Cristián Axl Valdés: Casa de pe culme

Proiect, text: Cristián Axl Valdés
Fotografii: Natalia Franco, Leo Basoalto

Curanipe este un mic oraș de coastă din mijlocul Chile; un teritoriu al agriculturii de subzistență, al pescuitului artizanal și al turismului estival. În acest loc, două cupluri dețineau un teren departe de mare, dar binecuvântat, în schimb, cu priveliști panoramice asupra defileului râului Chovellén. Acest teren se situează la cel mai înalt punct al defileului, de unde panta coboară lin către mare și abrupt către râu.

topographic-section-house-on-the-top

Din cauza situării sale geografice, locației îi lipsește terenul orizontal. Proiectul încearcă să compenseze acest neajuns prin construirea unui podium orientat către defileu.

 

02_a_pan-1-copia.

Această casă trebuia să adăpostească cele două cupluri, alternativ sau în același timp. Datorită acestei situații locative, programul este împărțit în trei pavilioane.

ground-plan-house-on-the-top

 

Fiecare dintre cupluri „deține” unul dintre ele, în timp ce al treilea – cel din centru – conține zonele comune. Cele trei pavilioane sunt amplasate paralel unul față de celălalt, dar alunecă pe direcția lungă pentru a se adapta pantei în diagonală a amplasamentului. 

 

01_a_nou

 

Peisajul îndepărtat este capturat la interior prin intermediul deschiderilor largi, care îl încadrează, extinzând în același timp limitele interioare dincolo de învelișul casei.

 

03_a_nou

 

05_a_img_2473

 

Info, credite

Loc: Curanipe, Chile
Arhitect: Cristián Axl Valdés
Colaborator: Rocío Ramírez
Constructor: Ramón Riquieros
Structură: Wood
Arie: 150 m2
Execuție: Construction Year: 2016

 

04_nou

 

Notă:
O arhitectură excelentă (cum este cea din Chile) se bazează și pe un învățământ de calitate și curajos. Proiectul de față a făcut parte dintr-o expoziție dedicată absolvenților Școlii de Arhitectură din cadrul Universității din Talca (www.arquitectura.utalca.cl, curator: José Luis Uribe Ortiz). Școala recent înființată a creat un program pedagogic remarcabil – printre altele, proiectul de diplomă este o construcție reală. Am prezentat un articol despre diplomele de la Talca în Zeppelin 99 și vom publica un dosar dedicat expoziției în numărul 145 (martie) al revistei.