hansgrohe.ro

Cutia cu articole

Raftul cu spații publice. Corp de clădire cu buget redus în campusul Universității Paris-Saclay

_sac_001

Când am fost în 2014 la evenimentul de premiere al ediției pentru Europa a Premiilor Holcim (astăzi LafargeHolcim), acesta a fost unul dintre proiectele care m-au impresionat cel mai tare. Deși nu vedeam acolo decât niște planuri și randări, ideea arhitecturală și urbană era foarte clară: un cadru elementar, coerent, flexibil și ieftin, gândit pentru a adăposti, aduce împreună și celebra cât mai multe activități publice. Nu tu focuri de artificii parametrice sau colaje populiste;  o construcție robustă, care trăiește din proporții și lumină; un exemplu bun de sustenabilitate care nu ține de gadget-uri, ci de strategie și durabilitate. (Ștefan Ghenciulescu)

Proiect, text: Muoto
Foto: Maxime Delvaux

Despre proiect. Un condensator social

Clădirea publică face parte din noul campus al Universității, situat în periferia pariziană și găzduiește o gamă mixtă de activități, inclusiv echipamente sportive de interior și exterior, un restaurant, cantină și diverse spații publice: o piață pietonală, terase stradale, zone de parcare pentru livrări, biciclete și mașini.08_photo-maxime-delvaux

 

coupe-00

Clădirea este organizată pe verticală, cu diferitele activități supraetajate, folosind acoperișul drept teren panoramic pentru meciuri de fotbal și baschet.

 

sac_007

 

Diversele zone sunt legate printr-o scară deschisă, care permite accesul independent.

 

sac_004

 

Clădirea ia forma unui raft urban, un spațiu public vertical, accesibil pentru toți vizitatorii din campus, zi și noapte.

coupe-02

coupe-04

Amestecul de activități încurajează întâlnirea diverselor populații care locuiesc una lângă cealaltă, dar care se întâlnesc rar. Restaurantul, cantina și facilitățile sportive sunt accesibile studenților, angajaților din companii, profesorilor și cercetătorilor. Scopul său este acela de a crea un punct de întâlnire pentru toată lumea, amestecând activitățile care sunt de obicei separate. 

 

sac_009

 

Concentrarea pe verticală  a spațiilor și funcțiunilor permit o ocupare foarte redusă a solului.

 

sac_005

 

Clădirea a fost concepută ca o structură minimală, folosind materiale brute și tehnici robuste și durabile. Tehnologia este utilizată la minim pentru a oferi un loc care să dăinuie în timp, fără a fi necesară o întreținere complicată.

 

sac_006

 

Ca răspuns față de bugetul scăzut al construcției, detaliile au fost păstrate la un nivel minim. Această abordare economică a permis includerea în prețul de construcție a unei piețe publice generoase, un spațiu plantat ce leagă construcția cu clădirile universitare din vecinătate.

Program: restaurant, cafeteria, echipamente interioare și exterioare pentru sport, diverse spații publice – o piață pietonală, terase, parcaje pentru mașini și biciclete
Client: Etablissement Public Paris Saclay (EPPS)
Arie construită desfășurată:  4097 mp + terase și spații publice
Buget: 6.500.000 €
Arhitect: Muoto
Specialități: Y-Ingénierie, Bollinger & Grohmann, Alternative, Novorest
studiomuoto.com

Proiectul „Condensator social” a primit  „Holcim Award Silver” la ediția din 2014 a Premiilor Holcim 2014 pentru Europa.
Despre ediția din acest an a LafargeHolcim Awards – o competiție de 2 milioane USD pentru construcții durabile, aici.
Participanții se pot înscrie până la 21 martie 2017.