revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

5 x 2. cra-de.studio: CASA TRSA, Mogoșoaia

Casa din Mogoșoaia este situată într-o zonă predominant rezidențială de densitate medie, cu locuințe individuale de joasă înălțime. Parcela casei, de dimensiune dreptunghiulară, cu laturile scurte orientate nord-sud, este amplasata între pădurea și lacul Mogoșoaia, în vecinătatea bazei sportive cu același nume.

Text: Jean Craiu, Ada Demetriu
Foto: Sabin Prodan

 

P01_Trsa_cra-de_SIT

*plan de situație

O livadă cu pomi fructiferi, specii de pomi sălbatici, o grădină de zarzavaturi și o cabană mică din lemn, folosită în trecut drept magazie și locuință temporară în timpul culesului, sunt încorporate în proiect, adăugându-i caracter și autenticitate.

 

02_AB_C86A1817

 

Cu o compoziție simplă, casa este alcătuită dintr-un volum modular de formă dreptunghiulară dezvoltat pe două nivele și poziționat în lungul parcelei. P02_Trsa_cra-de_P0*plan parterP03_Trsa_cra-de_P1*plan etaj 1Trsa_cra-de_S-02

Două piese ușoare pe structură metalică – un portic de acces cu garaj către stradă și o galerie către curte, sunt adăugate pe laturile scurte și folosite ca „conectori” între interiorul casei și exterior.

 

05_A_cra-de.studio_trsa_01

cra-de.studio_trsa_03

 

Proiectul de locuire urmărește crearea de spații versatile si permeabile care pot fi reconfigurate cu ușurință pentru a se adapta dinamicii familiei. Drept urmare, întreaga casă este structurată în plan pe o secvență de două rânduri de cinci spații pătrate, similare ca dimensiuni, conectate între ele pentru a forma o „enfiladă” de spatii de locuit ce isi pot schimba functiunea si adapta la cerințele vietii cotidiene.

 

06_A_C86A1237-HDR

 

La parter se găsesc spațiile de zi care încurajează interacțiunea socială și legătura între membrii familiei, orientate către curtea cu pomi fructiferi, în timp ce la etaj se află spațiile private, separate pentru părinți și pentru copii. Pentru a oferi familiei momente de liniște și intimitate, dormitorul matrimonial și camerele fetelor sunt separate de golul scării și zona de joacă suspendată.

 

01_A_C86A0590-HDR

 

08_AB+C86A1252-HDR_a_b_c

C86A1337-HDR-a_b_c

C86A1155-HDR

C86A1075-HDR

 

Fiecare cameră este echipată cu mobilier incorporat, poziționat doar pe una din laturi pentru a elimina barierele fizice și permite circulația liberă pe celelalte trei părți. Pe fațadele lungi ale volumului, orientate est-vest, pereții sunt mai groși și concentrează întreaga depozitare a casei. Grosimea lor este întreruptă punctual de cadrele din lemn ale ferestrelor – ușoare intruziuni multifuncționale locuibile în spațiul interior al casei. Distributia in plan include pe langa nisele functionale si spatii polivalente ce pot servi ca birou de acasă, zonă de joacă sau cameră pentru oaspeți.

 

P04_Trsa_cra-de_Det_legend REV

*Secțiune-detaliu: 1. Planșeu de beton armat, 20 cm. /  2. Perete structural, bloc ceramic, 25 cm. /  3. Sistem de încălzire în pardoseală cu agent termic, 8 cm. / 4. Sistem de izolare fațade, polistiren expandat ignifugat EPS 80 grafitat, 15 cm. / 5. Tencuială decorativă fațadă, color alb RAL 9016. / 6. Mobilier interior, placaj lemn triplustratificat, 12 mm. / 7. Sistem strat suport. / 8. Vopsea lavabila de interior. / 9. Sistem de montaj aer conditionat. / 10. Tamplarie PVC, vitraj tripan. / 11. Cadru din lemn, placaj din lemn triplustratificat, 12 mm. / 12. Scară metalică, executată din tablăde 10 mm grosime, vopsită alb ral 9016. / 13. Balustrada, tablă expandată culoare albă. / 14. Parapet de beton, 10 cm. / 15. Sistem de izolare fațade, polistiren expandat ignifugat EPS 80 grafitat, 10 cm. / 16. Hidroizolație, sistem de membrană lichidă, DMT Hydropol./ 17. Pardoseală acoperiș, pat de pietriș. / 18. Sistem luminator din sticlă. / 19. Panouri solare. / 20. Baterii de colectare solară, capacitate de 2730 amp 48 W. (131kw). / 21. Invertoare sistem trifazic. / 22. Sistem de climatizare furnizată de pompa de căldura, aer-apă. / 23. Pardoseală microciment, 5mm. DMT product Floorcem. / 24. Sistem de umbrire interior, de tip stor.

Din punct de vedere energetic, proiectul utilizează sisteme de casă inteligentă și caracteristici de design sustenabil care optimizează eficiența energetică și îmbunătățesc experiența globală de locuire. Proiectul urmărește, la cererea viitorilor locatari, o rezolvare care urmărește autosuficiența din punct de vedere energetic și caută minimul necesar de consum. Panourile montate pe terasa clădirii și ascunse de acoperiș colectează energia solară și o înmagazinează într-un sistem de baterii aflate în garaj. Încălzirea în pardoseală este controlată digital, iar ventilația naturală „încrucișată” permite încălzirea și răcirea casei în funcție de anotimp.

 

DCIM100MEDIADJI_0836.JPG

 

Strategia de autosuficiență energetică a casei este completată prin incorporarea izolației termice adaptate la diferite soluții de construcție ale casei. Apele pluviale, colectate într-un bazin subteran, împreună cu apa din puțul deja existent pe lot, sunt folosite pentru irigarea livezii, a grădinii de zarzavaturi și a pomilor tineri plantați. Toate aceste măsuri împreună cu cele două structuri ușoare metalice ale teraselor, transformate în timp prin creșterea vegetației, vor crea în viitor un microclimat pe toată durata anului.

E important de remarcat că, în ciuda echipamentelor suplimentare și a spațiilor exterioare, a soluțiilor de încorporare a mobilierului etc., nu avem de-a face cu o clădire de lux, ci cu o casă care-a costat la fel ca una convențională. Acest lucru a fost posibil datorită optimizării permanente a spațiilor, soluțiilor și materialelor, precum și colaborării dintre client și arhitect pe tot parcursul lucrărilor.

 

03_A_cra-de.studio_trsa_02

 

Info & credite:

Localizare: Mogoșoaia, România.
Birou de arhitectură: cra-de.studio
Autori: arh. Jean CRAIU, Alexandra DEMETRIU, Daniela DEMETRIU
Colaboratori:
Structură: ing. Cristi Ceaușescu, Triplus proiect
Fotografii: Sabin Prodan
Ani de proiectare: 2017-2018
Ani de construcție: 2018-2020
Suprafață construită: 220 m2

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:
BIBLIOTECA
DE PROIECTE

Sari la conținut