulian Ungureanu, Radu Ursoiu, Gabriela Claudia Alexe
Rezistență: Ductil-Tech ing. Aurel Roșu
Peisagistică: Atelier Foaie Verde – Nicolas Triboi, Alina Adăscăliței
Instalatii sanitare, termice, HVAC: Cristian Tomescu
Instalații electrice: Bogdan Marinescu