Ultima ocazie de a deveni primar

Expoziția „Actopolis /București-Sud. Construiește-ți propriul oraș”

6– 26 aprilie 2017 @ Goethe-Institut, Str. Tudor Arghezi nr. 8-10, București
Vernisaj: 6 aprilie, ora 18.30
/ FB event

În 2016, cercetam și vorbeam despre jumătatea mai vitregită a capitalei și propuneam un exercițiu de responsabilitate. Am realizat acum o expoziție despre locuri, energii și proiecte bune. Vizitatorii vor avea ei înșiși ocazia să devină primari pentru câteva minute (cu eșarfă, ștampilă, birou și tot ce trebuie) și să facă propuneri pentru orașul lor.

primar-bucuresti-sud-1

Despre proiect
Partea românească a proiectului internațional „Actopolis. The Art of Action” s-a concentrat pe sudul Bucureștiului, jumătatea ascunsă, izolată, mai puțin dezvoltată și apreciată a orașului.
Pe ceea ce pentru mulți e o pată albă pe hartă.
Am întors pe dos acest mod de a vedea lucrurile. Ne uităm la București-sud ca la un oraș în sine: unul cu mari probleme, dar și cu locuitori curajoși, rezistenți și inventivi, cu tot felul de locuri bune.
Schimbăm și eternele întrebări – „Cum îți vezi orașul?” și „Ce nu merge în orașul tău?” cu una nouă: „Cum ți-ai vedea orașul dacă ai putea decide pentru el?
Astfel, Bucureștiul neluat în seamă devine un model pentru un altfel de București.

Proiectul are două componente esențiale:

Un portret de oraș.
Am vorbit despre oraș prin cinci „Povești din București-sud” (texte și reportaje foto despre cinci cartiere din zonă), dar și printr-o cercetare și o „hartă a locurilor bune” , cuprinzând așezarea și câte ceva despre inițiativele independente de acolo.

Primar pentru zece minute”:
O intervenție participativă și un exercițiu de urbanism democratic: un birou mobil de primar a permis mai multor zeci de cetățeni să ia decizii și să ofere idei pentru noul oraș București-sud. 

Instalația artistică a fost documentată inclusiv printr-un film emoționant de Vlad Petri, pe care îl puteți vedea integral în expoziție.  

Pavilionul  nu mai este – a fost demontat și reinventat de către Arhipera drept un set de mobilier public în parcul din satul Belciugatele (județul Călărași).  Dar vom monta în expoziție un nou birou de primar, toți vizitatorii fiind invitați să își asume  joaca responsabilă de-a primarul și să propună lucruri bune pentru oraș.

Expoziția Actopolis /București-Sud. Construiește-ți propriul oraș!
Sediul Goethe-Institut, str. Tudor Arghezi, 8-10, București.
Durată: 6-26 aprilie
Vernisaj: 6 aprilie, ora 18.30
Orar:
Luni-vineri, între orele 12.00 – 18.00
Sâmbătă: între orele 14.00 – 18.00
Duminica: închis
Închis în perioada 14-17 aprilie
Intrarea este liberă
FB event: aici_g6i1051

Proiectul Actopolis /București-Sud. Construiește-ți propriul oraș!, este parte a programului „Actopolis. The Art of Action” și a fost organizat de către Goethe-Institut București, tranzit.ro/București și Zeppelin.
Curatori: Raluca Voinea; Ștefan Ghenciulescu
e-zeppelin.ro, tranzit.org, goethe.de/ins/ro

2. Expoziția itinerantă „Actopolis. Arta de a acționa“
ACTOPOLIS aduce împreună artiști, urbaniști și activitiști din metropolele Europei de sud-est și din regiunea Ruhr, într-un laborator de producție comun. Problemele legate de viitorul vieții urbane nu mai pot fi privite doar la un nivel local. ACTOPOLIS este o chemare la acțiune și la co-producerea orașului, dincolo de granițele dintre discipline și națiuni sau de diferențele culturale.
Proiectul are loc în Atena, Belgrad, București, Ankara/Mardin, Oberhausen, Sarajevo și Zagreb.
Un proiect al Goethe-Institut și Urbane Künste Ruhr.

Proiectul Actopolis. The Art of Action face obiectul unei expoziții itinerante  care va fi prezentată și la București, de către Goethe-Institut și Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti – Arcub, în perioada 5-26 aprilie, la Arcub, prin expoziția distinctă cu  titlul „ACTOPOLIS | Arta de a acționa“. / Fb event: aici